«Έρχονται» 125 μόνιμες θέσεις για τα ΚΕΠ στα νησιά

Στην κάλυψη 125 μόνιμων θέσεων προσωπικού για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών πρόκειται να προχωρήσει το ΑΣΕΠ αρχές του νέου έτους και σύμφωνα με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η νέα προκήρυξη θα είναι εστιασμένη στην κάλυψη των κενών στα νησιωτικά ΚΕΠ.

Την ώρα όμως που η Κυβέρνηση προγραμματίζει για τα ΚΕΠ των νησιών, ο Δήμος Λέσβου δεν έχει ερωτηθεί για τις κενές θέσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μετά το 2016. Σύμφωνα με την απάντηση που είχε δώσει το 2016 ο Δήμος, υπάρχουν 6 τουλάχιστον κενές θέσεις στα ΚΕΠ της Λέσβου. Κι ενδεικτικό του πόσο δραματική είναι η κατάσταση στα ΚΕΠ της Λέσβου αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της Θερμής, όπου δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνταν δύο υπάλληλοι. Και αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΕΠ της Θερμής καλύπτεται τρεις φορές την εβδομάδα με μετακίνηση υπαλλήλων από το ΚΕΠ Μυτιλήνης.

Κι όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα όταν το ΚΕΠ της Μυτιλήνης έχει δεχθεί το μεγάλο βάρος του προσφυγικού το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να  σχηματίζουν ουρές για την έκδοση ΑΜΚΑ. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα ΚΕΠ του Δήμου δεν εξυπηρετούν, απεναντίας μάλιστα καθημερινά γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από όλους τους υπαλλήλους και τον προϊστάμενο για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σημειώνουμε ωστόσο τα προβλήματα ώστε να ενεργοποιηθούν, όσο ακόμα είναι καιρός, οι τοπικοί φορείς για να διεκδικήσουν από τα συναρμόδια Υπουργεία τη μερίδα του λέοντος από τις 125 θέσεις που πρόκειται να κατανεμηθούν, ιδιαίτερα όταν η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού!

Οι νέες προσλήψεις σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποσκοπούν στην στήριξη των πρωτοβουλιών του Υπουργείου για την απλούστευση των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας μέσα από την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέο αίμα. Ο μέσος όρος των υπαλλήλων στο Δημόσιο είναι πάνω από 50», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι προσλήψεις θα αφορούν υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ με έμφαση σε μία μόνο ειδικότητα και συγκεκριμένα Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών για υπαλλήλους με γνώση χειρισμού Η/Υ σε βασικό επίπεδο, ενώ πρόσθετη μοριοδότηση θα λάβουν οι υποψήφιοι με γνώση ξένων γλωσσών και επιπλέον τίτλους σπουδών και μεταπτυχιακά.