Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σπουδαίες εμφανίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων – Εφήβων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Εξαιρετικές προσπάθειες από όλους τους αθλητές

Με μεγάλη επιτυχία εξελίχθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων στην Κατερίνη, με αρκετούς αθλητές από την Λέσβο και την Λήμνο να δίνουν το παρών. Οι αθλητές μας κατάφεραν να πλασαριστούν σε πολύ καλές θέσεις, να κερδίσουν μετάλλια και να αποδείξουν πως ο κλασικός αθλητισμός στην Λέσβο βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο.
Ο «χορός» των μεταλλίων για την Λέσβο άνοιξε με την Όλγα Φιάσκα, που αγωνίστηκε στα 10.000 μέτρα βάδην, με τον τίτλο να τον κατέχει από πέρσι, όταν είχε τερματίσει πρώτη και είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.


Η Φιάσκα λοιπόν, κατάφερε να γράψει ιστορία, κατακτώντας ξανά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, υπερασπιζόμενη την περσινή πρωτιά της, κάνοντας το «back to back».
Η εκ νέου πρωταθλήτρια Λέσβου και Ελλάδος από τα Πάμφιλα και ο προπονητής της, Γρηγόρης Κοντός, κατάφεραν μαζί να φτάσουν ξανά στην κορυφή της Ελλάδος στην κατηγορία της Φιάσκα, ενώ σημείωσε μάλιστα έναν εκπληκτικό χρόνο, σαρώνοντας το ατομικό της ρεκόρ και συνάμα το παλλεσβιακό, τερματίζοντας σε 46:39.06, κατεβάζοντας το προηγούμενο δικό της σχεδόν κατά 1,5 λεπτό (48:17.60). Στη 2η θέση, αρκετά πιο πίσω από την Όλγα, τερμάτισε η Κυριακή Φιλτισάκου (Ελ. Βενιζέλος) με 51:02.13.
Η επίδοση αυτή της Φιάσκα μάλιστα αποτελεί ρεκόρ αγώνων σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και επίσης είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα σε επίπεδο νεανίδων, μετά το 46:29.20 της Αθανασίας Τζουμελέκα που σημείωσε το 2001 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του Γκροσέτο στην Ιταλία, ενώ έγινε ακόμα η κορυφαία αθλήτρια φέτος στην Ευρώπη στα 10.000μ. βάδην κάτω των 20 ετών, σε αγώνα εντός σταδίου, κατέχοντας και την 4η κορυφαία επίδοση στον κόσμο, επίσης εντός σταδίου! Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν το πόσο καλή αθλήτρια είναι, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει η καλύτερη βαδίστρια στην Ελλάδα, όπως μας είχε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
Τώρα, μετά από αυτή την σπουδαία επιτυχία και με την ψυχολογία στα ύψη, τα βλέμματα στρέφονται στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του Μπόρας της Σουηδίας, με την Φιάσκα να δείχνει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και να στοχεύει για μια ακόμα διάκριση στους Ευρωπαϊκούς αγώνες.
Μετά από την επιτυχία της Φιάσκα, και το χρυσό μετάλλιο, ήρθε η Μαρία Κάσσου να προσθέσει ακόμα ένα μετάλλιο στον λεσβιακό κλασικό αθλητισμό, που τερμάτισε δεύτερη στα 1.500 μέτρα!


Η αθλήτρια του Αρίωνα Μυτιλήνης, με μια καταπληκτική κούρσα στα 1.500 μέτρα, κατά την οποία δεν απειλήθηκε καθόλου από τις υπόλοιπες αθλήτριες, κατάφερε να τερματίσει δεύτερη με χρόνο 4:40.41, πίσω μόνο από την σπουδαία αθλήτρια του Πανιωνίου, Βασιλεία Σπύρου. Την τριάδα συμπλήρωσε η Βασιλική Χατζηλάσκαρη (ΓΣ Λαγκαδά) με 4:46.18. Έτσι, η Κάσσου κατόρθωσε να ανεβάσει τη Λέσβο σε ένα ακόμα βάθρο.
Να σημειωθεί πως η Κάσσου, που προπονείται υπό τις οδηγίες του Παράσχου Κανλή, κατάφερε και βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και πλέον βάζει πλώρη για ένα ακόμα μετάλλιο την ερχόμενη εβδομάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της δικής της ηλικιακής κατηγορίας, αυτή των κορασίδων, αφού είναι μόλις 16 ετών!
Το επόμενο μετάλλιο για την Λέσβο, ήρθε από την Κασσάνδρα Ντερβίση, που έφερε το τρίτο μετάλλιο στην Λέσβο. Η πρωταθλήτρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά το προηγούμενο διάστημα από διάφορους τραυματισμούς, δείχνει να άφησε πίσω της όσα την ταλαιπώρησαν, φαίνεται πιο υγιής από ποτέ και με πολύ καλή κούρσα στα 3.000μ. στιπλ κατέκτησε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 11:32.33, που αποτελεί όχι απλώς ατομικό της ρεκόρ, αλλά συνάμα και Παλλεσβιακό καταρρίπτοντας το προηγούμενο της Αφροδίτης Κελεμένη (Αθλοκίνηση Μυτιλήνης), που κρατούσε από το 2010 με 11:51.03! Πρώτη τερμάτισε η Φανή Αβράμογλου (ΣΑΠΚ Νεάπολης) με 11:27.48.
Το μετάλλιο αυτό, αποτελεί για την ίδια σημαντική κατάκτηση, που μπαίνει ξανά στον δρόμο των επιτυχιών.


