Πρωτιά για τα κορίτσια της Λέσβου

451

Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2017» αναβίωσε φέτος για 3η χρονιά στη γενέτειρά του,  τη Λήμνο, από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου. Η αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση  έκλεισε την αυλαία της για φέτος με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας.

Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία», με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργάνωσε φέτος τους αγώνες του Αρχαίου Πεντάθλου, όπου συμμετείχαν ομάδες που εκπροσώπησαν τους Δήμους της Τρεμετζίνα, της Πόζεγκα από τη Σερβία, του Ζουγκντίντι (Κολχύδα) της Γεωργίας, του Δήμου Λέσβου, του Δήμου Αγιάς Λάρισας, του Δήμου Λάρισας και φυσικά της Λήμνου από την Ελλάδα. Νέοι από την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γεωργία και την Ελλάδα, ηλικίας 13 έως 16 ετών, είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν στα αθλήματα του ακοντισμού, της δισκοβολίας, της πάλης, του δρόμου 80 μέτρων και του άλματος εις μήκος σε χώρους που συνδέονται με την ιστορία της Λήμνου και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, αλλά και τις παραδόσεις του νησιού μας, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων που πλαισίωσαν τους αγώνες.

Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της με μία λαμπρή τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου, κατά την οποία οι ομάδες έφθασαν στο παλιό λιμάνι της Μύρινας με καΐκι όπου ακολούθησε παρέλαση, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου. Η παρέλαση κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου έγινε η παρουσίαση της διοργάνωσης, μέσα από την προβολή βίντεο και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους του Δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και των αρχηγών των  αποστολών. Ακολούθησε η κήρυξη της έναρξης της διοργάνωσης, παρουσία του Επάρχου Λήμνου Ευάγγελου Γιαρμαδούρου, του Λιμενάρχη Μύρινας Πλωτάρχη Γ. Αρβανίτη και των διοικητών ενόπλων δυνάμεων.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, πρώτη ημέρα των αγωνισμάτων, οι αθλητές συναγωνίστηκαν στα αθλήματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας. Ακολούθησε γιορτή στο Κοντοπούλι με παραδοσιακούς χορούς, την οποία διοργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος «Ηφαιστία», με την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου Ελληνίδων. Το Σάββατο 8 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των αγωνισμάτων, η δράση μεταφέρθηκε στην παραλία των Ρηχών Νερών, όπου οι αθλητές συναγωνίστηκαν στο αγώνισμα της πάλης στην άμμο. Τα Ρηχά Νερά δεν επελέγησαν τυχαία ως τοποθεσία, διότι ο μύθος θέλει τη συγκεκριμένη ακτή να είναι το σημείο από το οποίο οι Αργοναύτες προσέγγισαν τη Λήμνο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, διεξήχθησαν τα αγωνίσματα του δρόμου 80 μ. και του άλματος σε μήκος και ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές των αγώνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνο Αδαμίδη, τον Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου Νίκο Μαρινάκη και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κέντρου Πρόληψης «Πολιόχνη»,  εμπνευστή του Αρχαίου Πεντάθλου, Θεόδωρου Μπαβέα. Στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, στη συνολική βαθμολογία η Λέσβος είχε την πρωτιά στα κορίτσια, ενώ η Λήμνος είχε την πρωτιά στα αγόρια.

Συγκεκριμένα, στα κορίτσια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λέσβου, ενώ στα αγόρια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λήμνου.

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

Δήμος Λέσβου Ομάδα 1

Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

Τρεμετζίνα / Ιταλία

Δήμος Λήμνου Ομάδα 3

Πόζεγκα/Σερβία

Δήμος Λέσβου Ομάδα 2

Δήμος Λάρισας

Δήμος Αγιάς

Δήμος Λήμνου Ομάδα 5

Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

Δήμος Λήμνου Ομάδα 4

Ζουγκντίντι/ Γεωργία

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

Δήμος Λάρισας

Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

Πόζεγκα/ Σερβία

Δήμος Λέσβου Ομάδα 1

Δήμος Λήμνου Ομάδα 4

Τρεμετζίνα/Ιταλία

Δήμος Λέσβου Ομάδα 2

Δήμος Λήμνου Ομάδα 3

Ζούγκντιντι/Γεωργία

Δήμος Λήμνου Ομάδα 5

Δήμος Αγιάς

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον ΣΕΓΑΣ για την υποστήριξή του, την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία», την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα της οργανωτικής επιτροπής, το Λιμεναρχείο Μύρινας για την υποστήριξη στην τελετή έναρξης, το ΕΚΑΒ Λήμνου και την 88 ΣΔΙ για την άμεση διάθεση των ασθενοφόρων, τους γιατρούς, το Παράρτημα Λήμνου του Λυκείου Ελληνίδων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου για τη συμμετοχή των χορευτικών τους συγκροτημάτων, όλους τους κριτές και εθελοντές που η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική για την οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων, τις μεταφράστριες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λήμνου, το προσωπικό του Δήμου Λήμνου, όλους όσοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα και όλους όσοι παραβρέθηκαν και υποστήριξαν το Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου.

 

Η αποστολή της Λέσβου

 

Όπως προείπαμε η παρουσία της Λέσβου ήταν εξαιρετική καθώς με αρχηγό αποστολής τον Θοδωρή Στεργίου, 6 αγόρια και 6 κορίτσια έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κέρδισαν το χειροκρότημα για την προσπάθειά τους. Ο κ. Στεργίου μιλώντας για την εμπειρία της συμμετοχής στην διοργάνωση τόνισε: «Ήταν μια εντυπωσιακή διοργάνωση από την  αρχή μέχρι το τέλος και ευχαριστούμε τους Λημνιούς για τη φιλοξενία. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε σε αυτό το γεγονός και θα το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια γιατί η εμπειρία που κερδίζουν τα παιδιά είναι απίστευτη. Βέβαια για να έρθουμε μέχρι εδώ κάναμε σκληρή προπόνηση για τρεις μήνες και οι κόποι μας ανταμείφτηκαν με πολύ σημαντικές επιτυχίες στα αγωνίσματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά που συμμετείχαν τόσο για την αγωνιστικότητά τους όσο και για το ήθος και τον χαρακτήρα που επέδειξαν, αλλά και τους γονείς τους που μας τα εμπιστεύτηκαν».

Τα παιδιά που συμμετείχαν από την Λέσβο ήταν:  Καλλοντζή Χριστίνα, Πλωμαρίτου Ευστρατία, Κουσουνιά Κασσιανή, Κουμαρά Μαρία, Νίκη Αργυρώ, Φάπα Μαρία, Βαφέας Αλέξανδρος, Κουσουνιάς Μιχάλης, Μιχαλακέλλης Παντελής, Βασίβαγλης Δημήτρης, Νησιώτης Ταξιάρχης, Φάππας Γεώργιος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here