Παραμένει ερωτηματικό η μορφή των φετινών πρωταθλημάτων

287

Η προκήρυξη των πρωταθλημάτων της  που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΠΣΛ δεν ξεκαθαρίζει προς το παρόν την μορφή που θα έχουν τα δυο πρωταθλήματα, της Α’ και Β’ Τοπικής, με την διοργανώτρια αρχή να περιμένει να δει τις ομάδες που τελικά θα δηλώσουν συμμετοχή. Και μπορεί στην Α’ Κατηγορία αυτές να είναι δεδομένες, 17 τον αριθμό, ωστόσο η ιδέα για τον διαχωρισμό δυο ομίλων που είχε το Δ.Σ. φαίνεται πως θα τεθεί προς διαβούλευση καθώς αρχικά κάποιες ομάδες δεν  την είδαν με καλό μάτι. Χτες το βράδυ αναμενόταν να συζητηθεί στην  ΕΠΣΛ, παρουσία εκπροσώπων των σωματείων, η μορφή που θα έχει η Α’ Κατηγορία, ενώ για την Β’ είναι προφανές πως θα κριθεί από την συμμετοχή και μόνο.

Ήδη ομάδες, όπως η Θύελλα Πηγής, ο Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας, ενδεχομένως και ο Μακαρέας Άγρας ακούγεται πως δεν θα κατέβουν, ενώ δεδομένη θεωρείται η κάθοδος του Αστέρα Νίκης. Όπως αναφέρει η προκήρυξη, το πρωτάθλημα της Α’ και Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας Λέσβου για την περίοδο 2018 – 2019 θα διεξαχθεί, ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής των ποδοσφαιρικών σωματείων, σε ένα ή δύο ομίλους με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Λέσβου, η οποία θα ληφθεί μετά το πέρας της προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων. Η συγκρότηση των ομίλων, ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, καθώς και ο αριθμός των Σωματείων που θα υποβληθούν θα καθορισθούν με Απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Λέσβου μετά την 17-08-2018.

Εφόσον δεν υπάρξει ανάγκη μεταβολής τα πρωταθλήματα θα αρχίσουν και στην Α’ και στην Β’ Τοπική στις 29-30 Σεπτεμβρίου, ενώ η  κλήρωση θα γίνει την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.  Όσον αφορά τους παίκτες και τις ηλικίες, σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μόνο ο περιορισμός για τους κάτω των 20 ετών, αφού οι 35άρηδες που πέρυσι ήταν μόλις 3 στην Α’ και 4 στην Β’ Τοπική, από φέτος θα είναι ελεύθεροι.

Τα σωματεία στους αγώνες πρωταθλήματος Α’, Β’ κατηγορίας και Κυπέλλου είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβουν στην βασική ενδεκάδα έναν τουλάχιστον ποδοσφαιριστή μικρής ηλικίας, γεννηθέντα από 01 – 01 – 1998 και μετά, με την προοπτική την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2019 – 2020 να συμμετέχουν δύο ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών. Ο ποδοσφαιριστής μικρής ηλικίας (20 ετών και κάτω) μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από ποδοσφαιριστές ανάλογης ηλικίας.

Σε περίπτωση που μια ομάδα δεν διαθέτει ποδοσφαιριστή της ανάλογης ηλικίας (20 ετών και κάτω), ξεκινάει τον αγώνα με 10 ποδοσφαιριστές, όπως επίσης και σε περίπτωση αποβολής ή τραυματισμού (σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης από το γήπεδο και μη ύπαρξης ποδοσφαιριστή ανάλογης ηλικίας προς αντικατάσταση) του ποδοσφαιριστή μικρής ηλικίας (20 ετών και κάτω), ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς αυτόν.

Σε κάθε περίπτωση που ο διαιτητής επιτρέπει την τέλεση του αγώνα χωρίς να ισχύουν οι περιορισμοί που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή με τα όρια ηλικίας, τιμωρείται από την ΠΕΔ με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον 3 μηνών.  Για κάθε σωματείο είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο ΦΑ μέχρι τεσσάρων κοινοτικών ή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.

Κατά την διάρκεια του αγώνα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι τέσσερις κοινοτικοί ή αλλοδαποί ποδοσφαιριστές.  Οι ομογενείς λογίζονται ως Έλληνες ποδοσφαιριστές (αρθρ. 19 παρ. γ του ΚΑΠ). Σε κάθε αγώνα μπορούν να γίνονται μέχρι τέσσερις αλλαγές για κάθε ομάδα (σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΚΑΠ).