Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιος δεν θέλει να “ανοίξει” η καραντίνα;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Στρατή Νικολάου, Υπεύθυνου Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

 

ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου με τον Βουλευτή Γιώργο Πάλλη και ομάδα κτηνοτρόφων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της καραντίνας των αιγοπροβάτων που έχει επιβληθεί στη Λέσβο.

Σε συζήτηση κυρίως με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, μετά τη σύσκεψη, έμεινα με την εντύπωση ότι τα αίτια και οι παραλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν ανοίγει η καραντίνα πρέπει να αναζητηθούν όχι στο Υπουργείο, αλλά στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Την πεποίθησή μου αυτή ήρθε να ενισχύσει η υπ’ αριθμ. 6372/4-7-16  επιστολή  που έστειλε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας σε συνεταιρισμούς και κτηνιάτρους εκτροφείς για την οικειοθελή τους ένταξη σε πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού και μάλιστα με 6 μήνες περίπου καθυστέρηση, αφού η ΥΑ την οποία επικαλείται εκδόθηκε αρχές Φλεβάρη του 2016.

Συγκεκριμένα η παραπάνω επιστολή αναφέρει ότι το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, απαιτεί τη συλλογή 60 δειγμάτων αίματος βοοειδών από την Περιφερειακή ενότητα Λέσβου κάθε δεύτερο μήνα, από βοοειδή ηλικίας άνω των έξι μηνών που θα προέρχονται ισομερώς από πέντε τουλάχιστον διαφορετικές εκτροφές, γεωγραφικά ομοιόμορφα κατανεμημένες εντός του νομού. Στη συνέχεια ζητά τη συνεργασία και συμμετοχή των εκτροφέων βοοειδών για την άρση της καραντίνας στο νησί μας και καλεί όσους επιθυμούν να υποβληθούν στην τακτική ανά δίμηνο δειγματοληψία.

Η παραπάνω επιστολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αφήνει πολλά ερωτήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί άλλοθι, ενώ συγχρόνως μπλοκάρει την άρση της καραντίνας. Στην πραγματικότητα βάζει ταφόπλακα στην άρση της γιατί είναι σίγουρο ότι 60 δείγματα βοοειδών και μάλιστα χωροταξικά σχεδιασμένα έτσι όπως τα περιγράφει η επιστολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ.

Γιατί η Περιφέρεια με την Κτηνιατρική της Υπηρεσία δεν ανοίγει τα μητρώα βοοειδών να δει ποιοι έχουν εκμεταλλεύσεις βοοειδών, να σχεδιάσει την χωροταξική κατανομή των αιμοδειγμάτων και να στείλει τους κτηνιάτρους της να κάνουν την λήψη των δειγμάτων; Στο Ν. 4235/2014 άρθρο 23, Πίνακας Δ. τομέας υγείας ζώων αριθμ. 31 και 32, αναφέρεται ρητά ότι στους κτηνοτρόφους  που δεν συνεργάζονται με τις κτηνιατρικές αρχές επιβάλλεται πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ.

 

 

Επίσης η  Υ.Α. 272/10958/11-2-2016 αρθ. 3 σημ. 5 αναφέρει ότι η προσκόμιση των δειγμάτων είναι υποχρεωτική. Γιατί δεν γίνεται επίκληση αυτού του άρθρου εφόσον η επιστολή εκδόθηκε με αφορμή τις οδηγίες της παραπάνω Υ.Α την οποία επικαλείται; Γιατί υπάρχει τόση ανεκτικότητα και ολιγωρία απέναντι σε ένα σημαντικό θέμα που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον κτηνοτροφικό μας τομέα;

Τι ισχύει από όλα τα παραπάνω; Τι θα γίνει εάν δεν προσκομιστούν τα 60 δείγματα; Θα φταίνε τελικά οι κτηνοτρόφοι βοοειδών που δεν συνεργάστηκαν οικειοθελώς; Ή μήπως η Περιφέρεια που δεν έκανε καλά τη δουλειά της; Γιατί πέρασαν έξι μήνες από την λήψη της  ΥΑ για να κινηθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία;

Τόσα χρόνια που δεν άνοιγε η καραντίνα τι ενέργειες έχουν γίνει; Συγκεντρώθηκε ποτέ ο απαραίτητος αριθμός δειγμάτων; Τηρήθηκαν ποτέ οι εγκύκλιοι σχετικά με την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού; Αν όχι γιατί η Κτηνιατρική Υπηρεσία δεν εφάρμοσε τα προβλεπόμενα του Ν. 4235/2014; Υπήρχε ενημέρωση των κτηνοτρόφων και συντονισμένη προσπάθεια από την Περιφέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος εξάλειψής της; Ενημέρωσε επ’ αυτού η Περιφέρεια τους κτηνοτρόφους της Λέσβου στις πρόσφατες συσκέψεις που οργάνωσε σε Μανταμάδο και Μεσότοπο; Ή “το ξέχασε;”.

Επιπλέον, το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού δεν μπορεί να είναι ίδιο με αυτό της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα νησιά αποτελούν χώρους φυσικού αποκλεισμού με περιορισμένο αριθμό εκμεταλλεύσεων βοοειδών, οπότε η συγκέντρωση τόσων δειγμάτων είναι υπερβολική ιδίως από μικρά νησιά. Έχει προβεί η Περιφέρεια σε ενέργειες να προσαρμοστεί το παραπάνω πρόγραμμα στις  ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας;

Μετά από όλα αυτά έχουμε την άποψη πως όσες οδηγίες και να εκδώσει το Υπουργείο αν η Περιφέρεια δεν δουλέψει σοβαρά πάνω σ’ αυτό το ζήτημα η καραντίνα δεν πρόκειται να “ανοίξει”.

Εκτός βέβαια και αν αυτό θέλει η Περιφέρεια!

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img