Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην κορυφή ο Κλασικός Αθλητισμός!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Σπουδαίες διακρίσεις για αθλητές από την Λέσβο

Η Λέσβος είχε αρχίσει δειλά-δειλά τα τελευταία χρόνια να σημειώνει κάποιες επιτυχίες στον Κλασικό αθλητισμό σε πανελλήνιο επίπεδο. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όμως, το όνομα του νησιού μας έχει ταξιδέψει μέσα από τους νεαρούς αθλητές μας σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας τεράστιες επιτυχίες. Πρώτα με την Όλγα Φιάσκα και τα κατορθώματά της και πλέον όλο και περισσότεροι αθλητές μπαίνουν στον δρόμο που εκείνη χάραξε.


Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι επιτυχίες αθλητών από την Λέσβο έχουν γίνει… συνήθεια, που όλοι πρέπει να εκτιμάμε και να σεβόμαστε, για τον κόπο των αθλητών, κόντρα στις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες.


Παίρνοντας τα γεγονότα με χρονική σειρά, ξεκινάμε από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18 που έγινε στα Τρίκαλα, όπου εκεί συμμετείχαν αρκετοί αθλητές από το νησί μας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση στίβου, η Λέσβος μέτρησε αρκετές επιτυχίες, φτάνοντας στην κατάκτηση 5 μεταλλίων, καθώς είχε και πολύ καλά πλασαρίσματα από τους αθλητές του νησιού.
4 από τα 5 μετάλλια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 ήρθαν μόλις από δύο αθλήτριες, την Κασσάνδρα Ντερβίση και την Μαρία Κάσσου, που διέπρεψαν στους αγώνες που έδωσαν.
Η Κάσσου αρχικά, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο για την Λέσβο στο Πρωτάθλημα, στα 1.500 μέτρα, τερματίζοντας δεύτερη με επίδοση 4:41.65, κάνοντας πραγματική υπερπροσπάθεια και κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας πίσω μόνο από την Βασιλεία Σπύρου. Να σημειωθεί πως η Κάσσου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα και στο Πρωτάθλημα Νεανίδων, που είχε διεξαχθεί προ ημερών στην Κατερίνη.


