Πρόταση της ΕΠΣΛ για στήριξη των νησιωτικών σωματείων στην Γ’ Εθνική

195

Πρόταση προς την ΕΠΟ κατέθεσε η ΕΠΣ Λέσβου ζητώντας από την διοργανώτρια αρχή να καλύψει μέρος των εξόδων των νησιωτικών σωματείων που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική. Η πρόταση που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, αναφέρει την κάλυψη του ποσού των εξόδων διαιτησίας στο σύνολό τους, και στα 13 παιχνίδια δηλαδή, αλλά και την κάλυψη πέντε μετακινήσεων. Συνολικά το ποσό που καλύπτει η πρόταση ανέρχεται στις 300.000 ευρώ για τα εννέα σωματεία που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική.

Αναλυτικά η πρόταση αναφέρει: «Κύριε Πρόεδρε, Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής είναι το μόνο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις της ΕΠΟ και επιτρέπει να αγωνίζονται σε πανελλήνιο επίπεδο όλοι οι πρωταθλητές των ποδοσφαιρικών ενώσεων, δίνοντας την ευκαιρία στα σωματεία, τους ποδοσφαιριστές, τους διαιτητές να αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Η απρόσκοπτη άνοδος όλων των πρωτ/των των ΕΠΣ, καθιερώθηκε για να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση και να δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Δυστυχώς όμως κατά την διεξαγωγή των πρωτ/των Γ΄ Εθνικής, προέκυψαν αδικίες και άνισοι όροι διεξαγωγής, σε βάρος των σωματείων των νησιωτικών ενώσεων Δωδεκανήσων, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, αυτά τα σωματεία υποχρεούνται σε έξτρα επιβάρυνση λόγω των πολλών μετακινήσεών τους, αλλά και των μετακινήσεων διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας. Η οικονομική αυτή επιβάρυνση ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ για κάθε σωματείο. Δηλαδή τα νησιώτικα σωματεία ξοδεύουν για μετακινήσεις και διαιτησία τόσα όσα ολόκληρος ο προϋπολογισμός των άλλων σωματείων. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτά τα ερασιτεχνικά σωματεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα αναγκαία χρηματικά ποσά και γι’ αυτό είτε δεν δηλώνουν συμμετοχή, είτε αποχωρούν κατά την διάρκεια του πρωτ/τος, είτε αγωνίζονται με υποβαθμισμένες αγωνιστικές δυνατότητες. Αυτό όμως αποτελεί εμφανή αλλοίωση των όρων διεξαγωγής του πρωτ/τος και κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραπάνω σωματείων. Πιστεύουμε ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει υπέρ των σωματείων αυτών των νησιωτικών ΕΠΣ, στηρίζοντας οικονομικά μέρος των μετακινήσεων, ώστε το πρωτάθλημα να διεξάγεται με ανεκτούς όρους και να είναι ανταγωνιστικό.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Να αναλάβει η ΕΠΟ να πληρώσει το κόστος μετακίνησης διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας [13 αγώνες Χ 1.200 ευρώ + 15.000 ευρώ]

-Να αναλάβει η ΕΠΟ το κόστος πέντε μετακινήσεων των σωματείων [από τις 13 που θα κάνουν] [5 μετακινήσεις Χ 4.000 ευρώ + 20.000 ευρώ]

Το κόστος για τα εννέα σωματεία θα φθάσει στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Την στιγμή που η ΕΠΟ προσφέρει πολλά περισσότερα χρήματα, επιχορηγώντας το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πιστεύουμε ότι θα είναι εντελώς άδικο να αφήσει το νησιωτικό ποδόσφαιρο να καταρρεύσει.

Σημειώνουμε ότι, ακόμα και αν χορηγήσετε στα σωματεία μας το απαιτούμενο ποσό, ο υπόλοιπος προϋπολογισμός τους θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τους προϋπολογισμούς των άλλων σωματείων».