Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Spin… νάροντας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

 

Ολοένα και πιο πολλοί φίλοι ψαράδες ασχολούνται με την τεχνική ψαρέματος που λέγεται spinning και στοχεύει σε ψάρια-κυνηγούς, όπως λαβράκια , λούτσους, λίτσες κ.τ.λ.. Το spinning είναι ένα είδος συρτής από παραλία με καλάμι και η όλη τεχνική στηρίζεται σε τεχνητά δολώματα για τα οποία θα γράψουμε σήμερα, με την βοήθεια ενός πολύ καλού φίλου και έναν από τους καλύτερους γνώστες της τεχνικής, μα και spinner της Ελλάδας, του Γιώργου Φενερλή.

Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιώργος Σισμανίδης, ένα δυνατό δίδυμο spin…ναδόρων του νησιού μας

Δυο λόγια από το φίλο Γιώργο Φενερλή: Σχεδόν από τότε που άρχισα να γράφω άρθρα, αυτή η ερώτηση με στοίχειωνε και πάντοτε με έφερνε σε δύσκολη θέση. Την άκουγα στο τηλέφωνο, σε μαγαζιά με είδη αλιείας, στη θάλασσα, στο δρόμο, στο περιοδικό, μέχρι που στο τέλος την άκουγα και στον… ύπνο μου! «Θέλω να μου πεις δέκα τεχνητά δολώματα που ξέρεις ότι δουλεύουν» ή «η δική σου εμπειρία είναι μεγαλύτερη από τη δική μου και θα ήθελα να μου προτείνεις κάποια τεχνητά για να ξεκινήσω».

Όπως και να διατυπωνόταν, η απάντηση ήταν το ίδιο δύσκολη κάθε φορά. Ο λόγος; Διότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πείσεις κάποιον που ξεκινάει το spinning ότι δεν υπάρχουν “μαγικά” τεχνητά, αλλά το κάθε τεχνητό δόλωμα είναι χρήσιμο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ακόμη δυσκολότερα μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον ότι το τεχνητό δόλωμα συμβάλλει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό στην επιτυχία, καθώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες πολύ πιο σοβαροί, που έχουν να κάνουν με εμάς και με τον τρόπο που ψαρεύουμε και όχι με το τεχνητό. Ας βάλουμε λοιπόν το όλο θέμα “τεχνητό δόλωμα” στις πραγματικές του διαστάσεις και ας απομυθοποιήσουμε μερικά πράγματα, έτσι ώστε όχι μόνο να κάνουμε σωστές επιλογές τεχνητών, αλλά και να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές του spinning.

Ο φίλος Γιώργος Σισμανίδης με το θήραμά του μετά από μεγάλη μάχη

Τι είναι το τεχνητό δόλωμα;

Όποιος ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με το spinning γνωρίζει από την αρχή ότι ψαρεύει με στόχο να καταφέρει να ξεγελάσει είδη ψαριών που είναι θηρευτές, δηλαδή βρίσκονται ψηλά στη διατροφική πυραμίδα και τρέφονται με άλλα είδη ψαριών. Για να ξεγελάσουμε αυτούς τους θηρευτές χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δολώματα τεχνητά, δηλαδή δολώματα που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και από μόνα τους δεν αποτελούν τροφή για τα ψάρια. Έτσι, λοιπόν, ένα τεχνητό δόλωμα, για να ξεγελάσει το οποιοδήποτε αρπακτικό ψάρι, πρέπει να βρίσκεται σε κίνηση, ώστε να μοιάζει με κάτι ζωντανό που αποτελεί την τροφή του. Την κίνηση αυτή τού την δίνουμε εμείς μαζεύοντας την πετονιά.

