Σκυταλοδρομία Λέσβου Lesvos Relay

Για δεύτερη χρονιά, το νησί της Λέσβου θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο γεγονός. Ο λόγος για την Σκυταλοδρομία Λέσβου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο νησί μας, μια διοργάνωση του Συλλόγου Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σκυταλοδρομία περιμετρικά του νησιού, μήκους 326 χιλιομέτρων, όση δηλαδή είναι και η περίμετρος της Λέσβου. Μια οργάνωση που δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε έπαθλα, καθώς νικητής είναι ο καθένας που συμμετέχει αλλά και το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, το οποίο οι διοργανωτές θέλουν να περάσει μέσα από την διαδρομή. 

Φέτος, η διαδρομή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη συγκριτικά με την πρώτη χρονιά, και το ίδιο αναμένουν και οι διοργανωτές για την συμμετοχή. Οι διαδρομές θα είναι μήκους από 7 έως 17. Η διοργάνωση στηρίζεται οικονομικά από πολλούς τοπικούς φορείς και αρωγοί θα σταθούν τοπικές οργανώσεις και φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην σκυταλοδρομία έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στην σελίδα των Lesvos Runners στο Facebook. 

Αναλυτικά το Lesvos Relay αναφέρει:   

«Επιθυμία μας είναι να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρνουν κοντά, όχι για να μας απομακρύνουν, και αυτό δεν αφορά μόνο το τρέξιμο. Αυτές οι σκέψεις είναι για εμάς το έπαθλο, η σκυτάλη και το φόντο της διαδρομής μας. Άλλωστε, τι είναι μια σκυτάλη; Όχι μόνο ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό, αλλά και ένα αντικείμενο συναισθηματικής και συμβολικής αξίας, κάτι που το παίρνεις από τον/την προηγούμενο/η για να το δώσεις στον/στην επόμενο/η. 

Πέρσι καταφέραμε η διοργάνωση να αποτελέσει γεγονός για όλο το νησί και να προσφέρει προβολή και εκτός αυτού. Φέτος, θέλουμε να την καθιερώσουμε στο ημερολόγιο εκδηλώσεων και να την κάνουμε πόλο έλξης για επισκέπτες. Επιπλέον, να κινητοποιήσουμε και άλλους τοπικούς φορείς κατά μήκος της διαδρομής αλλά και δρομείς που θα τρέξουν μικρότερες αποστάσεις. 

Γι’ αυτόν το λόγο οι σταθμοί αλλαγής θα είναι περισσότεροι φέτος και η φορά της διαδρομής αντίστροφη για να αλλάξει η ώρα που θα γίνονται οι αλλαγές. Σκοπός είναι να τρέξουν περισσότεροι/ες. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης». 

Και συνεχίζει: «Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα θέλαμε, χρόνο με τον χρόνο, να γινόμαστε περισσότεροι! Πρωταγωνιστής στο εγχείρημά μας δεν είναι άλλος από το ίδιο το νησί της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Σχεδιάσαμε την διαδρομή καθώς θέλουμε να διατρέξουμε το νησί και να συνδέσουμε πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τα ηφαιστειογενή τοπία της κεντρικής και δυτικής Λέσβου που φιλοξενούν υπέροχα απολιθώματα και συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μνημείο της φύσης με διεθνή αναγνώριση. 

Από τη γραφική Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι την Ερεσό και τον Μεσότοπο διασχίζοντας περιοχές όπου κυριαρχούν οι βελανιδιές και τα φρύγανα και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από τους υγρότοπους του Κόλπου της Καλλονής μέχρι την υπέροχη διαδρομή με τα κυπαρίσσια της Αχλαδερής και από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος και τη Χίο. Από τον ήσυχο κόλπο της Γέρας μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο «ισιάδι» του αεροδρομίου και ξανά στην πόλη. 

Η Λέσβος είναι έτσι και αλλιώς ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλία (και ομορφιά). Κι όπως το νησί δεν είναι ποτέ ίδιο όσες φορές κι αν το γυρίσεις, έτσι κι εμείς θα είμαστε διαφορετικοί όταν συναντηθούμε ξανά, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της περιμέτρου, στην πλατεία Σαπφούς το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτέμβρη 2019».