Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαν καυτή σοκολάτα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Έχει τη φλόγα της υψηλής γαστρονομίας. Η  ίδια αποτελεί εμπειρία μοναδική και κρατάει αναμφισβήτητα ζωηρή τη  φήμη της αυστρο-ουγγαρέζικης παράδοσης στη ζαχαροπλαστική και στον καφέ.

Ο λόγος για την καυτή σοκολάτα:

Ένα ρόφημα που χαρίζει ζεστασιά, συναίσθημα, πάθος, γεύση και άρωμα.

hotchocolatemain

Βιενέζικη εμπειρία

Όταν περνάς έξω από τα γοητευτικά  καφέ της Βιέννης “ακούς” τη μυρωδιά της καυτής σοκολάτας που σερβίρεται τους κρύους μήνες ως τα μεσάνυχτα. Η αφράτη σαντιγί πάνω της είναι εκ των ων ουκ άνευ, γιατί αλλιώς δεν θα λεγόταν viennoise au chocolat.

Τα πορσελάνινα φλιτζάνια αχνίζουν. Πριν μπει μέσα η καυτή σοκολάτα δέχονται ένα  βιαστικό πέρασμα από βραστό νερό που τα προετοιμάζει και τα ζεσταίνει πριν γεμίσουν με το σοφιστικέ αυτό ρόφημα.

Η αληθινή βιενέζικη σοκολάτα είναι στ’ αλήθεια μια εμπειρία.

Σύμφωνα με την ιστορία της…

Οι Ισπανοί κατακτητές αποσπούν τη σοκολάτα, το πιο αφροδισιακό έδεσμα των Αζτέκων και το μεταφέρουν από το Νέο Κόσμο στην Ευρώπη στα μέσα του 16ου αιώνα. Ένα δώρο στους γενναιόδωρους βασιλικούς τους χορηγούς.

Μέχρι τον 17ο αιώνα αποτελούσε προνόμιο των πλουσίων – είθισται – και το απολάμβαναν σαν φάρμακο με μέλια και μπαχάρια.

Η βιενέζικη παράδοση θέλει την Άννα των Αψβούργων που μεγάλωσε στην Ισπανία, να παντρεύεται τον Λουδοβίκο ΧΙΙΙ και τότε η σοκολάτα εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Γαλλίας. Ωστόσο  το γαστρονομικό επίπεδο της σοκολάτας σαν ρόφημα καθορίστηκε σαφώς από τη γαλλική αριστοκρατία και την τέχνη της οικειοποιήθηκε και η βιενέζικη αυλή.

Προσοχή στις απομιμήσεις

Η αυθεντική βιενέζικη σοκολάτα γίνεται με πικρή σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια που καθώς λιώνει στο καυτό γάλα  προστίθεται ζάχαρη, ενώ στέφεται πανηγυρικά και χωρίς πολλές τσιριμόνιες με χτυπημένη κρέμα.

Η καυτή σοκολάτα μπορεί να έχει πλουσιότερη υφή και να είναι πηχτή με τη χρήση ενός κρόκου αβγού που με τη θερμοκρασία του γάλακτος αποστειρώνεται.

Να είναι  δυνατή με την προσθήκη αλκοόλ. Τη λατρεύω με λικέρ πορτοκαλιού, το περίφημο Grand Marnier και με μαύρο ρούμι. Δοκιμάστε το Diplomatico Reserva Exclussive. Μη σας πάω στο ZACAPA limitada μαύρο ρούμι της  Γουατεμάλα γιατί η τιμή είναι για άλλες εποχές

sokolata

Μια υπέροχη καυτή σοκολάτα στο σπίτι

Υλικά για 1 μεγάλο φλιτζάνι

50 γραμ. κουβερτούρα εξαιρετικής ποιότητας

1/4 φλ. καυτό νερό

2 κ.γ. ζάχαρη

1 φλ. καυτό γάλα

για από πάνω 1-2 κουταλιές φρεσκοχτυπημένη σαντιγί

Βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια σε μπεν-μαρί μέχρι να λιώσει. Προσοχή το σκεύος με τη σοκολάτα να μην ακουμπά στο νερό του σκεύους που βράζει.

Προσθέτουμε σταδιακά το καυτό νερό και ανακατεύουμε μαλακά για να ενωθούν.

Ρίχνουμε  την λιωμένη σοκολάτα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε και προσθέτουμε το καυτό γάλα.

Μεταφέρουμε τη σοκολάτα σε ζεστό φλιτζάνι (θα το γεμίσουμε με καυτό νερό και αφού ζεσταθεί θα το αδειάσουμε) και προσθέτουμε 1-2 μεγάλες κουταλιές σαντιγί.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο εξαιρετικής ποιότητας και τριμμένη σοκολάτα.

 

Για τη σαντιγί

1 φλιτζ. κρύα full fat κρέμα γάλακτος τη χτυπάμε με 1/2 κ.γ. άχνη ζάχαρη και 1-2 σταγόνες άρωμα  υγρής βανίλιας (συνήθως αφαιρώ τη ζάχαρη)

Αν τώρα θυμηθείτε και το έργο με την αισθησιακή Ζιλιέτ Μπινιός, μην παραλείψετε να προσθέσετε στην πηχτή καυτή σοκολάτα τσίλι.

Ρίχνετε λίγο μπούκοβο ή φρέσκο τσίλι στη βράση… όσο αντέχετε.

molten-chocolate-lava-cake

Κέικ Λάβα

Με την καυτή σοκολάτα σίγουρα πάει ένα κέικ βανίλιας, τα βιενέζικα pastries, κάτι πιο ελαφρύ. Ωστόσο εγώ θυμήθηκα το φοβερό κέικ της  φίλης μου ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου που μας έφτιαχνε στην Τήνο, τα καυτά καλοκαίρια και που η λάβα του θύμιζε καυτή σοκολάτα.

Υλικά

250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. κουβερτούρα

250 γρ. αλεύρι απ

6 αβγά χωρισμένα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζω το βούτυρο, σπάω την κουβερτούρα σε κομμάτια από πάνω και ρίχνω τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο ανακατεύω ζωηρά το μείγμα.

Όταν πια σχηματιστεί μια σοκολατένια σως, κατεβάζω από τη φωτιά.

Ανακατεύω μέσα το αλεύρι και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους και στο τέλος ρίχνω τα ασπράδια χτυπημένα με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.

Βάζω σε φόρμα με λαδόκολλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 16′-19′.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img