Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Σάλος” με πτυχία αγγλικών στη Μυτιλήνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Κλήθηκαν από τη Δευτέρα να επιστρέψουν τα πτυχία τους προκειμένου να ελεγχθούν   

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει υπόθεση με πλαστά πτυχία αγγλικών που βγήκε στην επιφάνεια από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με δεκάδες αποφοίτους να σπεύδουν από μόνοι τους στην Αστυνομία και να καταθέτουν ότι πήραν τα πτυχία χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι πλαστά, προκειμένου να μην βρεθούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι, έχοντας κάνει χρήση τους σε δημόσιες υπηρεσίες.  

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί μια Σχολή Υπολογιστών και ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη μέσω της οποίας γινόταν on line οι εξετάσεις, όμως, και η ίδια η σχολή είχε έναν σύνδεσμο από Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε έρθει στο νησί τον περασμένο Μάιο και διεξήγαγε τις εξετάσεις χορηγώντας τα πτυχία. Τα πτυχία φέρουν όνομα και σφραγίδα Κέντρου Ξένων Γλωσσών της Θεσσαλονίκης. Πιθανότατα ο ίδιος με αυτό τον τρόπο να διεξήγαγε εξετάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας συνεργαζόμενος και με κέντρα υπολογιστών και ξένων γλωσσών. Πάντως φέρεται να είναι άφαντος και να μην έχει απαντήσει σε αιτήματα να στείλει στοιχεία για τις βαθμολογίες και τις εξετάσεις που διεξήγαγε.  

 

Έμαθαν από το Δήμο ότι… δεν ήταν κάτοχοι C  

Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια όταν την περασμένη Δευτέρα, το ίδιο το  Κέντρο της Μυτιλήνης,  ζήτησε από όλους τους κατόχους των πτυχίων να τα επιστρέψουν προκειμένου να ελεγχθούν.   Στο μεταξύ ήδη η Σχολή είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή για δυο περιπτώσεις γυναικών που ήταν κάτοχοι πτυχίων proficiency ότι όταν κατέθεσαν τους τίτλους τους στο Δήμο για να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ προέκυψε ότι δεν κατείχαν αυτό τον τίτλο, αλλά κατώτερο. Συγκεκριμένα σε έλεγχο που έγινε μέσω του «Bulats», του on line συστήματος μέσω του οποίου έδωσαν εξετάσεις, προέκυψε ότι δεν ήταν κάτοχοι του C2 (που αντιστοιχεί στο Proficiency) αλλά του Β1.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το πρόγραμμα Bulats ζητά από τον φορέα που θα κατατεθεί το πτυχίο ξένης γλώσσας για να γίνει πρόσληψη, να ελέγξει την πιστότητά του. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Δήμος, εφαρμόζοντας το νόμο. 

Όταν οι δυο κοπέλες απευθύνθηκαν στη σχολή για να μάθουν τι συμβαίνει με τα πτυχία τους, οι υπεύθυνοι φέρονται να θορυβήθηκαν και να ξεκίνησαν προσπάθειες επικοινωνίας με το σύνδεσμό τους στη Θεσσαλονίκη, μέσω του οποίου διεξήχθησαν οι εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού δεν απαντούσε στα τηλέφωνα και τα emails. Αμέσως η σχολή ενημέρωσε και τους υπόλοιπους επιτυχόντες οι οποίοι είχαν πάρει μόλις τον περασμένο Ιούνιο τα πτυχία τους να τα επιστρέψουν στη σχολή για να ελεγχθούν οι βαθμολογίες τους. Παράλληλα τους ενημέρωσαν να μην κάνουν χρήση των πτυχίων στο Δημόσιο, μέχρι να ελεγχθούν τα πτυχία.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 65 πτυχία που ελέγχθηκαν τα 64 ήταν πλαστά. «Ξέρουμε ότι γίνεται έρευνα για παραποιημένους βαθμούς των πτυχίων. Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω. Εγώ ζήτησα να  μάθω τι ακριβώς είχα γράψει στις εξετάσεις. Αυτό μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πουν»,  δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ένας από τους κατόχους αυτών των πτυχίων.  

«Εμείς δώσαμε εξετάσεις το Μάιο περίπου, δώσαμε εξετάσεις on line και από εκεί και πέρα μας ειδοποίησαν μετά για τα αποτελέσματα. Αρχές Ιουνίου πήραμε τα πτυχία μας και τώρα από τη  Δευτέρα μας ζήτησαν να τα πάμε πίσω γιατί γίνεται έρευνα. Απ ό,τι μάθαμε εκείνο που συζητιέται είναι ότι η βαθμολογία που έχουν τα πτυχία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος.  

 

Αναφορές στην Αστυνομία  

Αμέσως μετά την ειδοποίηση από τη σχολή, περίπου 20 άτομα από τους κατόχους των πτυχίων είχαν σπεύσει μέχρι χθες στην Αστυνομία και κατέθεσαν αυτοβούλως αναφορές για τα όσα έγιναν, προκειμένου ν’ αποφύγουν το ενδεχόμενο να βρεθούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι, εφόσον, είχαν κάνει χρήση του πτυχίου σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Ανάμεσά τους και στρατιωτικοί, καθώς επίσης και εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Μόριας, που είχαν δώσει εξετάσεις αγγλικών για να προσθέσουν επιπλέον προσόντα, πράγμα που θα τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν νέες θέσεις. 

Οι αναφορές θα διαβιβασθούν στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται βέβαια να ξεκινήσει έρευνα. 

 

Τι είναι το Bulats 

Το  Bulats είναι ένα μοναδικό, ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα αξιολόγησης της γλωσσομάθειας στην αγγλική και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Οι εξετάσεις διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ESOL Examinations – κορυφαίο παγκοσμίως οργανισμό στις εξετάσεις αξιολόγησης της αγγλικής γλώσσας.   

Tο BULATS βασίζεται σε ένα σύστημα αυτοπροσαρμοζόμενης αξιολόγησης, που μπορεί να προσαρμοστεί στις γλωσσικές δεξιότητες του υποψηφίου, ανεξαρτήτως του πραγματικού επιπέδου γλωσσομάθειας.  

Επίσης μπορεί να προσδιορίζει με ακρίβεια το επίπεδο γλωσσομάθειας και να παρέχει άμεσα αποτελέσματα. 

 

Έλεγχοι για τα πλαστά πτυχία 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί  1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο  και οι κάτοχοί τους (σ.σ. κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους) έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60). Ένα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

 

spot_img

More articles

spot_img