“Σπάσιμο νεύρων”!

1323

Ούτε έναν (όπως είναι), αλλά ούτε 2, 3 ή 5 νέους Δήμους όπως πολλοί περίμεναν, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών στην χθεσινή, απογευματινή συνεδρία του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Αυτοδιοίκηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε αυτό που ούτε λίγο – ούτε πολύ είχε πει πέρυσι ο Γ.Γ. Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ότι ο Δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει, ως εξαίρεση στον κανόνα που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο να μην ανοίξει θέμα χωροταξικής αναδιάρθρωσης, αλλά δεν “άνοιξε τα χαρτιά του” για τον πολυσυζητημένο αριθμό των νέων Δήμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει “στο πόδι”», αλλά απαιτείται εμπεριστατωμένη μελέτη για την κατανομή του προσωπικού, των μηχανημάτων, κλπ. Με αυτή την αιτιολογία παρέπεμψε τους παρευρισκόμενους στο ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή.

 

Αριθμός… το Σεπτέμβριο

Αν και ο Υπουργός προκλήθηκε από τους συμμετέχοντες για να ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό, τήρησε σιγήν ιχθύος, δείχνοντας ότι μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης για το νησί μας, καθώς επίσης και ορισμένα άλλα νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά, να είναι ειλημμένη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτή την συζήτηση στην παρούσα φάση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του πρώην Δημάρχου Καλλονής, Άρη Ελευθερίου, που στην τοποθέτησή του μίλησε για δήλωση “ήξεις – αφήξεις” του Υπουργού: «Έχουν περάσει 16 εξάμηνα από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τόσο η πρώην κυβέρνηση, όσο και η νυν δεσμεύεται ότι ο Δήμος θα σπάσει, αλλά το αναβάλλουν. Πρέπει τώρα να μας πείτε για να κλείσει αυτή η συζήτηση και να σπάσει ο Δήμος – τέρας που δημιούργησε το δόγμα “κάθε νησί – ένας Δήμος”».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις για την δημιουργία 5 Δήμων, βάσει της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο αριθμός δεν πρέπει να είναι κάτω από 3. «Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στο σπάσιμο, δεν πρέπει να ευνοήσετε μόνο μια περιοχή, αλλά ολόκληρο το νησί και να αντιμετωπίσετε ίσα όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η δημοκρατία και αυτό περιμένει από εσάς ολόκληρη η Λέσβος», σημείωσε ο ίδιος.

 

«Δεν φοβάμαι την απλή αναλογική»

Για παλλαϊκό αίτημα έκανε λόγο και ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι υπάρχει η πρόταση του ΙΤΑ, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι εφαρμόσιμη μετά από 8 χρόνια. Ο Σπύρος Γαληνός τοποθετήθηκε και για τον “Κλεισθένη Ι”, λέγοντας ότι “δεν φοβάται την απλή αναλογική”, ενώ σε ό,τι αφορά επιμέρους αλλαγές για την λειτουργία των δημοτικών Υπηρεσιών υποστήριξε ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες και οι δυνατότητες των νησιωτικών Δήμων από τους ηπειρωτικούς.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων, Προκόπης Σινάνης, χαρακτήρισε θετική την μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά την κατανομή ΚΑΠ και νέων αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες, ενώ ζήτησε να επανεξεταστεί η έμμεση εκλογή Προέδρου στα Τοπικά Συμβούλια.

 

Πυροσβεστικό ελικόπτερο

Το δεύτερο μέρος της συνεδρίας αφορούσε στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών και την πολιτική προστασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης, με ομιλητές τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και τον Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργο Δέδε. Ο κ. Δέδες μίλησε με αριθμούς για να αποδείξει ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα κονδύλια για δράσεις πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, αναφέροντας ότι για την αποκατάσταση των συνεπειών του περσινού σεισμού στο νησί μας διατέθηκαν 43 εκατ. ευρώ. Παράλληλα είπε ότι εντός των ημερών ο Δήμος θα λάβει 1 εκατ. για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή της απόφασης για 1 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων.

Ο Γ. Καπάκης ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και για τις πυρκαγιές, ανακοινώνοντας ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο το νησί μας θα ενισχυθεί με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί μας κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είπε ότι η ανταπόκριση στα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση, καθώς και για την κήρυξη συγκεκριμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών Υπηρεσιών, Χρύσανθος Αργυρίου, στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.