ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΝΗΣΙ: Στη Μυτιλήνη η Όλγα Μαλέα

Η Όλγα Μαλέα στο Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης

-Μια  γυναίκα ψαράς στη Σκάλα Συκαμιάς, αλλά και το Μουσικό σχολείο ενέπνευσαν τη γνωστή δημιουργό επιτυχιών

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε αυτές τις ημέρες η γνωστή σκηνοθέτρια και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα ψαρά στη Σκάλα Συκαμιάς. Μέσα από τη γνωριμία της με αυτή τη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών,  η οποία ασκεί ένα σκληρό και ανδροκρατούμενο επάγγελμα, η Όλγα Μαλέα γνώρισε και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημά του.

Εκείνο που κινητοποίησε τη δημιουργό να εστιάσει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ στην ζωή μιας γυναίκας που είναι ψαράς, είναι η σκληρή δουλειά για μια γυναίκα που είναι και μητέρα. Φροντίζει την οικογένειά της και συμβάλλει στα οικονομικά του σπιτιού.

Παράλληλα αποτελεί και φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα σήμερα. «Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν υπάρχει λέξη, ουσιαστικό για τη γυναίκα ψαρά. Λέγεται «ψαράς» όπως οι άνδρες, ή «ψαρού», όπως αποκαλούν στα χωριά τη γυναίκα του ψαρά και εμένα δεν μου αρέσει αυτή η λέξη», λέει η Όλγα Μαλέα.

Για το ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από ξένα μέσα για την προβολή του και συγκεκριμένα από τη Γερμανία και την Αμερική.

 

Το Μουσικό σχολείο

Πέρα απ’ αυτό όμως η  Όλγα Μαλέα ετοιμάζει και ένα ντοκιμαντέρ – που δεν είχε στο πρόγραμμα αλλά προέκυψε στην πορεία –  για το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης.

«Η ηρωίδα μου έχει δυο κόρες που πηγαίνουν στο Μουσικό σχολείο και κάθε μέρα διανύουν μια απόσταση μιάμισης ώρας τουλάχιστον για να πάνε στο σχολείο τους, το οποίο συστεγάζεται με άλλο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πολλές τάξεις στεγάζονται σε isobox. Επισκέφθηκα το Σχολείο και είδα από κοντά τις συνθήκες και ενημερώθηκα για τα προβλήματα με τις τάξεις που στάζουν όταν βρέχει, το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι μέσα στον ήλιο», λέει στα «Νέα της Λέσβου» η σκηνοθέτρια Όλγα Μαλέα.

Η ίδια αποφάσισε να ετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ ειδικά για το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης, που θα προβάλει το έργο αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με την ελπίδα η πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να λύσει το στεγαστικό του πρόβλημα.

«Αγάπησα αυτό το σχολείο και το πολύ όμορφο έργο που κάνει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Έχει 150 μαθητές και θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερους αν ήταν κατάλληλες οι υποδομές. Θα παραδώσω το ντοκιμαντέρ στη Διεύθυνση του σχολείου στον κ. Ζαφειρίου και θ’ αποφασίσει για τον τρόπο προβολής του», ανέφερε η κ. Μαλέα.