Στον απόηχο του καλοκαιριού

Για τις φετινές διακοπές θα κρατήσω τα συγκλονιστικά πρωινά μπουφέ που έστηνα  – με περηφάνια το λέω –  το γκουρμέ μυτιληνιό δείπνο με τους Αμερικάνους καθηγητές, την έκθεση ζωγραφικής που οργανώθηκε για πρώτη φορά στη μικρή σάλα του αρχοντικού. Κι  όλα αυτά στο ξενοδοχείο LORIET.

Επίσης δεν μπορώ να μην κρατήσω

…Tο χαλαρωτικό τριήμερο με τη Μαρία στα Υψηλά της Άνδρου, τα φροντισμένα δείπνα στον κήπο της Φώφης, την συγκλονιστική Βουργουνδία που μας άνοιξε ο Ερμόλαος, τον πικάντικο άκρως νοστιμότατο χειροποίητο γύρο του Νάσου με τα υπέροχα art items της Ελένης στο πυργέλι της Θερμής,  την εκδρομή στη Δρότα, τον μπαξέ της Αντιόπης μαζί με την Πέγκυ, και κείνη την βόλτα ένα  απόγευμα στα αμπέλια του Κούτσι της Νεμέας, με το ανοιχτό vintage αυτοκίνητο του Βαγγέλη σαν παλιό σινεμά.
Το υπόλοιπο καλοκαίρι φέτος είχε πολλή δουλειά, αλλά και πολλά φωτισμένα καράβια που στο πήγαινε-έλα τους διακόπτανε  την ηρεμία του Αιγαίου. Είχε και πολλούς φίλους, νοστιμιές, όμορφα κορμιά στις παραλίες, μουσικές, χαμόγελα, κοκτέιλ, γέλιο, χαρά, θλίψεις, νοσταλγία και βαρεμάρα.
Όλα αυτά που σε κάνουν να ζεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι και σαν πετυχημένος story teller να διηγείσαι το φθινόπωρο ένα παραμύθι αφαιρώντας όλα εκείνα που δεν ακούγονται υπερβολικά εντυπωσιακά.
Γιατί στην τελική θες να θυμάσαι μόνο τα καλά.

Instagram free

Εγώ πάντως, θα ήθελα και συ να θες να επιδιώκεις την αυθεντική νοστιμιά του καλοκαιριού που συναγωνίζεται μ’ αυτήν την αποθεωτική γεύση των ξεροψημένων γεμιστών. Με τα παπουτσάκια σκεπασμένα με την αέρινη μπεσαμέλ, τις ντελικάτες μπάμιες με την κότα – έτσι άρεσε στη Μαρία Χαραμή να αποκαλεί όλα τα κοτόπουλα – (μάλλον γιατί λάτρευε τις αληθινές αλανιάρες κότες).
Ξέρεις, εννοώ αυτή την νοστιμιά του κακομούτσουνου τουρλού με τον μπόλικο δυόσμο που φαίνεται λίγο μπλιαχ, αλλά με το που βουτάς στο ζουμί του ένα κομμάτι από τη χωριάτικη φραντζόλα για παπάρα, σου έρχεται εκείνη η παντοτινή γεύση από την κατσαρόλα της μαμάς, της γιαγιάς και της γειτόνισσας…  ίσως  μέσα από εκείνο το πέτρινο σπιτάκι με τα κεραμίδια και την αυλή με το αγιόκλημα και το γιασεμί.
Όλα αυτά λοιπόν και όχι η στημένη instagraμμική νοστιμιά που δεν τρώγεται ούτε με το μάτι.
Ξεκινάει η νέα εποχή. Είναι μεγάλη ομορφιά η αλλαγή και η εποχικότητα. Θα έρθουν τα ρόδια και τα κυδώνια, τα χρυσοπράσινα φύλλα του φθινοπώρου.
Καλά να είμαστε!

 


 

Αυγά τηγανητά με λαδοτύρι μυτιληνιό

Υλικά

2 αυγά
1 φέτα προζυμένιο ψωμί
μπόλικο λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
100 γρ. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο
Κλωνάρια θυμαριού
Αλάτι πιπέρι
1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε το μπέικον, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε .
Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή και στεγνή η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα.
Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου το ψωμί και το φρυγανίζουμε.
Τοποθετούμε το ψωμί σε πιάτο, ρίχνουμε το τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Σε άλλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά μάτια, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τοποθετούμε τα αυγά πάνω από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.