Τα καυτερά ταιριάζουν στο καλοκαίρι

Δροσιστείτε στην κάψα του καλοκαιριού που έρχεται συνοδεύοντας το φαγητό σας με καυτερές πικάντικες πιπεριές, και μπείτε στον εξωτισμό μιας γεύσης που σίγουρα θα κάνει τη ζωή σας, αν μη τι άλλο, πιο πικάντικη.

Οι καυτερές πιπεριές κι εγώ

Μου αρέσει να μαγειρεύω αυθεντικές ινδικές συνταγές με καυτερές πιπερίτσες που μαζί με το φρέσκο τζίντζερ συνθέτουν τις μεγάλες μου αδυναμίες στην κουζίνα.
Τα καλοκαίρια στην Πέτρα, έβλεπα τη γιαγιά να τηγανίζει καυτερές πιπεριές και να τις σερβίρει στον παππού με τυρί, ελιές και παξιμάδι. Καθώς τις έτρωγε έτρεχαν τα μάτια του δάκρυα από το κάψιμο, αλλά δεν σταματούσε. Μικρασιάτης αφεντάνθρωπος, κάτι θα ήξερε!

Οι ελέφαντες και το chili

Στη Ζάμπια συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επίθεσης από τις αγέλες των ελεφάντων. Η πιο αποτελεσματική άμυνα λοιπόν είναι ένα μίγμα από chili και κοπριά που κάνει τους ελέφαντες να αλλάξουν πορεία. Ακόμη μια αλοιφή ανακατεμένη με καυτερή πιπεριά με την οποία οι αγρότες στη ζούγκλα αλείφουν τα κάγκελα των κτημάτων τους και που κάνει τους ελέφαντες να σταματούν επί τόπου. Η αψάδα της καυτερής πιπεριάς που οφείλεται στην ουσία «καψικίνη» που εμπεριέχει είναι απόλυτα αντιπαθής στα πελώρια ζώα, που θεωρείται πως διαθέτουν την πιο έντονη όσφρηση από όλα τα θηλαστικά.

Μια καυτή εμπειρία

Φοιτήτρια ούσα, όταν πρωτοπήγα καλεσμένη στο σπίτι της λατρεμένης μου Ινδής φίλης Ruhina για ινδικό δείπνο, έπαθα τέτοια κάψα που υποσχέθηκα να μην ξαναφάω ποτέ καυτερό φαγητό.
Τώρα μετανιώνω για την άκυρη υπόσχεση και ποτέ, μα ποτέ πια, δεν θα είμαι τόσο απόλυτη στη ζωή μου.
Είναι κι αυτό το κάψιμο μια απίστευτη γευστική εμπειρία που αν τα καταφέρεις και εκπαιδευτείς σ’ αυτό, μετά δεν θα το αποχωρίζεσαι, αντίθετα το απολαμβάνεις σφόδρα. Έτσι από την δεύτερη απόπειρα, έγινα φανατική οπαδός της καυτερής αίσθησης που χαρίζει στον ουρανίσκο η καυτερή πιπερίτσα.

Διάφορες ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καυτερής πιπεριάς. Κόκκινες, πράσινες, πορτοκαλί και κίτρινες. Άλλες μικρές και μακριές κι άλλες σαν τοματίνια. Όταν τις αγοράζετε να προσέχετε ώστε να μην είναι ζαρωμένες, να γυαλίζει το δέρμα τους και να μην έχουν καφετιά σημάδια γήρανσης. Στην Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται συστηματικά και δίνουν το περίφημο μπούκοβο.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αυξάνει η ζήτηση, παγκοσμίως.

Φύλαξη και χρήση

Μπορείτε να τις φυλάξετε φρέσκιες μέσα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή να τις καταψύξετε για 3 μήνες. Η πιο πατροπαράδοτη τεχνική φύλαξης είναι να τις περάσετε σε κλωστή και να τις κρεμάσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και έξι μήνες. Επίσης είναι εξαιρετικές σε τουρσί ή σαν chutney.
Όταν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε φορέστε γάντια. Η ουσία capsaicin που περιέχουν καίει το δέρμα. Τις πλένετε με μπόλικο δροσερό νερό και τις κόβετε στη μέση κατά μήκος. Προσωπικά δεν αφαιρώ τα σποράκια και τις εσωτερικές μεμβράνες γιατί σε μερικές ποικιλίες αυτά είναι που τις κάνουν πιο καυτερές. Αν τις χρησιμοποιήσετε φρέσκιες, τις κόβετε σε λεπτά φετάκια.

Πάει με όλα και σχεδόν παντού

Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο πιο μικρή η πιπεριά τόσο πιο καυτερή είναι. Αλλά όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους.
-Προσθέτω καυτερή φρέσκια πιπεριά στον κιμά για τα μακαρόνια. Μια καυτερή μπολονέζ είναι ό,τι πιο δροσερό μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού.
-Στο κοκκινιστό μοσχαράκι δίνει ένα εξαιρετικό ξύπνημα.
-Πασπαλίσετε τα κρουτόν με τσίλι πριν τα τηγανίσετε και χρησιμοποιείστε τα έτσι καυτερά μέσα στον βελουτέ τραχανά, αλλά και σε άλλες σούπες ή σαλάτες.

-Η φρέσκια καυτερή πιπερίτσα στην τοματοσαλάτα ή την κλασική χωριάτικη είναι αλησμόνητη γεύση, μόνο που πρέπει να προειδοποιήσετε τους συνδαιτυμόνες σας.
-Ταιριάζει φανταστικά με το αβοκάντο, τις τοματένιες σάλτσες, τα λαχανικά στο γουόκ, με τα καβούρια, το τηγανητό ψάρι και τους κιμάδες γενικότερα.

Η ζέστη πάει με τα καυτερά

Θα έχετε αντιληφθεί πως όσο πιο κοντά στον Ισημερινό βρίσκονται οι λαοί τόσο πιο καυτερά φαγητά τρώνε. Άλλωστε είναι γνωστό πως το παγωμένο νερό δεν σε ξεδιψάει, ενώ το ζεστό τσάι σε δροσίζει.
Έτσι και τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά, εκτός του ότι είναι νόστιμα και αρωματικά, δροσίζουν το σώμα, είναι μικροβιοκτόνα και συντελούν στην συντήρηση και διατήρηση των τροφών.

Chili sauce

(φτιάχνει περίπου 2 φλιτζάνια σάλτσα)

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 2 φλιτζάνια τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί και 2 φλιτζάνια ζάχαρη. Τα αφήνετε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε 12 μικρές καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν. Τοποθετείτε σε γυάλα και τη διατηρείτε στο ψυγείο.