Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ο Νίκος Ζούρος

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη παμψηφεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, Νίκος Ζούρος, στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στο Torbey της Αγγλίας. Στο συνέδριο έγινε γνωστό επίσης ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO  για την περίοδο 2017-2020.

Η εκλογή του κ. Ζούρου στη θέση του Προέδρου θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών για ανάδειξη και τουριστική προβολή του γεωπάρκου της Λέσβου. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων  12-22 Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, καθώς και πραγματοποίηση διεθνούς σχολείου γεωπάρκων στο νησί.

Η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO οφείλεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και πολλών τοπικών φορέων.

Ο φάκελος επαναξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου για την περίοδο 2017-2020 υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η επιτόπια αξιολόγηση στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας.

Τους αξιολογητές αφού ενημέρωσε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου και των τοπικών φορέων που στηρίζουν την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου και επισκέφθηκαν πολλά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα θετική εντύπωση που αποκόμισαν από την σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου και από την λειτουργία του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, δράσεις που ολοκληρώθηκαν με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-13 – ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και της 13μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζούρος εκτελούσε εδώ και ένα χρόνο καθήκοντα Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκου, καθώς είχε επιλεγεί στη θέση αυτή ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης, Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2014. Η πανηγυρική εκλογή του όμως στη θέση του Προέδρου επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του και των προσπαθειών του στο διεθνές δίκτυο.