«Σχετικά με την αύξηση διαγνώσεων HIV στο νησί»

Η ΜΚΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ

 

Στις 25.4.2018 δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Λέσβου «Τα Νέα της Λέσβου» άρθρο με τίτλο «Υπάρχει μια βόμβα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή στο νησί», με συντάκτρια την κα Μυρσίνη Ουζουνέλλη, Γιατρό Δημόσιας Υγείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με «έγκυρες πηγές», τα 3 τελευταία χρόνια στο νησί της Λέσβου υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων HIV. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι βεβαιωμένες διαγνώσεις έχουν ξεπεράσει τις 30 και αφορούν σε μετανάστες/στριες από την υποσαχάρια Αφρική.

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες και σε περίπτωση που ισχύουν, πώς ήρθαν σε γνώση της καταγγέλλουσας. Ως γνωστόν, οι δηλώσεις νέων διαγνώσεων HIV αποστέλλονται αποκλειστικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Συνεπώς, η πρόσβαση ιδιώτη, έστω και επαγγελματία υγείας, σε τέτοιου είδους πληροφορίες, δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια ως προς τα ζητήματα ορθής τήρησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, εάν οι πληροφορίες είναι αληθείς, το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι εάν έχουν ήδη διασυνδεθεί οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Δεδομένου ότι στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεν λειτουργεί τέτοια μονάδα, η διαδικασία περιλαμβάνει την άρση του γεωγραφικού περιορισμού – που προβλέπεται στην περίπτωση των αιτούντων άσυλο – και την παραπομπή τους στην ενδοχώρα, ούτως ώστε να παρέχεται η απαραίτητη θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση. Συνεπώς, το πραγματικό ζήτημα είναι εάν κατά το στάδιο της διαδικασίας υποδοχής και ταυτοποίησης υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχει μεν αναγνωριστεί η ευαλωτότητα λόγω HIV, όπως προβλέπει ο νόμος 4375/2016, (άρθρα 9 & 13), ωστόσο δεν έχουν αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Επιπλέον, στο άρθρο αναφέρεται ότι «…υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη πορνεία σε μαζική κλίμακα, από εκδιδόμενες μετανάστριες που προέρχονται από την Αφρική…» βασισμένο σε «πληθώρα αναφορών από συμπολίτες αλλά και από πηγές της αστυνομίας». Η συγκεκριμένη αναφορά είναι αυθαίρετη καθώς δεν βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και το μόνο που καταφέρνει είναι για άλλη μια φορά να στιγματίσει μια συγκεκριμένη και μάλιστα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, υπονοείται ότι οι γυναίκες αυτές, λόγω της καταγωγής τους και μόνο, μπορεί να είναι θετικές στον HIV και ταυτόχρονα υπονοείται ότι έρχονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους του νησιού. Προτείνει μάλιστα την ανάγκη ύπαρξης «καναλιών αναφοράς ατόμων με συμπεριφορά που απειλεί το κοινωνικό σύνολο με διάδοση του ιού του AIDS» παραθέτοντας ένα άρθρο του 1993!

Βασισμένο σε αυτές τις εικασίες, το άρθρο κατηγορεί τις μετανάστριες ότι «ενεργούν εις βάρος της κοινωνίας που τις φιλοξενεί και την εκθέτουν σε κίνδυνο». Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε «Βόμβα Δημόσιας Υγείας», πηγαίνοντάς μας έξι χρόνια πίσω, σε πρακτικές που ακολουθήθηκαν τον Μάιο του 2012 από την τότε κυβέρνηση και έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι καμία σχέση δεν είχαν με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η στοχοποίηση γυναικών σε ένα τόσο μικρό μέρος, όπως η Λέσβος, ενέχει πολλούς κινδύνους, με κυριότερο την άσκηση βίας σε βάρος τους. Η δε χρήση – και μάλιστα κατ’ επανάληψη – ενός τόσο στιγματιστικού λόγου, το μόνο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της ήδη επισφαλούς κατάστασής τους και η έξαρση ρατσιστικών φαινομένων σε βάρος των γυναικών, των μεταναστών/-τριών και προσφύγων, των εργαζομένων στο σεξ αλλά και των θετικών στην λοίμωξη HIV ατόμων.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα νησί που προ της αφίξεως των μεταναστών/-τριών δεν γνώριζε ουσιαστικά τι σημαίνει λοίμωξη HIV. Πέραν της υπερβολής αυτού του ισχυρισμού, είναι βέβαιο ότι στοχοποιεί συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες για τη μετάδοση του ιού, παρ’ όλο που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ιός του HIV αφορά τους πάντες. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση της εξάπλωσης του HIV, μέσω της επιλογής ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών, της ενημέρωσης αλλά και της τακτικής εξέτασης.

 

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ζωής

 

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει ως κινητήρια αρχή τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS. Προσφέρει πλήθος υπηρεσιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειές τους, οι σύντροφοί τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, με κάθε μορφής υποστήριξη (ψυχολογική, κοινωνική, νομική, κλπ.).

Από την αρχή της λειτουργίας του, βασικός στόχος του Οργανισμού, είναι αφενός η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το AIDS κι αφετέρου η στήριξη των οροθετικών, προκειμένου να μην είναι σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, φόβου κι εγκατάλειψης.

Διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τα μοναδικά προγράμματα, την τεχνογνωσία, την επιστημονική κατάρτιση αλλά κυρίως με το μεράκι των ανθρώπων του, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής προσφέρονται δωρεάν και με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στο απόρρητο κάθε προσωπικής πληροφορίας, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά του κάθε ανθρώπου.

Πληροφορίες: press@kentrozois.gr / kentrozois.gr