Η Πινακοθήκη Μυτιλήνης στην Bienale της Κων/πολης

169

Στα πλαίσια του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ELGIZ» της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των δράσεων του συλλόγου «Φίλων Μυτιλήνης» στην Πόλη – από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες –  περιλαμβάνεται η ένταξη της Πινακοθήκης της Μυτιλήνης στη BIENALE  της Κωνσταντινούπολης, που φέτος έχει τίτλο «A Good Neighbor».

Η Bienale της Κωνσταντινούπολης είναι  μια από τις  μεγαλύτερες στον κόσμο και θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Ένα από τα σημαντικά έργα της BIENALE και συγκεκριμένα το «Home Sweet Home» του Bolkan Aslan, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στο ισόγειο της Πινακοθήκης και στα πλαίσια πάντα της BIENALE, θα υπάρχουν δημιουργίες Λέσβιων εικαστικών, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα της μόνιμης συλλογής, με την φροντίδα της επιμελήτριας Αθηνάς Χατζή. Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν το νησί μας δημοσιογράφοι από ξένα ΜΜΕ (Τουρκίας, Αμερικής, Ευρώπης), καθώς και επισκέπτες από το χώρο της διανόησης και του πολιτισμού.

Η 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει έργα τέχνης από 55 καλλιτέχνες από 32 χώρες. Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης από το 1987, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη στον τομέα των εικαστικών τεχνών μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών πολιτισμών και κοινού.

Οι 14 μπιενάλε İKSV που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα επέτρεψαν τη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτιστικού δικτύου μεταξύ τοπικών και διεθνών καλλιτεχνικών κύκλων, καλλιτεχνών, επιμελητών και κριτικών τέχνης συνδυάζοντας νέες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη κάθε δύο χρόνια.

Το νέο έργο του Volkan Aslan με τίτλο «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» (Home Sweet Home) προβάλλεται ταυτόχρονα με τη 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης και στη Λέσβο.

Το Home Sweet Home είναι μια ποιητική παραβολή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε μια πλανόδια και εύθραυστη ανθρώπινη κατάσταση, παρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει αυτή την κατάσταση διαφορετικά.

To βίντεο γυρίστηκε στο Στενό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Ο θεατής διαπιστώνει με γλυκόπικρη ειρωνεία ότι τα τρία μέρη της ταινίας – που αρχικά φαινόταν ξεχωριστά – είναι στην πραγματικότητα απεικονίσεις διαφορετικών απόψεων σε συνδεδεμένες πραγματικότητες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here