ΠΑΝΟΣ ΤΣΟΥΠΗΣ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ”: «Να ανεβάσουμε το επίπεδο»

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Μιχάλη Μαμάκου “Αλλάζουμε τον τόπο μας”, αρχιτέκτων – μηχανικός, Πάνος Τσουπής, συμμετέχει στις εκλογές της 26ης Μαΐου με στόχο, όπως τονίζει, «να ανέβει το επίπεδο της Αυτοδιοίκησης στο νησί μας και ειδικότερα στο νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης». Με εμπειρία στα δημοτικά πράγματα και ειδικότερα σε πολεοδομικά και αναπτυξιακά ζητήματα, παρουσίασε στα “Ν.τ.Λ.” την δική του αντίληψη για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

-Έχετε υπηρετήσει ως Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, μέσω της οποίας προωθείται η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των φυσικών πλεονεκτημάτων του νησιού. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα Διοίκηση την επόμενη 4ετία;

«Η ΑΔΕΛ είναι μια μικρογραφία του Δήμου, όπου το έργο της είναι η ανάπτυξη. Καταλαβαίνετε ότι εδώ, μετράμε συγκεκριμένες ευκαιρίες. Υπανάπτυξη. Φθάσαμε να είμαστε από τους φτωχότερους της Ευρώπης. Η ανάπτυξη δεν ενδιαφέρει κανέναν. Γιατί είναι δύσκολη, θέλει περισσότερο χρόνο μιας θητείας, είναι συλλογικό προϊόν, πολλοί αιρετοί δεν έχουν επάρκεια γνώσης. Έτσι το ιαματικό νερό χύνεται στη θάλασσα, το αιολικό δυναμικό χάνεται στον αέρα και ο ελαιώνας εγκαταλείπεται. Είναι γραμμένες στα πρακτικά της εταιρείας οι προτάσεις μου, ωστόσο χρειάζονται οικονομοτεχνική επαλήθευση».

-Συμμετείχατε στην ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας για να αναδειχθεί η Λέσβος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Παράλληλα, συχνά αναφέρεστε στο Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

«Για μένα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανάδειξης ενός σπάνιου και διαχρονικού κέντρου. Αλλαγής του σημερινού του χαρακτήρα, όπου αφού εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία για εμάς, να γίνει θελκτικό για τους επισκέπτες. Προσωπικά, περιορίσθηκα στο τεχνικό σκέλος. Όσον αφορά το οικονομικό, είχαν την αντίληψη ότι ο πολιτισμός πληρώνεται από άλλους, χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν. Δεν ήταν βιώσιμο. Γι’ αυτό χάσαμε».

-Λόγω καταγωγής, στο παρελθόν είχατε θέσει υποψηφιότητα για την περιοχή της Γέρας. Εκεί τι κλίμα επικρατεί;

«Ως μελετητής των αξιόλογων οικισμών υπήρξα ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου. Για να ενημερώνω τους Κοινοτάρχες σχετικά με τα ΣΧΟΑΑΠ (Σχέδια χωρικής ανάπτυξης ανοικτών πόλεων). Εκεί αντιλήφθηκα ότι την πολεοδόμηση δεν την θέλει κανείς. Ούτε το Δημόσιο για να μην ξοδεύεται, ούτε ο μελετητής για να μην ξοδεύει το Δημόσιο, αλλά ούτε και πολλοί κάτοικοι για να αποφύγουν την εισφορά σε γη και χρήμα. Παλαιότερα είχε ζητήσει τη συμβουλή μου σχετικά με την ανάπτυξη, ο φίλος και συμμαθητής ως Δήμαρχος Γέρας, Π. Βογιατζής. Του πρότεινα ως προτεραιότητα μια Μητροπολιτική λειτουργία στην περιοχή του Περάματος, όπου όλες οι Κοινότητες κατέχουν ένα τμήμα του. Συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του Σουρλάγκα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προτείναμε (με ένα δικό μου προσχέδιο και ευτυχώς που με ξενάγησε στους χώρους του ένας εκ των ιδιοκτητών) την λειτουργία ενός τεχνολογικού πάρκου, όπως αυτό της Κρήτης. Δυστυχώς η τότε περιφερειάρχης, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων του Δημάρχου, αδιαφόρησε. Να ακόμη ένας λόγος απραξίας. Αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Και κάτι πιο πρακτικό. Αγροτική οδοποιία, που δεν αφορά μόνον την περιοχή της Γέρας. Μέτρησα με την βοήθεια όλων των Κοινοταρχών και τα αποτύπωσα σε χάρτη, όλα τα επικίνδυνα σημεία. Πενήντα τον αριθμό, αδιαπέραστα. Αντί των ακατάλληλων υλικών που με πολύ κόπο εναποθέτουν και τα παρασύρει η επόμενη βροχή, πρότεινα σταδιακά και κατά προτεραιότητα την κατασκευή τεχνικών έργων. Ως επί το πλείστον είναι κλειστές ανηφορικές στροφές. Επίσης, μια αναγνώριση του κύριου αγροτικού δικτύου που προϋφίσταται του 1923 θα βοηθούσε στην αξιοποίηση και χρηματοδότησή του».

-Ποια είναι η πρότασή σας προς τους πολίτες για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;

«Προτείνω ιδιαίτερα στους νέους, που δεν έχουν μολυνθεί από το κατεστημένο, να εκλέξουν ανθρώπους με μόρφωση, γνώση και χαρακτήρα για να διαμορφώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, να κάνουν αυτοί μια πολιτική έργου. Να ανεβάσουμε το επίπεδο».