Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Στο πόδι” γονείς της Λέσβου για τις πανελλήνιες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την αλλαγή του βαθμολογικού τμήματος, όπου θα βαθμολογηθούν φέτος  τα γραπτά των υποψηφίων  της Λέσβου για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ζήτησαν με επιστολή που συνυπέγραψαν 136 γονείς του νησιού, καταγγέλλοντας ότι πέρυσι το βαθμολογικό κέντρο του Ίλιον Αττικής όπου στάλθηκαν τα γραπτά, “τσεκούρωσε” τους υποψηφίους στο συγκεκριμένο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με βαθμολογίες που κινήθηκαν μεταξύ 11 – 13 – και πάντως δεν ξεπέρασαν το 16 – με αποτέλεσμα ν’ αλλοιώσουν τις συνολικές επιδόσεις των μαθητών.

Οι 136 γονείς που υπογράφουν την επιστολή που στάλθηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας-Τμήμα Α’ Εξετάσεων & Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αποκαλύπτουν σήμερα τα “Νέα της Λέσβου”, είχαν ήδη στείλει σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης, την πρώτη μέρα των εξετάσεων, το οποίο διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης σχετικό υπόμνημα απέστειλαν και στο  Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου. Στο πλευρό των γονιών τάχθηκε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου.

 Η επιστολή

Αναλυτικά στην επιστολή τους οι γονείς αναφέρουν τα εξής:

«Αγαπητοί Κύριοι,

 Ως γονείς υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων απευθυνόμαστε σε εσάς, για να διαμαρτυρηθούμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχόλησε την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και ιδιαίτερα τους γονείς, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψή του στις επικείμενες πανελλαδικές 2017.

Συγκεκριμένα, σας υπενθυμίζουμε το φαινόμενο της αδικαιολόγητης βαθμολόγησης, στις Πανελλαδικές 2016,  στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας από συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο της  Αττικής, στο Ίλιον (κατά πληροφορίες). Ποτέ στα χρονικά δεν υπήρξαν τόσο χαμηλοί βαθμοί σε σύνολο υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα. Αντιθέτως, η Λέσβος συγκέντρωνε ανέκαθεν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και μάλιστα σε υψηλόβαθμες σχολές.                                                               .

Αυτό αποδεικνύεται και από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των 3 τελευταίων ετών, από το Σύλλογο Φιλολόγων Ν. Λέσβου, που έδειξε ότι η βαθμολογία του 2016 είχε μία απόκλιση στην κλίμακα 16 και πάνω, που στατιστικά αλλά και λογικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Υπόμνημα διαμαρτυρίας με τα συγκεκριμένα στοιχεία σάς έχει ήδη καταθέσει ο Σύλλογος φιλολόγων, αφού αδυνατούσε να κατανοήσει τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών μαθητών με υψηλές επιδόσεις.

Μετά λύπης μας καταλήξαμε τότε στο συμπέρασμα ότι οι βαθμολογητές του συγκεκριμένου κέντρου, για δικούς τους λόγους, αδίκησαν τους μαθητές της Λέσβου στον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών τους με άνιση αντιμετώπιση, σε σύγκριση με τη βαθμολόγηση των υπολοίπων μαθητών της χώρας. Έκριναν την εισαγωγή τους ή μη στις σχολές προτίμησης, κλόνισαν την εμπιστοσύνη στον αδιάβλητο χαρακτήρα του θεσμού των Πανελλαδικών και προκάλεσαν ανασφάλεια και άγχος στα παιδιά και τις οικογένειές τους.  

Επειδή το εν λόγω φαινόμενο, έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη, στο ίδιο βαθμολογικό κέντρο, με  αντίστοιχες διαμαρτυρίες από συλλόγους φιλολόγων και γονέων, φέτος οι γονείς του Ν. Λέσβου φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αξιοκρατία και δεν θ’ αφήσουν χωρίς αγώνα τυχόν επανάληψη του ίδιου φαινομένου.

Αιτούμαστε από το Υπουργείο στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης να μεριμνήσει ώστε να μην ξανασταλούν τα γραπτά της νεοελληνικής γλώσσας στο ίδιο βαθμολογικό κέντρο.

Επικαλούμαστε το ήθος και την εντιμότητά σας και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας».

Κατακρήμνιση χωρίς προηγούμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι γονείς, μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ  όλων των κατευθύνσεων της Λέσβου που είχαν γράψει από 18 μέχρι 20 στα τρία μαθήματα στην νεοελληνική γλώσσα, κινήθηκαν μεταξύ 11 – 13 και σε λίγες περιπτώσεις έφθασαν το 14 – 15. Σημειώνεται ότι η επίδοση των μαθητών αυτών στα σχολεία τους τα προηγούμενα χρόνια ήταν τελείως αναντίστοιχη  με την βαθμολογία των Πανελλήνιων εξετάσεων στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας.  Όπως καταγγέλλουν οι γονείς η κατακρήμνιση των βαθμών δεν είχε ανάλογο προηγούμενο στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν. Η βαθμολογία 2016 είχε σημαντική απόκλιση στην κλίμακα 16 και άνω.

Σημειώνεται ότι ανάλογες διαμαρτυρίες για το βαθμολογικό κέντρο του Ίλιον είχαν εκδηλωθεί στη Ρόδο το 2013 και το 2011.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