Με αφορμή την τελευταία αιμοδοσία του έτους από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά στον 1ο όροφο του Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, θα ασχοληθούμε από τη σελίδα μας σήμερα με τα οφέλη της εθελοντικής Αιμοδοσίας, όχι μόνο προς το συνάνθρωπο για τον οποίο προσφέρουμε το αίμα, αλλά και για τον εθελοντή αιμοδότη.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν από τη σελίδα μας, τα οφέλη στην υγεία των εθελοντών αιμοδοτών είναι πολλαπλά και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν αναδεικνύονται ως μέσο προσέλκυσης από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, παρότι υπάρχουν μελέτες επιστημόνων που το τεκμηριώνουν. Θα λέγαμε μάλιστα πως ίσως αυτά τα οφέλη στην υγεία του ίδιου του εθελοντή αιμοδότη να είναι κατά κάποιο τρόπο… η πρόβλεψη, ο μηχανισμός του σύμπαντος για την ανταμοιβή της ενέργειας ανθρωπισμού στην οποία προβαίνει.

 

Τα οφέλη για τους δωρητές

 

Άρα λοιπόν η δωρεά δεν ωφελεί μόνο τον λήπτη αλλά και τον δωρητή, ο οποίος προσφέρει λίγο από τα 6 λίτρα περίπου αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό του βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανανέωση του πολύτιμου υγρού.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη που σημειώσαμε παραπάνω, στην ελάττωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες. Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιταχύνουν την οξείδωση της χοληστερόλης και κατά συνέπεια να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επομένως η δωρεά «αραιώνει» το αίμα και δρα προστατευτικά. Με άλλα λόγια η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που επιτυγχάνει ο εθελοντής αιμοδότης, υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες επιτυγχάνεται με φάρμακα που παίρνουν οι πολίτες που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο!

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, μελέτη έχει δείξει πως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

 

Τι εκτιμούν για την πρόληψη του καρκίνου

 

Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη αμερικανική μελέτη. Η αραίωση του αίματος που επιτυγχάνεται με την αιμοδοσία φαίνεται να δρα προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό για την πρόληψη του καρκίνου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρουν πως με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος, ενώ ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία. Ταυτόχρονα τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Όταν ένας πολίτης δίνει αίμα, ουσιαστικά δίνει το ένα εικοστό του αίματός του, το οποίο περιέχει κύτταρα πολύτιμα για τον οργανισμό, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια (είναι αυτά που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) και αιμοπετάλια (είναι τα κύτταρα που παίζουν ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος).

Αφαιρείται επίσης πλάσμα (είναι ένα ωχροκίτρινο υγρό μέσα στο οποίο αιωρούνται τα κύτταρα του αίματος και περιέχει πρωτεΐνες, σάκχαρα και άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία).

Ο οργανισμός αντιδρά ενεργοποιώντας μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών για να τα αναπληρώσει πολύ γρήγορα.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την καλή ψυχολογία του ίδιου του αιμοδότη, καθώς η αίσθηση ότι έχει βοηθήσει το συνάνθρωπο επιδρά θετικά στον οργανισμό του.

Ταυτόχρονα όμως η εθελοντική αιμοδοσία για τον ίδιο τον αιμοδότη δίνει την ευκαιρία για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας του. Το πρώτο που έλεγχαν οι γιατροί είναι το αίμα για να βγάλουν κάποια βασικά συμπεράσματα για τη λειτουργία του οργανισμού. Υπ’ αυτήν την έννοια κάθε εθελοντής αιμοδότης, ουσιαστικά υποβάλλεται σε ένα μίνι τσεκάπ από τον γιατρό της αιμοληψίας και αυτό γίνεται κάθε φορά που δίνει αίμα. Το τσεκάπ συμπεριλαμβάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό, τη γενική κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής του, καθώς και τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης, της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών του.

Θα ελεγχθεί ο αιματοκρίτης του αιμοδότη, ενώ στην εργαστηριακή ανάλυση που θα ακολουθήσει στο νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της αιμοδοσίας, αν διαπιστωθεί οτιδήποτε ύποπτο στο αίμα θα ενημερωθεί από το Βοστάνειο. Πόσοι και πόσοι εθελοντές αιμοδότες έχουν προσέλθει τα χρόνια που έχουν περάσει στις αιμοδοσίες και έχουν βρεθεί με χαμηλό αιματοκρίτη χωρίς να το γνωρίζουν, οπότε η διάθεσή τους για προσφορά αίματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εντοπιστεί ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και να λάβουν τα μέτρα τους για να το ξεπεράσουν.

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές πως, ναι, η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα δώρο ζωής προς τον συνάνθρωπο,  είναι όμως και ένα δώρο του σύμπαντος στον ίδιο τον δωρητή. Από τη στιγμή λοιπόν που τεκμηριωμένα ο κάθε εθελοντής αιμοδότης δίνοντας αίμα, μειώνει τους κινδύνους για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα νοσήματα, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για όλους το τριήμερο αιμοδοσίας από την ερχόμενη Τρίτη.