Λακέρδες συχνοί επισκέπτες του spinning, μα και αξιόλογοι μαχητές

Άρα το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα τεχνητό δόλωμα είναι το κατά πόσο η κίνησή του μέσα στο νερό θα είναι ρεαλιστική και δελεαστική στα μάτια και στην πλευρική γραμμή των θηρευτών. Για όσους δεν καταλαβαίνουν το τελευταίο, πρέπει να εξηγήσω ότι η πλευρική γραμμή είναι ένα πολύτιμο αισθητήριο όργανο όλων των ψαριών, που τους δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται σαν δονήσεις ακόμα και την πιο μικρή μετατόπιση όγκου νερού. Έτσι, μπορούν να εντοπίσουν από πολύ μακριά ένα πληγωμένο ψάρι ή ένα κοπάδι μικρών ψαριών ή οτιδήποτε άλλο, π.χ. ένα τεχνητό δόλωμα. Οπότε η κίνηση του τεχνητού μας είναι σημαντική. Αλλά, ποια είναι η κίνηση αυτή;

Ο φίλος Νίκος Παλαιολόγου spin…νάρει στο ξημέρωμα

Στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες τεχνητά δολώματα, που διαφέρουν σε χρωματισμό, κατηγορία και τύπο, αλλά όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: Κατασκευάστηκαν με γνώμονα την ικανότητα να εκτελούν μέσα στο νερό μια συγκεκριμένη κίνηση που ο κατασκευαστής πίστευε ότι μπορεί να δελεάσει συγκεκριμένα είδη ψαριών. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη παρανόηση από όσους ασχολούνται με το spinning. Αν ρίξουμε ένα τεχνητό στο νερό και μετά το φέρουμε στην ακτή με σταθερή ανάκτηση, αυτό θα εκτελεί κάποια κίνηση μέσα ή πάνω στο νερό καθ’ όλη την πορεία του προς την ακτή.

Αυτή η κίνηση, μολονότι κάποιες φορές μάς δίνει επιτυχίες, δεν σημαίνει ότι είναι η κίνηση που ο κατασκευαστής ήθελε να δώσει στο τεχνητό ώστε να είναι αποτελεσματικό. Πολλά από τα τεχνητά δολώματα που θα δείτε στα ράφια των καταστημάτων ειδών αλιείας είναι κατασκευασμένα για να δουλέψουν με τη δική μας ενεργή συμμετοχή κατά την πλεύση προς την ακτή.

Η παρέα κρεμασμένη στα βράχια για να spin…νάρει

Ένα ακραίο παράδειγμα είναι τα surface, που, αν απλώς τα φέρουμε με σταθερή ανάκτηση και όχι με συνεχή τινάγματα του καλαμιού, το πιο πιθανό είναι να μπερδευτούν με την πετονιά μας και βέβαια με τίποτα δεν θα προσελκύσουν τα ψάρια-θηρευτές. Άρα, διαλέγοντας οποιοδήποτε τεχνητό, πρέπει από την αρχή να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι εμείς οφείλουμε να του δώσουμε “ζωή”, δηλαδή την κατάλληλη πλεύση ώστε να αποδώσει, και να μην το φέρνουμε συνέχεια με σταθερή ανάκτηση, η οποία στο τέλος θα γίνει σταθερή… αγανάκτηση! Πειραματιστείτε και μην περιμένετε να σας πει κανείς ποια είναι η ιδανική πλεύση εκτός βέβαια από τα ίδια τα ψάρια. Δεν θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να ανακαλύψετε ότι ένα ψάρι πιασμένο με ένα τεχνητό που εκτελούσε κινήσεις μέσα στο νερό κάτω από τις δικές σας διαταγές είναι διπλή χαρά!

Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες συμβουλές και χαρακτηριστικά σε ό,τι έχει σχέση με τα τεχνητά δολώματα του spinning.

Ευχαριστώ τον πολύ καλό φίλο και καλό spinner Γιώργο Φενερλή για την βοήθειά του κι εύχομαι σε όλους τους λάτρεις της τεχνικής του spinning καλά spin…ναρίσματα σε όμορφες μάχες με όμορφα ψάρια…

Καλές και όμορφες θάλασσες σε όλους σας…

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img