Τα Γεωπάρκα, εργαλεία ανάπτυξης: Το παράδειγμα της Λέσβου

Τις δυνατότητες προβολής των Γεωπάρκων ως εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης περιοχών που διαθέτουν γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας παρουσίασε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κατά τη διάρκεια του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» με αντικείμενο «Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον” που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στις 16 & 17 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παρουσίασε το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και τους αναπτυξιακούς άξονες για τον ελληνικό τουρισμό.

Στην ενότητα του Συνεδρίου με αντικείμενο «Τουρισμός, Αγροδιατροφή και Πολιτισμός: Οι συνδετικοί κρίκοι προς μία Ολιστική Εμπειρία», ομιλητές ήταν η Ντένη Καλλιβωκά, Εκδότρια, Difford’s Guide, Greece & Cyprus, ο Στέλιος Μπουτάρης, Οινοποιός, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης Εστιατόριου ΣΕΛΗΝΗ στη Σαντορίνη, ο Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης και ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Συντονιστής ήταν ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Senior Manager, PwC Ελλάδος.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό βίντεο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και μίλησε για τον θεσμό των Γεωπάρκων, που επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση των γεωλογικών διεργασιών και άρα της γεωλογικής κληρονομιάς με τη φυσική κληρονομιά και τον πολιτισμό, δένοντας έτσι τον περιβάλλοντα χώρο με τα πολιτιστικά μνημεία. Τόνισε ότι τα Γεωπάρκα συνδέονται με τον άνθρωπο, με τη βιοποικιλότητα αλλά και τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και την τοπική παραγωγή.

Μίλησε για τις εκπληκτικές ιστορίες που κάθε διαφορετικό ελληνικό τοπίο έχει να αφηγηθεί και το πώς συνδυάζεται η αρχαία ελληνική μυθολογία με τη γεωλογική ιστορία κάθε περιοχής. Αναφέρθηκε στην εκτίμηση και τον σεβασμό που γνωρίζει ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό τοπίο στο εξωτερικό και κυρίως στην Κίνα και στην ανάγκη επένδυσης στην προσέλκυση του μεγάλου κινέζικου δυναμικού επισκεπτών.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους τρόπους σύνδεσης του πολιτισμού με τη γαστρονομία συμβάλλοντας έτσι στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πιο αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και επεσήμανε την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και ενός δικτύου τοπικών παραγωγών λαδιού, ούζου, κρασιού κλπ., που έχουν βραβευθεί στην παγκόσμια αγορά, και επιχειρήσεων που πραγματοποιούν καινοτομία στον εναλλακτικό τουρισμό.

Συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και ενίσχυσης των προσπαθειών τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής από την πρωτοβουλία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.