Αν  δεν είχαμε τέτοιο απίστευτο κλίμα σ’ αυτή τη χώρα…

Αν ο ήλιος μας δεν ήταν τόσο ζωογόνος…

Αν δεν είχαμε αυτή την κροκόπεπλη αυγή, τη μενεξεδένια δύση, τα τριανταφυλλένια δειλινά, τα πορφυρόχρωμα ηλιοβασιλέματα, τους ξάστερους ουρανούς…

Αν τα νησιά μας δεν είχαν τόσο δαντελένιες ακρογιαλιές, φυσικά lagoon, ονειρεμένα βράχια, τριζάτες αμμουδιές…

Αν τα βουνά μας δεν είχαν τόσο κρυστάλλινες πηγές με γάργαρα νερά, γοητευτικά χωριά και απάτητα λαγκάδια…

Αν οι θάλασσές μας δεν ήταν τόσο τιρκουάζ, ήρεμες, παραμυθένιες και τόσο δελεαστικές – Όταν λέμε Καραϊβική εννοούμε τις ελληνικές κοραλλένιες θάλασσες – μη μπερδεύεστε!-

Αν τα λαδερά μας δεν είχαν τόση νοστιμάδα…

Αν τα καλοκαιρινά ούζα με μεζέ δεν ήταν τόσο περίτεχνα μοναδικά…

Αν οι ταξιδευτές δεν μας προτιμούσαν – η Ελλάδα νούμερο 3 επιλογή στον κόσμο όλο σαν τουριστικός προορισμός…

Αν οι Έλληνες δεν είχαμε τέτοιο ατσούμπαλο attitude και αν είχαμε άλλα μυαλά…

θεωρώ πως θα είχαμε εισάγει ακόμα και εισιτήριο με είσοδο για τη χώρα μας.

Πού θέλετε να πάτε κύριε;

-Στη Σέριφο; Τόσο το εισιτήριο εισόδου στο νησί!

Στη Μυτιλήνη; Τόσο για φέτος!

Ναι φυσικά…

 

Και…

 

Με έπαρση, με το φρύδι ψηλά σηκωμένο, με άποψη.

Αλλά και με γνώση, με υπηρεσίες, με επαγγελματισμό, με προδιαγραφές.

Όχι αρπακόλικα, όχι προχειράντζες, όχι με ημιμάθειες.

 

Αχ…

 

Να κάπως έτσι λειτουργεί το κοσμοπολίτικο Κάπρι της Ιταλίας, χωρίς να έχει χαλάσει το περιβάλλον του, τα αρχοντόσπιτά του, τις πλατείες του.

Λένε οι έξυπνοι Ιταλοί:

-Θέλετε κύριοι να δείτε το νησί;

Φυσικά. Καλώς να ορίσετε.

Θα έχετε κλείσει δωμάτιο υψηλών προδιαγραφών με 400, 500, 1.000 ευρώ τη βραδιά, για να μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νησί. Αλλιώς ελάτε για day trip (ημερήσια επίσκεψη) με το καραβάκι, δείτε, φάτε στα γοητευτικά ακριβά μας all day cafe restaurant και επιστρέψετε από εκεί που ήρθατε.

Γιατί εδώ στο Κάπρι, δεν μπορείτε να έρχεστε με τα back pack.

Συγγνώμη για το ρατσισμό μου.

Αλλά αυτό είναι κυρίες και κύριοι!

Δεν μπορούν να είναι όλα για όλους.

Δεν είναι όλα ίσα και όμοια.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Όπως λέει και ο  Αριστοτέλης:

«Όμως οφείλουμε να μην παραβλέψουμε το ερώτημα ποιοι είναι οι ίσοι για τους οποίους ισχύει η ισότητα και ποιοι οι ανώτεροι για τους οποίους ισχύει η ανισότητα, διότι η αντίληψη αυτή, που συνήθως σχετίζεται με τον πλούτο ή την καταγωγή, κρίνεται απολύτως εσφαλμένη. Εδώ μιλάμε για ανωτερότητα και κατωτερότητα του καθενός ανάλογα με την αξία του σε κάθε επιμέρους θέμα».

Οπότε «αν άλλοι είναι αργοί και άλλοι γρήγοροι δρομείς, αυτό καθόλου δεν δικαιολογεί πολιτικό πλεονέκτημα για τους μεν και μειονέκτημα για τους άλλους. Στους αθλητικούς αγώνες όμως η διαφορά τους είναι λογικό να εκτιμάται».

 

Μια χώρα σαν την Ελλάδα

 

Με τέτοιες θάλασσες, τέτοια χωριά, τέτοια βουνά και τέτοιο κλίμα πού ακούστηκε να έχει δωμάτια με 25-30 ευρώ τη βραδιά; Φυσικά τόσο αξίζουν έτσι όπως λειτουργούν  “τη σήμερον ημέρα”, αλλά πιστέψτε με δεν ΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.

 

 

Έχω…

 

Πολύ μεγάλη ιδέα για τη χώρα μας, τα νησιά μας, το νησί μας.

Κι έχω τόση εμπειρία και γνώση για το τι θα μπορούσαμε να ήμασταν αν δεν ήμασταν αυτό που είμαστε.

Αλλά κάπου κάτι κολλάει πάντα, σ’ αυτή τη χώρα.

Θες οι πολλές διακοπές, το ραχάτι, το μπερεκέτι, το ζαμάν-φου, ο Πλάτωνας, οι τραγωδίες του Ευριπίδη, η Δημοκρατία του Περικλή, τα Ελγίνεια, ο Ελύτης, ο Χατζηδάκης; Δεν ξέρω αλλά η χώρα αυτή είναι μόνο για να μεγαλουργεί  κι όχι να ξεπουλιέται.

Άντε γιατί είναι κι εποχή διακοπών μην σας τη σπάσω άλλο!

Μια συνταγή για λιχουδιά στο πρωινό-

Δροσερό πρόβειο γιαούρτι στραγγιστό με διάφορα

 

Αν θέλετε πασπαλίστε με έξτρα ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια) σπόρους κολοκύθας ή πασατέμπο, στραγάλια και βρώμη chia* που θα βρείτε στα βιολογικά.

 

Υλικά για 2-3 άτομα

 

300 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγισμένο

2 σύκα αποξηραμένα ή φρέσκα ερεσιώτικα αν είστε από τους τυχερούς

2 βανίλιες φρέσκιες

2 βερίκοκα ξερά αν δεν βρείτε φρέσκα

2 κ.σ. σταφίδες  σουλτανίνα

1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης μονό

1 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης χοντρο-τριμμένο

1 κλωναράκι αρμπαρόριζα, τα άνθη αν έχετε

1 κ.σ. τσάι του βουνού από την Αγιάσο τριμμένο

1 κ.σ. φλισκούνι

4 κ.σ. πετιμέζι από σύκο

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

2 φλιτζάνια γλυκό κρασί Λήμνου

Εκτέλεση

 

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε μαζί με το γλυκό κρασί τα βότανα και βράζουμε για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε τα βότανα, στραγγίζουμε και ρίχνουμε τα φρούτα, το πετιμέζι, μέλι, κανέλα και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε να  δέσει και στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά να κρυώσει.

Σερβίρουμε το γιαούρτι με τα φρούτα, το σιρόπι και πασπαλίζουμε με το φιστίκι.

 

*

Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινική Αμερική και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων, ενώ επίσης χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς λόγους.

Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης κλπ. κλπ. (από την εγκυκλοπαίδεια).