ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ “Η ιστορία της διεθνούς τοκογλυφίας στην Ελλάδα και το άπιαστο όνειρο της σεισάχθειας”

Η ιστορία της διεθνούς τοκογλυφίας στην Ελλάδα και το άπιαστο όνειρο της σεισάχθειας είναι το θέμα που πραγματεύεται στο τελευταίο βιβλίο του ο χειρουργός Σπύρος Δήμας, ο οποίος μέσα σε 479 σελίδες περιγράφει την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα από το 17ο αιώνα  μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 φτάνοντας έως το 2015.

Η ελληνική κοινωνία από το 17ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, τα επαναστατικά κινήματα πριν την επανάσταση του 1821, η επανάσταση και ο πραγματικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, οι προπολεμικές και μεταπολεμικές περίοδοι του Ελληνικού Κράτους, το διεθνές οικονομικό κραχ, η Τράπεζα της Ανατολής  και οι πτωχεύσεις της Ελλάδας και η κρίση του 1989, η είσοδος της χώρας μας στο ευρώ, τα οικονομικά σκάνδαλα και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση των Τραπεζιτών, η διεθνής οικονομική κρίση του 2008, η αμαρτωλή ιστορία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το μυστικό Σχέδιο Ζ για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το μέγεθος του χρέους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο χορός των μνημονίων, οι προτάσεις των ειδικών και οι πραγματικές θέσεις – πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη πριν ακόμα αναλάβει το τιμόνι του κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πραγματικά ελάχιστα από τον πραγματικό πλούτο των στοιχείων που μπορεί να αναζητήσει και να βρει κανείς στο συγκεκριμένο “βαρύ” βιβλίο.

Πρόκειται για έναν “ποταμό”, ιστορικών, οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών γεγονότων, παρασκηνιακών διπλωματικών κινήσεων και των κινήτρων που οδήγησαν στις αποφάσεις και που διαμόρφωσαν το σημερινό τοπίο στην Ελλάδα.

Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια ώστε ο χειρουργός Σπύρος Δήμας να συγκεντρώσει με έρευνα σε βάθος και πολύ μεράκι όλον αυτό τον πλούτο (αντλώντας στοιχεία μεταξύ άλλων και από 107 εκθέσεις, ιστορικά και οικονομικά έντυπα, δημοσιεύσεις και άρθρα) των δεδομένων σε ένα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο και η θεματολογία του διαρθρωμένη έτσι ώστε να κρατά πραγματικά καθηλωμένο τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.

Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Αλφάβητο ΑΒΕΕ, τηλ. 2106466086, e-mail [email protected].

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 spiros-dimasΟ Σπύρος Δήμας γεννήθηκε στους Παξούς και πήρε τη βασική μόρφωση στην Κέρκυρα, μαζί με την κουλτούρα της. Φοίτησε το 1969, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Απέκτησε την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής στο Ιπποκράτειο Γενικό νοσοκομείο Αθηνών και η διδακτορική του διατριβή χορηγήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1982. Επέλεξε να σταδιοδρομήσει στο νοσοκομειακό τομέα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το ξεκίνημά του και είναι απ’ τους πρωτεργάτες της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στους ενδοκρινείς αδένες στην Ελλάδα από το 1997.

Μετά από πλήρη θητεία, αρκετά σοβαρό επιστημονικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο, όπως επίσης συνδικαλιστική δράση, συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Από τότε έως και σήμερα ιδιωτεύει ασχολούμενος κυρίως με την ενδοκρινική χειρουργική.

Ο Σπύρος Δήμας ασχολήθηκε και με την τοπική Αυτοδιοίκηση για δύο θητείες Δημοτικός Σύμβουλος στη γενέτειρά του στο Δήμο Παξών, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.

Ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου σημάδεψαν τη ζωή του μέχρι τώρα. Αυτό είναι που προσδιορίζει και τη διαφορά του με άλλους της ίδιας γενιάς, καθώς ο χειρουργός παραμένει πολιτικά ασυμβίβαστος γνωρίζοντας όσο λίγοι στη χώρα μας τι σημαίνει πολιτική αξιοπρέπεια.

Αν και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να διατηρεί  στενές φιλικές σχέσεις με συναδέλφους του χειρουργούς από το νησί μας που είτε βρέθηκαν μαζί στην Ιατρική Σχολή ως συμφοιτητές ή συνυπηρέτησαν στη συνέχεια κατά τα νεανικά τους χρόνια στην Αθήνα.

Παραμένοντας στη ζωή του μακριά από τα κυκλώματα της ιατρικής και δείχνοντας απέχθεια για τις δημόσιες σχέσεις στον επιστημονικό του κλάδο, ο Σπύρος Δήμας έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες στο χειρουργείο και ειδικά στους χειρισμούς για τους θυρεοειδείς και παραθυρεοειδείς αδένες.