Το πιο νόστιμο Φεστιβάλ με γεύση… Λέσβος

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Λεσβιακής Γαστρονομίας από 2 έως 7 Ιουλίου ανακοίνωσαν χθες ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, η Κοι.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου, ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
2 Ιουλίου: «Ιστορίες του Γεραγώτικου ελαιώνα»
-19:30: Εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας. Η Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ μαζί με τοπικούς παραγωγούς κι επιχειρηματίες της Γέρας και του Πλωμαρίου, αφηγείται ιστορίες βιομηχανικών κτιρίων με έμφαση στα ελαιοτριβεία, τους ανθρώπους τους και τον «κίτρινο χρυσό». Γευσιγνωσίες, μεζεδάκια και μαγειρέματα αναδεικνύουν το ελαιόλαδο αλλά και το ούζο, σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι.
3 Ιουλίου: «Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής»
-19:30: Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου μας καλεί να μαγειρέψουμε και να δοκιμάσουμε αυθεντικούς μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το ούζο. Λέσβιοι chef και επαγγελματίες της περιοχής, σε συνεργασία με τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ο «Μπάλος», το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Πολιχνίτου, τον Αθλητικό Σύλλογο Πολιχνίτου και τον Ιππικό Σύλλογο Πολιχνίτου, μας συστήνουν τη γαστρονομία της περιοχής με live μαγειρέματα, γευσιγνωσίες, πολύ χορό και μουσική.
4 Ιουλίου: «Οι δρόμοι του τυριού στο Μανταμάδο»
Θα ταξιδέψουμε απ’ το χτες στο σήμερα. Η παράδοση θα συναντήσει τη σύγχρονη γαστρονομική εξέλιξη με συνταγές βασισμένες στις πρώτες ύλες του τόπου. Η φρέσκια μυζήθρα, η διαχρονική φέτα, η άλλοτε γλυκιά και άλλοτε πικάντικη γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο λαδοτύρι θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του γευστικού ταξιδιού.
-10.30: Τυροκομεία Μανταμάδου
Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα θα μας μυήσει στα μυστικά της τυροκόμησης και θα μας περπατήσει στους δρόμους του τυριού. Με αφετηρία τις σύγχρονες παραγωγικές μονάδες της περιοχής θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό που θα καταλήξει στην Πλατεία όπου θα εκπαιδευτούν οι μικροί μας μάγειρες.
-11.30: Τα παιδιά τυροκομούν
Στήνουμε εργαστήρι τυροκόμησης στην πλατεία του χωριού, που θα διδάξει στα παιδιά πώς να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί.
-19.30: Πολύκεντρο Μανταμάδου
Γευσιγνωσία τυριού. Δρώμενα με ζωντανή τυροκόμηση, παραδοσιακές και σύγχρονες μαγειρικές.
-21.30: Πλατεία Μανταμάδου. Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική και ουζάκι με μεζέ στην πλατεία του χωριού.
5 Ιουλίου: «Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα»
-10:00: Παιδικά μαγειρέματα, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα
Γλυκά παιδικά εργαστήρια θα διδάξουν στους μικρούς μας μάγειρες παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Λέσβου και θα τους ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ανακύκλωσης.
-19:30: Πλατεία Ηρώου, Πέτρα
Εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού, όπως τα φτιάχνουν οι Πετριανές νοικοκυρές αυτή την εποχή. Ένα «κέρασμα εποχής» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας.
6 Ιουλίου: «Street Food στον Μόλυβο»
-19:30: Οδός «Μιχαήλ Γούτου». Μεταμορφώνουμε τοπικές συνταγές σε φαγητό δρόμου και κάνουμε γευσιγνωσία ντόπιων προϊόντων στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου μετά μουσικής και χορού. Μια γιορτή του δρόμου που πλαισιώνεται από εκπλήξεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και μαγειρέματα προσαρμοσμένα σε σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας. Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.
7 Ιουλίου: «Γλυκιά σαν καραμέλα»
Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της «καραμέλας» με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις «καντρίλιες» με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.
-11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή
Διακεκριμένος chef προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.
-18:00: «Καραμέλα» στην αυλή της Φανής
Ερέσια νοικοκυρά θα δείξει την παρασκευή της «καραμέλας» με τον παραδοσιακό τρόπο.
-19:30: “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή
Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας «καντρίλιες» με τραγούδια μιας άλλης εποχής.
Το 3o Lesvos Food Fest διοργανώνεται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, είναι υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της ΓΣΕΒΕΕ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και με την πολύτιμη βοήθεια άλλων φορέων και χορηγών.