Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόλος έλξης το Δεινοθήριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους η έκθεση «Το Δεινοθήριο της  Λέσβου», που εγκαινιάσθηκε  την Τρίτη στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους. Το προϊστορικό ζώο που έζησε πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια στο νησί, «ζωντανεύει» στην πρωτοποριακή αυτή έκθεση και ταξιδεύει με ήχο και κίνηση τους επισκέπτες στην εποχή αυτή. Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκος Ζούρος, αποκάλυψε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή και δεύτερου ομοιώματος προϊστορικού ζώου της Λέσβου.

Για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε στο κοινό το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικό μέγεθος. Το εντυπωσιακό ομοίωμα κατασκευάσθηκε στην Κίνα. Χρειάσθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να τελειοποιηθεί και να παραδοθεί στο Μουσείο. Έχει γίνει μάλιστα και προσομοίωση δέρματος με ειδική ρητίνη και με την αφή δίνει την αίσθηση του πραγματικού, ενώ κινεί το κεφάλι, την προβοσκίδα, την ουρά, τα μάτια του και κατά την κίνηση ακούγονται και ηχητικά εφέ. Ακόμη και στη βάση του έχουν τοποθετηθεί τα φυτά με τα οποία τρεφόταν το ζώο αυτό.

Η κατασκευή του ομοιώματος ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με το Γεωπάρκο της Κίνας. Την κατασκευή του ανέλαβε εταιρεία που φτιάχνει τέτοιου είδους ομοιώματα ζώων, όπως μπορεί να θαυμάσει κανείς στα μεγαλύτερα Μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϋ.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου θα μεταφερθεί και θα παραμείνει το Δεινοθήριο της Λέσβου ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου θα εγκατασταθεί, ο οποίος θα προσομοιάζει με το φυσικό του περιβάλλον. Ένα μικρό επαρχιακό Μουσείο φυσικής ιστορίας με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό από εκείνων των μεγάλων μουσείων των μεγαλύτερων μητροπόλεων του κόσμου, έρχεται για ακόμη μια φορά να αποδείξει το πολύ σπουδαίο έργο που γίνεται από το επιστημονικό προσωπικό και πρωτίστως τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας καθηγητή Νίκο Ζούρο.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι βέβαιο ότι θ’ αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στο νησί, ενώ προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους μικρούς φίλους, γεγονός που φάνηκε την πρώτη μέρα παρουσίασης του Δεινοθηρίου στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου.

«Στόχος μας είναι να περάσουμε την επιστημονική έρευνα στον κόσμο και κυρίως στα παιδιά. Με βάση τα ευρήματα από το δεινοθήριο που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Γαβαθά – τη γνάθο και δόντια του ζώου – υπολογίσαμε το μέγεθος και αναθέσαμε στην εταιρεία της Κίνας να μας κατασκευάσει το ομοίωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Ζούρος.

 

Έρχεται και ο αλιγάτορας της Λιώτας

Στα σχέδια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι να συνεχίσει το πρωτοποριακό εγχείρημα κατασκευής προϊστορικών ζώων που έζησαν στη Λέσβο, μετατρέποντας το Μουσείο στο Σίγρι σε ένα μικρό πάρκο προϊστορικών ζώων. Μετά το Δεινοθήριο ήδη ετοιμάζεται ο Αλιγάτορας της Λιώτας. Ένα άλλο προϊστορικό ζώο που έζησε στο νησί και τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή της Λιώτας.

Τα ομοιώματα των ζώων, που ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, εντάσσονται στο πλαίσιο πλούσιων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται το 2019 για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.  «Ο Αλιγάτορας της Λιώτας θα είναι το δεύτερο ομοίωμα ζώου που θα παρουσιάσουμε στο κοινό. Γενικά έχουμε πολλά σχέδια τα οποία θα σας αποκαλύψουμε στην πορεία», μας είπε ο κ. Ζούρος.

 

Τα εγκαίνια

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γεώργιος Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Μιχάλης Καπιωτάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Μυτιλήνης Ν. Μπαμπάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς, εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες οδήγησαν στην περιοχή του Γαβαθά στην αποκάλυψη των απολιθωμάτων του δεινοθηρίου, ενός από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 18,4 -19 εκατ. ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης των απολιθωμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Κουφό, ο οποίος προσδιόρισε το είδος του ζώου. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με άλλα απολιθώματα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Παυλίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε θέματα έρευνας, καθώς και στη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήδη έχει φιλοξενηθεί η έκθεση «Το Δάσος κάτω από το δρόμο» και το οποίο θα φιλοξενήσει και  στη συνέχεια την  έκθεση του Δεινοθηρίου της Λέσβου.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου, σε φυσικό μέγεθος και να γνωρίσουν το περιβάλλον που ζούσε και τρεφόταν, τον τρόπο απολίθωσης, την τάξη των προβοσκιδωτών που ανήκει καθώς και τα απολιθώματα μικρών ζώων από το Απολιθωμένο Δάσος.

Η έκθεση είναι ανοιχτά καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 και 18:00-20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00-14:00.

 

Εκπαιδευτική ενημέρωση για μαθητές

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου θα πραγματοποιείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

 

 

 

 

spot_img

More articles

spot_img