Λίγο αργότερα, η ίδια αθλήτρια, κατόρθωσε να περάσει ακόμα ένα μετάλλιο στον λαιμό της, διπλασιάζοντας τις επιτυχίες της. Συγκεκριμένα, κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση των 800 μέτρων, με επίδοση 2:19.98, κάνοντας μάλιστα και νέο ατομικό ρεκόρ και κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, μένοντας πίσω μόνο από την Γιουβρή και την Δεσπολλάρη, με την πρωταθλήτρια του Αρίωνα να φέρνει εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο κατόρθωμα.
Την ίδια επιτυχία σημείωσε και η Κασσάνδρα Ντερβίση, που κατάφερε δύο φορές να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, σαρώνοντας στις κούρσες τις οποίες αγωνίστηκε.
Αρχικά, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 2.000 μέτρα στιπλ, σημειώνοντας σπουδαία επίδοση, τερματίζοντας σε 7:04.91, γράφοντας νέο ατομικό ρεκόρ! Μία μέρα αργότερα, η Κασσάνδρα κατάφερε να ζευγαρώσει τα χρυσά της μετάλλια, σκαρφαλώνοντας ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, αυτή την φορά στα 3.000 μέτρα!
Εκεί, σημειώνοντας ακόμη ένα ατομικό ρεκόρ, καθώς τερμάτισε σε 10:26.50, πέτυχε ένα σπουδαίο νταμπλ χρυσών μεταλλίων, κάτι που λίγες αθλήτριες από την Λέσβο έχουν πετύχει, με ανάλογα κατορθώματα να έχουν σημειωθεί από την Γρηγορία Κεραμιδά, την Μαντώ Ανθούσα, αλλά και την Μιχαέλα Φιάσκα. Μάλιστα, το όνομά της ακούστηκε και από τα μεγάφωνα, καθώς έβαλε υποψηφιότητα για μια σπουδαία και ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, αυτή της κορυφαίας αθλήτριας των αγώνων.
Τις διακρίσεις συνέχισε ο Στράτος Τζιμής, με τον αθλητή του Αρισβαίου Καλλονής να κατακτάει το Χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα, πετυχαίνοντας μάλιστα και νέο ατομικό ρεκόρ με 55.60, ολοκληρώνοντας έναν πραγματικό άθλο και φτάνοντας σε μια σημαντική για τον ίδιο διάκριση.
Τα επιτεύγματα τον αθλητών μας όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς, πολλοί αθλητές πέτυχαν εξαιρετικά πλασαρίσματα. Η Παναγιώτα Τσαλαβούτη για λίγο έχασε το βάθρο και ένα μετάλλιο, καθώς τερμάτισε 4η στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων, με χρόνο 1:05.37 που αποτελεί και ατομικό ρεκόρ για την ίδια, μένοντας λίγο πίσω από την τρίτη θέση.
Ακόμη ένας αθλητής του Αρισβαίου Καλλονής, ο Στέλιος Βουγιούκας, αγωνίστηκε στα 10.000 μέτρα βάδην, τερματίζοντας και αυτός στην 4η θέση, λίγο πίσω από την πρώτη τριάδα, με χρόνο 50:01.44, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τον ίδιο, αποτυπώνοντας με τον πλέον καλύτερο τρόπο την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλε ο νεαρός αθλητής για να καταφέρει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.
Σε μια κούρσα με πολλά… παρατράγουδα, η Γκρασιέλα Μασάτι του Αρίωνα Μήθυμνας κατόρθωσε να τερματίσει στην 4η θέση, μετά από πολλά λάθη από τους διοργανωτές και ενστάσεις του ΣΕΓΑΣ Λέσβου και του συλλόγου της αθλήτριας. Και αυτό γιατί οι διοργανωτές είχαν στήσει μια διαδρομή με αρκετά λανθασμένα σημεία, αναγκάζοντας την αθλήτρια από την Μυτιλήνη να κάνει μια επιπλέον στροφή που της στέρησε ένα καλό πλασάρισμα και ένα ατομικό ρεκόρ, τερματίζοντας αρχικά στην 14η θέση με χρόνο 28:55.21 στα 5.000 μέτρα βάδην.
Μετά από τις ενστάσεις που έγιναν όμως, φάνηκε το λάθος των κριτών και αυτό αμέσως διορθώθηκε, με την Μασάτι να κατακτάει τελικά την 4η θέση, σημειώνοντας μια σπουδαία επιτυχία! Στην ίδια κούρσα, η Μαρία Θεοδοσίου τερμάτισε στην 9η θέση και η Σοφία Βαλιόντη 17η .
Η Παρασκευή Παπάζογλου, κυνήγησε μέχρι το τέλος ένα μετάλλιο στο ύψος, τερματίζοντας τελικά στην 5η θέση, με καλύτερη επίδοση στο 1,60, δηλαδή το ατομικό της ρεκόρ. Η ίδια προσπάθησε για την υπέρβαση, ανεβάζοντας το ύψος στο 1,65, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το ύψος, μένοντας στην 5η θέση, που δεν παύει να αποτελεί μια σπουδαία επίδοση.
Τέλος, ο Βασίλης Γρηγορίου από την Αθλοκίνηση Μυτιλήνης, κατάφερε να καταταγεί 10ος στα 100 μέτρα και στην 9η θέση στα 200 μέτρα, κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις.
Για την Λήμνο, ο Μιχάλης Κολωνάς έφτασε πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο στα 800 μέτρα, χάνοντάς το στο νήμα τερματίζοντας 4ος με χρόνο 1:57.89.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, και το ακολούθησαν δύο χαρμόσυνα νέα για την Λέσβο, το ένα ήταν η συμμετοχή της Όλγας Φιάσκα στην Ελληνική αποστολή για το Μπόρος και το πρωτάθλημα Κ20, κάτι που ήταν γνωστό και επισημοποιήθηκε. Το δεύτερο νέο, όπως είχαμε αναφέρει, ήταν η συμμετοχή της Κασσάνδρας Ντερβίση και της Μαρίας Κάσσου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ18 της Κωνσταντινούπολης , καθώς, με τις επιδόσεις τους στα τελευταία πανελλήνια Πρωταθλήματα, κέρδισαν μια θέση στην ελληνική αποστολή, διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα βραβείο και μια διάκριση σε αγώνες πέρα από τα σύνορα.
Εκεί η εμφάνιση των δύο αθλητριών από την Λέσβο ήταν εξαιρετική, φτάνοντας σε μεγάλα κατορθώματα. Η Μαρία Κάσσου κατάφερε να φτάσει στην μεγαλύτερη διάκρισή της μέχρι και σήμερα, κατακτώντας το Χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση στα 1.500 μέτρα με χρόνο 5.06.2.
Η αθλήτρια του Αρίωνα Μυτιλήνης, κατάφερε στην πρώτη της συμμετοχή σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα όχι μόνο να παρουσιάσει ένα σπουδαίο αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά και να ανέβει στο βάθρο, κρατώντας την ελληνική σημαία, δίνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Πρώτη τερμάτισε η Hacer Yilmaz από την Τουρκία. Την 2η θέση κατέκτησε η Asli Atan και αυτή από την Τουρκία.
Αλλά και η Κασσάνδρα Ντερβίση σημείωσε εξαιρετική επίδοση, μένοντας ελάχιστα εκτός μεταλλίων, τερματίζοντας στην 4η θέση στα 2.000 μέτρα στιπλ με επίδοση 7:08.20, όντας πολύ κοντά από την 3η θέση, μη κατορθώνοντας να ξεπεράσει την αντίπαλό της έως το τέλος.


