Πάμε γι’ άλλα

Μια άνευ προηγουμένου «εμπειρία» και ένα βίωμα πρωτόγνωρο, είναι αυτό που όλοι ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας.
Καθώς δοκιμάζεται η αντοχή της ανθρωπότητας παγκοσμίως σκέφτομαι το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε, που έχουμε τα λιγότερα θύματα – αν αναλογιστεί κανείς τα 50 εκατομμύρια νεκρούς που μέτρησε η Ισπανική γρίπη το 1918.
Πόσο ασήμαντα τελικά είναι τα δεδομένα μας!
Πόσο μακρινό μου ακούγεται η ετικέτα στην μπλούζα ή στο πανωφόρι μου, η τάδε μάρκα παπούτσι!
Πόσο η ποιότητα της ζωής μου δεν εξαρτάται από το τι κρασί πίνω ή ποια ακριβή αποδομημένη λιχουδιά βρίσκεται στο καθημερινό μου τραπέζι!
Πώς καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι οι αξίες που πριν από μερικές ακόμα εβδομάδες είχαν καθοριστεί ως απαραίτητες ή μήπως και υπέρτατες από τη σύγχρονη κοινωνία μας.
Η δεκάχρονη οικονομική κρίση των μνημονίων έβαλε όρια, αλλά η τωρινή κρίση του COVID έθεσε σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.
Τι μπαίνει λοιπόν πάνω από όλα;
Το αυτονόητο:
Το δώρο της Ζωής είναι το αδιαμφισβήτητο ύψιστο αγαθό, που δυστυχώς η ευζωία δεν δύναται από μόνη της να εξασφαλίσει.
Έτσι και στα δικά μας χρόνια καλούμαστε να επιδείξουμε ατομική ευθύνη με τον εγκλεισμό, τον περιορισμό, την απομόνωση, και μαζί με την ψυχραιμία να έχουμε υπομονή.
Ο φόβος θα εξαφανιστεί με το που φύγει ο ιός.
Και θα φύγει.
Όλα κάποτε τελειώνουν ό,τι κι αν γίνει.
Κι όσα κι αν περάσουμε κι αν δυσκολευτούμε μετά την πανδημία η τάση μας θα είναι για ανάταση ψυχής.
Πάμε γι’ άλλα!
Και σίγουρα θα τα ξεχάσουμε όλα τα κακά και σίγουρα θα ξαναθυμηθούμε τις όποιες καταναλωτικές μας συνήθειες και θα πάμε για ένα Manono Blanik ή για μια Krug Brut.
Γιατί ο άνθρωπος είναι γεννημένος να τα ξεπερνάει όλα και να στοχεύει ξανά ψηλά.

 


 

Μια συνταγή για την ψυχή comfort food

Σπαγγέτι με ντομάτα

Υλικά

Η κλασική Νάπολη my style
1/2 κιλό σπαγγέτι
1 κονσέρβα 450 γρ. ντομάτες κονκασέ ή φρέσκες ώριμες ολόκληρες περασμένες από μύλο λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, σπασμένες, καθαρισμένες
100 ml ελαιόλαδο
1 κλαδί φρέσκιας ρίγανης
αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
πιπέρι φρεσκοκοπανισμένο
φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
10 τοματίνια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τις ντομάτες και τα τοματίνια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη, πιπέρι και ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Βράζουμε τα σπαγγέτι για 4 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν. Ρίχνουμε τα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και τελειώνουμε το μαγείρεμά τους σε χαμηλή φωτιά.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι με ολόκληρα φύλλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.