Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σπίτι στο χωριό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Λαμπροβδομάδα.

Η ζωή συνεχίζεται.

Η Άνοιξη μπαίνει για τα καλά.

Το αρνάκι είναι ακόμα σαν γλυκιά ανάμνηση στον ουρανίσκο μας.

Δεχτήκαμε την ζεστή φιλοξενία μοναδικών φίλων σ’ ένα ξεχωριστό χωριάτικο σπίτι της ζεστασιάς και της φροντίδας.

Αυτά τα σπίτια σε γεμίζουν ενέργεια. Σ’ αγκαλιάζουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα σπίτια είναι από τα πιο αγαπημένα μου σ’ αυτή τη χώρα και κάθε φορά που νιώθω την βίαιη παρέμβαση μ’ ενοχλεί.

 

Αύρα

Μην τα χαλάτε, μην τα αλλάζετε, μην τα παραποιείτε. Αφήστε τα σπίτια του χωριού ήσυχα με την αύρα τους, με τους χοντρούς τοίχους τους, τα μικρά παραθυράκια που βλέπουν στα σοκάκια, το διάδρομο που οδηγεί στους οντάδες. Αφήστε τις μαγιάτικες τριανταφυλλιές ν’ ανθίζουν κάθε χρόνο και την αιωνόβια λεμονιά να βγάζει  τα λεμόνια της. Σ’ αυτά τα σπίτια η δροσιά και η ζεστασιά συναγωνίζονται ισότιμα και κάνουν τους ανθρώπους γεμάτους, χορτάτους και τυχερούς.

Σ’ ένα τέτοιο σπίτι γιορτάσαμε το Πάσχα.

Με αγάπη και Φως!

Το τραπέζι ήταν διαρκώς γεμάτο με νοστιμιές και καλούδια.

Τσουρέκια και κόκκινα αυγά, κουλουράκια και αιθέρια μαγειρίτσα.

Να ήταν το Πάσχα δυο φορές!

 

Άνοιξη

Γύρω μας λιβάδια γεμάτα από κατακόκκινες παπαρούνες. Τα καμώματα της Άνοιξης μας κλείνουν το μάτι. Πλούτος το καθαρό αγέρι, η φύση σκάει από ζωή. Στρώνουμε ξανά τραπέζι. Ελληνικό. Με μπερεκέτι! Αρνάκι σουβλιστό, πεντανόστιμο.

Φύλλα ρόκας δροσερά, καρδιές μαρουλιού με ελιές λαδωμένες, ψωμί ζυμωτό κι αυγά κόκκινα τσουγκρισμένα. Τσουρέκι μοσχοβολιστό με μαχλέπι και μαστίχα. Δεν περισσεύει και δεν φτάνει ποτέ.

Και γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα.

Όταν όλα περνάνε κι έρχεται η επόμενη μέρα, γίνονται πιο δυνατά και δυναμωμένα. Γιατί η ανάμνηση διπλασιάζει την αξία τους.

 

Ομελέτα με άγρια σπαράγγια ή αβρωνιές

Εγώ έχω τον φίλο μου τον Τάκη που μου τα μαζεύει από τους γύρω λόφους και μου τα μαγειρεύει στο φιλόξενο σπίτι τους. Εσείς θα τα βρείτε στα ψαγμένα μανάβικα ή έξω από το γυμνάσιο που οι παππούδες τα φέρνουν απ’ τα βουνά και τα διατηρούν μέσα στα καλάθια τυλιγμένα με τις βρεγμένες πετσέτες.

 

Υλικά

 1 ματσάκι άγρια σπαράγγια (αβρωνιές ή αγρέλια)

6  αυγά φρέσκα

2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι πρόβειο

½ φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο λαδοτύρι μυτιληνιό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κόβοντας και πετώντας τις σκληρές άκρες των κοτσανιών τους. Τα πλένουμε με μπόλικο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.

Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ με το σύρμα ή πιρούνι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε  καλά.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό φαρδύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά ακόμη και να μαλακώσουν. Μόλις εξατμιστεί το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα των αυγών με το τυρί. Αφήνουμε την ομελέτα να σταθεροποιηθεί και να ψηθεί καλά από τη μια πλευρά. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου. Σερβίρουμε αμέσως.

Έξτρα κοπανισμένο πιπέρι και λαδοτύρι με ζυμωτό ψωμί.

Και του χρόνου!

spot_img

More articles