“Ράλι ανόδου” στα καύσιμα!

573

“Ράλι ανόδου” καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στις τιμές των καυσίμων, με την αύξηση στο λίτρο της βενζίνης να ξεπερνά τα 5 λεπτά και “τα χειρότερα να έρχονται” σύμφωνα με τους βενζινοπώλες. Σταθερά, κάθε εβδομάδα οι τιμές που αναρτώνται στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι αυξημένες κατά 1 τουλάχιστον λεπτό, με την αμόλυβδη να έχει σκαρφαλώσει στο 1,60 ευρώ, κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν πρατήρια στο νησί μας που πωλούν το λίτρο ακόμη και προς 1,80 ευρώ!

Λόγω ή και με πρόσχημα ίσως τις διεθνείς εξελίξεις, η αύξηση των τιμών στην αγορά των καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ αν τελικά καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο νησί μας από τον Ιούλιο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα αποτελούν είδη πολυτελείας για το μέσο νοικοκυριό.

Όλα ξεκινούν από την τιμή στο βαρέλι του “μαύρου χρυσού” που έχει φθάσει τον τελευταίο μήνα τα 70 δολάρια και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει ακόμη και στα 85 δολάρια, μέσα στο καλοκαίρι. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που καταγράφονται από τον χειμώνα του 2014 και πολλοί εκτιμούν ότι ίσως σ’ αυτή την χρονική συγκυρία να σπάσουν κάθε ρεκόρ, με αλυσιδωτές αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι τιμές που ίσχυαν στο νησί μας πριν 2 μήνες, καθώς και ο πίνακας που ανήρτησε η Διεύθυνση Εμπορίου την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 5 Μαρτίου ήταν 1,55 ευρώ, ενώ σήμερα φθάνει το 1,60. Ανάλογη είναι η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, που έχει φθάσει το 1,35 ευρώ, από 1,30 πριν 2 μήνες…..

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»