Ταξίδι στην μουσική παράδοση της Λέσβου

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική παράδοση της Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιασθούν παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια από τον νέο δίσκο με τίτλο «Ταξίδι στη Λέσβο» με τον Κώστα Καλδέλη στο τραγούδι και τον Παναγιώτη Βέργο στο σαντούρι.

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Μαρινάκης βιολί
Ιγνάτης Σιμενής τρομπέτα
Διονύσης Θεοδόσης κλαρίνο
Ηλίας Μαυρίκης κιθάρα
Αντώνης Κεραμυδάς πιάνο – ακορντεόν

Προλογίζει: Δημήτρης Κοφτερός

Συμμετέχουν:
Χορευτική ομάδα Αναγνωστηρίου Αγιάσου η Ανάπτυξη (Ε. Σαραντίδης)
Πολιτιστικός σύλλογος παραδοσιακών χορών Μήθυμνας ο Μόλυβος (Ε. Γρηγορίου & Γ. Γρηγορίου)
Χορευτική ομάδα Δήμου Λέσβου
Πολιτιστικός σύλλογος Αρίων (Κ. Αγκοπιάν)
Ακρίτες του Αιγαίου Πλωμαρίου (Φ. Βόμβυρας)
Πολιτιστικός σύλλογος Μεσοτόπου (Ε. Σαραντίδης).

 

Δύο λόγια για τους καλλιτέχνες του δίσκου

Ο Παναγιώτης Βέργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Με το σαντούρι και την μουσική ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1995. Δάσκαλός του ο δεξιοτέχνης και συγγραφέας του σαντουριού Δημήτρης Κοφτερός. Το 2007, αποκτά το Πτυχίο της Αρμονίας με βαθμό «Άριστα», το 2009 το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα» και το ίδιο έτος το Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό «Άριστα».
Από το 2004 έως και το 2009 εργάστηκε ως τακτικό μέλος στην ορχήστρα του συγκροτήματος «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου» συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έλαβε μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε προγράμματα παραδοσιακής μουσικής στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Συμμετείχε σε δισκογραφικές μουσικές συλλογές σε εορταστικές εκδηλώσεις και μουσικές σκηνές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού παραδοσιακού χώρου. Εργάστηκε ως καθηγητής από το 2004 έως το 2007 στα μουσικά σχολεία Λαμίας και Αλίμου. Από το 2008 μέχρι και σήμερα διδάσκει σαντούρι στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη κέντρο Εθνομουσικολογίας, στο Μητροπολιτικό Ωδείο Λιβαδειάς και στο Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Λαμίας.
Ο Κώστας Καλδέλης είναι σήμερα ένας από τους γνησιότερους εκφραστές της λεσβιακής μουσικής παράδοσης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχώρι (Μπορό) Πλωμαρίου. Γαλουχήθηκε με τις μουσικές παραδόσεις του νησιού και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το τραγούδι.