Η ουσία του ζωμού

401

Oι βασικοί ζωμοί είναι ό,τι πιο σημαντικό για τα φαγητά μας.

Είτε προέρχονται από λαχανικά, από κότα, κρέας ή και ψάρι, είναι αυτό που δίνει την ουσία. Τους ζωμούς μπορούμε να τους φτιάξουµε και µε κρασί ή ποτό και νερό.

Και προσοχή: Όχι ό,τι ξινισμένο ή παλιό κρασί διαθέτουμε.

Ένα καλό κρασί θα δώσει καλύτερο ζωμό.

Εκτός από κρασί θα χρειαστούμε και φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά.

Οι συνδυασµοί εξαρτώνται από το είδος του ζωμού (κότας, ψαριού κ.λπ.) και από το φαγητό και από την έμπνευσή μας.

Τολμήστε και δοκιμάστε. Αν φτιάξουµε μια καλοκαιρινή σούπα από παντζάρι, καλό είναι να την εμπλουτίσουμε με μυρωδικά που ταιριάζουν στο παντζάρι, όπως ο δυόσμος ή ο άνηθος.

Όταν μαγειρεύω έχω πάντα κοντά μου ένα μπολ όπου βάζω ό,τι καθαρό περισσεύει από τα μαγειρέματά μου.

Όλα τα κοτσάνια του μαϊντανού και άνηθου, τα ποδαράκια από τα μανιτάρια, φλούδες από κρεμμύδια κλπ.

Τα κόκκαλα της κότας και όσα μου δίνει ο χασάπης από μοσχάρι αποτελούν σπουδαία υλικά.

Φτιάξτε ζωμούς και φυλάξτε τους στην κατάψυξη.

 

Σούπα κρύα από παντζάρι

Υλικά

 

3 μεσαία προς μεγάλα παντζάρια, κομμένα σε κομμάτια

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομμάτια

1 μπαστουνάκι σέλερι

1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

2 μέτρια καρότα

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

4-5 μπαχάρια

1 φύλλο δάφνη

μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου κομμένα

γιαούρτι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

 

Όλα μαζί στο μπλέντερ ωμά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