Πασχαλινά… στα χρόνια του κορονοϊού

Οι αντιφάσεις πολλές.

Ζούμε στην εποχή του παράδοξου.

Είμαστε εγκλεισμένοι στα σπίτια μας.

Πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας.

-“Πού είσαι μπαμπά να με δεις με τι επιμέλεια πλένω τα χέρια μου!”.

Έχω φάει παρατήρηση εγώ για να πλένω τα χέρια μου και να μάθω να κάνω το σωστό αφού που τώρα πια αναλογίζομαι ότι τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο!

 

Flash back

Πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες της καραντίνας κάνουν flash back.

Πάνε με το μυαλό τους σε άλλες εποχές όταν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της πανδημίας και θυμούνται, βλέπουν φωτογραφίες, διαλογίζονται.

Εγώ σκέφτομαι τα ταξίδια της ζωής μου που έκανα και πόσο τυχερή ήμουν!

Τα φέρνω κοντά όλα εκείνα τα κοντινά και μακρινά μέρη που έχω επισκεφτεί κατά καιρούς και νιώθω ευγνωμοσύνη που είχα το μυαλό και τη δυνατότητα.

Τελικά εμείς μεγαλώσαμε την εποχή που άνοιξαν μπροστά μας οι ορίζοντες.

Τα ταξίδια, οι μακρινοί προορισμοί δεν μας τρόμαζαν, οι αεροπορικές εταιρείες μας πετάγανε όπου θέλαμε.  Η αλλαγή μιας ολόκληρης εποχής μας προσέφερε γενναιόδωρα ένα άνοιγμα στον πλανήτη.

Αλλά επίσης…

Εν μέσω κορονοϊού…

Σκέφτομαι τα ταξίδια που θα κάνω όταν θα έχει αίσιο τέλος αυτή η πανδημία.

Θα κάνω όλα αυτά τα ταξίδια που ονειρεύτηκα κι άλλα τόσα κι όλα αυτά που τώρα δεν μπορώ. Γιατί τώρα στο μυαλό μου τίποτα άλλο δεν είναι πιο έντονα καταγεγραμμένο από τα ταξίδια μου. Τις διαφορετικές φυλές, τις άλλες συνήθειες, την διαφορετική κουλτούρα, τις μουσικές, τις παραλίες, τα κοράλια, τα ηλιοβασιλέματα.

Σκέφτομαι πως θα πάρω ένα around the world ticket και θα πηγαίνω από χώρα σε χώρα, από μαγευτικό προορισμό σε άλλο τροπικό εξωτικό νησί, σε πόλεις, χωριά, με μουσεία, γκαλερί, πινακοθήκες, κρασιά, γαστρονομία, βόλτες σε θάλασσες, δάση, βουνά.

Γιατί τα ταξίδια έχουν μόνο αυτή τη μαγεία.

 

Πάσχα 2020 μένουμε σπίτι μόνοι

Το Πάσχα μ’ άρεσε πάντα μόνο γιατί ήταν η αρχή της καλοκαιρίας – συνήθως – γιατί τρώγαμε στα οικογενειακά τραπεζώματα υπέροχα φαγητά και γιατί οι ύμνοι της Μεγάλης Παρασκευής είναι υπέροχοι.

Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών στα παιδικά χρόνια δεν με άγγιζε, γιατί δεν λέγεται το πόσο βαριόμουνα στην εκκλησία να κρατάω τη σύνοψη και να παρακολουθώ τις λειτουργίες.

Φέτος κάπως αλλιώς όλα θα γίνουν.

Και μαγειρίτσα θα φάμε μόνοι μας,

Και κατσικάκι στο φούρνο με μελωμένες πατατούλες,

Και αγκινάρες αλά πολίτα

και τάρτα με άγρια σπαράγγια

και τσουρέκια και κουλούρια και αυγά κόκκινα.

Όλα θα γίνουν λίγο αλλιώς, αλλά σε δύσκολους καιρούς αυτό που μας ενώνει είναι οι ίδιες σκέψεις, τα ίδια ερωτήματα, τα ίδια άγχη, οι ίδιες ελπίδες.

Και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ψυχραιμία,  υπομονή και αισιοδοξία.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 


 

Πασχαλιάτικη πίτα σπιράλ με σπανάκι, μπέικον και τυριά

Υλικά για 40 κομμάτια περίπου

250 γρ. σπανάκι φρέσκο

¼ του φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη

2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη έξτρα

½ φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

8 φύλλα του μπακλαβά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και ζεματάτε το σπανάκι. Το στραγγίζετε καλά, το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τη φρυγανιά.

Σε ένα μικρό τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον για 2-3 λεπτά και στραγγίζετε να φύγουν τα λάδια. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από την έξτρα φρυγανιά και ανακατεύετε καλά. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το τυρί με τον άνηθο και την υπόλοιπη φρυγανιά.

  1. Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το λάδι. Απλώνετε 4 φύλλα και τα αλείφετε με αυτό, ένα – ένα. Απλώνετε το μισό σπανάκι στο 1/3 του φύλλου. Δίπλα απλώνετε το μισό μπέικον, καλύπτοντας άλλο 1/3 του φύλλου και τελειώνετε με το μίγμα τυριού, αφήνοντας 4 εκ. από την άκρη, ακάλυπτο.
  2. Ρολάρετε από την πλευρά με το σπανάκι, τοποθετείτε σε ρηχό ταψί και βάζετε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο φύλλο και τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια, κόβετε τα ρολά σε φέτες 1 εκ. και τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί φούρνου, οριζόντια. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

 

Tips

Μπορείτε να προετοιμάσετε τα σπιράλ, μέχρι και δύο μέρες νωρίτερα. Τα σκεπάζετε καλά με λαδόκολλα και μεμβράνη και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Τα ψήνετε λίγο πριν να τα σερβίρετε.

Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα σπιράλ στην κατάψυξη, τυλιγμένα καλά σε λαδόκολλα και μεμβράνη, μέχρι και δύο μήνες. Στην περίπτωση αυτή, τα ψήνετε αφού τα αποψύξετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικον με προσούτο ή ζαμπόν, αλλά τότε δεν θα το σοτάρετε.

Χρησιμοποιείστε διάφορα είδη τυριών, λιαστή τομάτα, άλλο αρωματικό χόρτο, όπως δυόσμο ή βασιλικό. Η πίτα σπιράλ, μπορεί να γίνει με τη γέμιση της αρεσκείας σας, όπως άλλωστε όλες οι πίτες.

Αποφύγετε να ζεστάνετε τα σπιράλ στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι το φύλλο θα «πανιάσει» και δεν θα είναι πια τραγανό. Είναι προτιμότερο να τα ζεστάνετε σε δυνατό φούρνο ή ακόμα να τα σερβίρετε κρύα.

Είναι εξαιρετικό έδεσμα για πάρτι, για μπουφέ, ακόμη για αλμυρό σνακ με ούζο ή και τσάι.