Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ωτοακουστικές εκπομπές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Της Αθανασίας Παπαγιάννη, Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος

 

 

 

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι μια εξέταση απόλυτα ασφαλής, σύντομη και ανώδυνη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την πρώιμη ανίχνευση της συγγενούς βαρηκοΐας και κώφωσης. Βασίζεται στην καταγραφή των ήχων που παράγονται από τα έξω τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός όταν σε αυτό μεταδίδονται ειδικά διαμορφωμένοι ήχοι.

Γιατί είναι σημαντικό να γίνει η εξέταση;

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της βαρηκοΐας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ένα παιδί που δεν ακούει δεν θα αναπτύξει επαρκώς το λόγο και την ομιλία. Είναι γνωστό πλέον πως δεν υπάρχουν κωφάλαλοι, αλλά κωφοί. Η αλαλία οφείλεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι δεν έλαβαν εγκαίρως ηχητικά ερεθίσματα ώστε να μάθουν να μιλούν. Όσο πιο πρώιμα γίνει η διάγνωση και θεραπεία ενός βαρήκοου ή κωφού παιδιού τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να αναπτύξει επαρκώς λόγο και ομιλία με αποτέλεσμα την μετέπειτα ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.
Η αδρή εξέταση της ακοής με την ανταπόκριση του νεογνού σε δυνατούς ήχους δεν επαρκεί και μπορεί να υποκρύπτει μονόπλευρη βαρηκοΐα ή βαρηκοΐα μικρού βαθμού, η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην εξέλιξη ενός παιδιού. Στις ΗΠΑ και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης οι ωτοακουστικές εκπομπές εφαρμόζονται υποχρεωτικά εδώ και χρόνια σε όλα τα νεογνά.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και προτιμούμε να γίνεται με το παιδί σε κατάσταση ύπνου ή σε κατάσταση ηρεμίας στην αγκαλιά των γονιών του. Συνιστούμε στους γονείς να το έχουν ταΐσει λίγο πριν. Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση στην είσοδο του αυτιού ενός ειδικού ακουστικού το οποίο καλύπτεται από ένα μαλακό σιλικονούχο βύσμα. Όσο πιο νωρίς διενεργείται η εξέταση στη ζωή ενός νεογνού τόσο το καλύτερο.

Τι κάνουμε σε περίπτωση μη καταγραφής των ωτοακουστικών εκπομπών;

Όταν δεν καταγράφονται ωτοακουστικές εκπομπές δεν σημαίνει απαραίτητα πως το παιδί είναι βαρήκοο ή κωφό. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την εξέταση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει περιεχόμενο στην είσοδο του αυτιού ή υγρό πίσω από το τύμπανο. Αν οι ωτοακουστικές εκπομπές συνεχίζουν να μην καταγράφονται τότε προχωρούμε σε μία άλλη εξέταση, τα ακουστικά προκλητά δυναμικά.

spot_img

More articles