Η Κασσάνδρα Ντερβίση της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης, ελάχιστες μόνο ώρες μετά το ασημένιο της μετάλλιο στα 3.000μ. στιπλ, αγωνίστηκε σε ακόμη ένα τελικό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων της Κατερίνης.
Παρά την κούρασή της από τον σπουδαίο πρώτο αγώνα και το μετάλλιο που κατέκτησε, η πρωταθλήτρια του Γρηγόρη Κοντού αγωνίστηκε στον τελικό των 3.000μ., κατακτώντας την 4η θέση με επίδοση 10:36.21, χάνοντας για λίγο ένα ακόμα μετάλλιο.
Την πρωτιά κατέκτησε η Βασιλεία Σπύρου του Πανιωνίου με 9:45.91, στη 2η θέση η Δάφνη Λαβάσα (ΑΟ Βουλιαγμένης) με 9:50.44 και 3η κατετάγη η Ιωάννα Πέτρου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) με 10:27.32.
Για την Ντερβίση το διήμερο αυτό ήταν η ευκαιρία που η ίδια έψαχνε όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να αποδείξει τις ικανότητές της, αφού έχει δουλέψει σκληρά, αλλά ταλαιπωρήθηκε από κάποια μικρά προβλήματα που όπως αποδείχθηκε ανήκουν πια στο παρελθόν, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.
Τα μετάλλια δεν σταμάτησαν όμως εκεί, με τον Στράτο Τζιμή, να φέρνει στην Λέσβο το τέταρτο μετάλλιο για την Λέσβο, από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Κατερίνης.
Ο αθλητής του Αρισβαίου Καλλονής, κατάφερε να τερματίσει τρίτος στα 400 μέτρα με εμπόδια, με χρόνο 56.03, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ, ενώ αγωνιζόταν σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία από την δικιά του, αποδεικνύοντας πως έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. Με την εμφάνισή του αυτή και την σημαντική του διάκριση, έβαλε τις βάσεις για ένα ακόμα μετάλλιο, προσεχώς, στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα (4-5/7).


