Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε πρώτο πλάνο ο φυσικός πλούτος της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών τονίσθηκε στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία από 11-14 Σεπτεμβρίου και συμμετοχή 1.000 συνέδρων από 64 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί, μέλη επιστημονικών Ινστιτούτων και φορέων, αντιπρόσωποι από τα 140 Γεωπάρκα από 38 χώρες που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης),  επαγγελματίες του τουρισμού κ.ά..

Βασικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία των Γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους αλλά και στη συμβολή τους στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω παροχής υψηλής στάθμης ενημέρωσης και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο και καινοτόμες δραστηριότητες με ιδιαίτερη έμφαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουριστικού, γεωδιατήρησης και συνεργασίας. Ειδικότερα, παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος και τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησής του, που θεωρούνται πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία σε όλο τον κόσμο καθώς και τις μοναδικότητες της Λέσβου, εντυπωσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες.

Ακολούθησε η ομιλία του Καθ. P. McKeever, Διευθυντή του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO, ο οποίος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία και συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη ανάπτυξη και την Agenda 2030. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση πολλών παραδειγμάτων από τη Λέσβο ως άριστες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παρουσίαση της Λέσβου περιλάμβανε ακόμη παρουσιάσεις του Δρ. Ηλία Βαλιάκου με θέμα τις δράσεις συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων, της Μsc Κωνσταντίνας Μπεντάνα, με θέμα τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και της Μsc Όλγας Τσαλκιτζή, με θέμα τις προσπάθειες ανάδειξης των απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

Σε όλους τους συνέδρους διανεμήθηκαν βιβλία και έντυπο ενημερωτικό υλικό για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο, παρουσιάστηκε πλούσιο έντυπο υλικό στον ειδικό χώρο του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα, σε όλους τους συνέδρους διανεμήθηκε ειδικό ενημερωτικό υλικό που προετοιμάστηκε στη Λέσβο.

 

spot_img

More articles

spot_img