Οι δύο αθλήτριες έκλεισαν με αυτό τον τρόπο μια εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας σπουδαίες επιτυχίες όπου συμμετείχαν, ενώ κατόρθωσαν να συμμετάσχουν και σε ένα Πρωτάθλημα εκτός συνόρων, θέτοντας μάλιστα υψηλά τις προσδοκίες στην συμμετοχή τους με την ελληνική αποστολή.
Τέλος, μια ακόμη επιτυχία ήρθε από την Ευστρατία Πλωμαρίτου. Η νεαρή αθλήτρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης, συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 της Χαλκίδας, τερματίζοντας στην πρώτη θέση της κούρσας των 600 μέτρων.
Η Πλωμαρίτου, που προπονείται με τον άνθρωπο των μεγάλων επιτυχιών, Γρηγόρη Κοντό, κατάφερε να εντυπωσιάσει με την επίδοσή της, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 600 μέτρα, και ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, με χρόνο 1:40.51, φτάνοντας άνετα στην επικράτηση αυτή. Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Ελισάβετ Λόλα με 1:41.24, ενώ 3η βρέθηκε η Κατερίνα Παπαχελά με 1:41.68.
Στο ίδιο Πρωτάθλημα, η Μαρία Μπαρέλλη, αθλήτρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης, βρέθηκε στην 5η θέση των 2.000 μέτρων, με επίδοση 7:09.41.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά πως ο Κλασικός αθλητισμός στην Λέσβο βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Νέοι αθλητές και αθλήτριες εμφανίζονται συνέχεια και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, και οι ήδη υπάρχοντες δείχνουν πως μπορούν να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Το μέλλον του Κλασικού αθλητισμού για το νησί μας είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και γεμάτο αθλητές με δίψα και διάκριση και δουλειά.

spot_img

More articles

spot_img