Να σημειωθεί πως ο Στράτος Τζιμής, που προπονείται με τον Παναγιώτη Ψούχλο, παρότι είχε κερδίσει την πρόκρισή του στον τελικό των 400μ. εφήβων, δεν προσήλθε στην εκκίνηση του τελικού την πρώτη μέρα των αγώνων, καθώς είχε κάποια ενόχληση και θέλησε να προφυλαχτεί για την συμμετοχή του στα 400μ. με εμπόδια, που ήταν το κύριο αγώνισμά του, και όπως απέδειξε, έπραξε σωστά, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.
Πέρα από τα μετάλλια, υπήρξαν και άλλες σημαντικές διακρίσεις για τους Λέσβιους αθλητές. Η Παρασκευή Παπάζογλου, έφτασε σε μια τεράστια επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων της Κατερίνης, με έναν καταπληκτικό αγώνα στο άλμα εις ύψος, ένα αγώνισμα στο οποίο η Λέσβος δεν είχε παράδοση τα τελευταία χρόνια.
Η νεαρή αθλήτρια της Ολυμπιάδας Μήθυμνας, που προπονείται υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Ζορμπά, πέρασε με επιτυχία το 1,60μ. τόσο στον προκριματικό γύρο όσο και στον τελικό. Η Παπάζογλου το απόγευμα μάλιστα, στον τελικό του αγωνίσματος, κατόρθωσε να περάσει με την πρώτη της προσπάθεια όλα της τα άλματα και μάλιστα λίγο έλειψε να περάσει και το 1,65μ. έχοντας πολύ καλά άλματα και σε αυτό το ύψος. Έτσι, η Παρασκευή Παπάζογλου κατέκτησε την 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας νεανίδων, μια εξαιρετικά δύσκολη και συνάμα σπουδαία διάκριση, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις 17 ετών και αγωνίζεται τυπικά ως κορασίδα, σε πολύ αντίξοες καθημερινές συνθήκες προπόνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επίδοση 1,60μ. αποτελεί ατομικό ρεκόρ για την Παπάζογλου, απέχοντας μόλις 1 εκατοστό από το Παλλεσβιακό ρεκόρ της Μαρίνας Δημοπούλου (1,61μ.), αθλήτριας επίσης της Ολυμπιάδας Μήθυμνας, το οποίο πέτυχε το μακρινό 2007.
Η Κατερίνα Τζινιέρη ήταν από τις άτυχες των αγώνων καθώς, αν και προκρίθηκε με την 6η καλύτερη επίδοση στον τελικό των 100μ., αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα μετά τα πρώτα 50 μέτρα, αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις. Η πρωταθλήτρια του Αρισβαίου Καλλονής ταλαιπωρείται από μία θλάση και δυστυχώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να τεθεί νοκ-άουτ και από την συμμετοχή της στα 200μ., χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, καθώς βρισκόταν σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.
Η Παναγιώτα Τσαλαβούτη, από την άλλη πλευρά, ταξίδεψε στην Κατερίνη με πρωταρχικό της στόχο να αγωνιστεί στα 400μ. και στα 400μ. με εμπόδια, αλλά αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και έτσι δεν έλαβε μέρος στα 400 μέτρα.
Στα 400 μέτρα με εμπόδια, όπου και αγωνίστηκε, κατάφερε να βρεθεί στην έκτη θέση, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, τερματίζοντας σε 1:06.17.
Ο Στέλιος Βουγιούκας, ο νεαρός αθλητής του Αρισβαίου Καλλονής, κατάφερε και αυτός να τερματίσει στην 6η θέση στην κατηγορία του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Κατερίνης. Ο νεαρός αθλητής που προπονείται υπό τις υποδείξεις του Βαγγέλη Ζορμπά κατάφερε να τερματίσει 6ος στα 10.000 μέτρα βάδην Εφήβων, με επίδοση 54:31.98.
Αρκετά καλή παρουσία είχε και ο Βασίλης Γρηγορίου της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων της Κατερίνης.
Κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων, ο αθλητής του Γρηγόρη Κοντού κατετάγη στη 16η θέση των 100 μέτρων με 11.45, έχοντας κάνει και 11.35 στον πρωινό προκριματικό.
Ο Γρηγορίου συμμετείχε και στα 200 μέτρα, περνώντας στον τελικό όπου κατετάγη 11ος με επίδοση 23.05.
Η Βάσω Μητσέλλη της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης κέρδισε την 9η θέση στον τελικό του ακοντισμού με καλύτερη βολή στα 37,43μ., βελτιώνοντας έτσι το προηγούμενο δικό της 34,20μ, που είχε σημειώσει στον προκριματικό αγώνα.
Τέλος, ο Στράτος Γαληνός του Αρίωνα Μυτιλήνης ήταν 22ος στα 1.500μ. με χρόνο 4:35.49, ενώ η Γεωργία Σελλούντου της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης αγωνίστηκε για τελευταία φορά στα 110μ. με εμπόδια όπου ήταν 17η στον προκριματικό αγώνα.
Σπουδαία διάκριση ήρθε όμως και για την Λήμνο. Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παρασκευάς, αθλητής της Ηφαιστίας Κοντοπουλίου, κατέκτησε την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του δεκάθλου, πετυχαίνοντας σπουδαίες επιδόσεις στα αγωνίσματα.
Ο πρωταθλητής του συλλόγου της Λήμνου κέρδισε την πρωτιά με 6.369 βαθμούς, σημειώνοντας 11.56 στα 100 μέτρα, 6,62μ. στο μήκος, 12,42μ. στη σφαιροβολία, 1,78μ. στο ύψος και 51.83 στα 400 μέτρα, 15.38 στα 110 μέτρα με εμπόδια, 32,50μ. στη δισκοβολία, 3,90μ. στο άλμα επί κοντώ, 40,84μ. στον ακοντισμό και 4:58.50 στα 1.500 μέτρα.
Επίσης, να σημειωθεί ότι η Ηφαιστία συμμετείχε και με τον Γκαλήπ Φαΐκογλου στο μήκος, κατακτώντας την 10η θέση με καλύτερο άλμα στα 6,68μ.
Με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται πως ο κλασικός αθλητισμός στην Λέσβο, παρά τις αρκετές ελλείψεις εξοπλισμού αλλά και της ανυπαρξίας υποδομών, καταλλήλων για τους αθλητές, έχει λαμπρό μέλλον, με τους νεαρούς αθλητές να πετυχαίνουν σπουδαίες εμφανίσεις και μεγάλες διακρίσεις, αγωνιζόμενοι σε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, απέναντι σε σπουδαίους νεαρούς αθλητές αλλά και σε αθλητικούς συλλόγους με ιστορικό και «βαρύ» όνομα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles