Vegan, η μόδα της χορτοφαγίας

661

Και εκεί που τρέχουν τα σάλια σου για ένα  περιποιημένο χάμπουργκερ, με χοντροκομμένο κιμά από κρέας, που προέρχεται από  εξαιρετικό σόι βοοειδούς, έχω απέναντί μου έναν αγαπημένο φίλο που σε στέλνει αδιάβαστη.

«Είμαι vegan», λέει. «Δεν θέλω ούτε να το βλέπω το κρέας».

Αυτό είναι το καινούργιο trend.

H νέα μόδα, που αν και φαίνεται νέα έχει μακρά ιστορία.

Η vegan διατροφή αποτελεί μία πανάρχαια μορφή χορτοφαγίας καθώς και η μη κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών υποπροϊόντων. Οι χορτοφάγοι μπορεί να τρώνε τυρί, οι βίγκαν ποτέ. Αυτή είναι η διαφορά από τη χορτοφαγία. Η κόντρα χορτοφάγων και κρεατοφάγων είναι κυριολεκτικά σαν εκείνη με τους εικονοκλάστες και τους εικονολάτρες.

Οι vegan αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ζωικά ακόμα και στην ένδυση και στον καλλωπισμό.

Άκρως «αυστηροί» χορτοφάγοι διακηρύσσουν τη νέα θεωρία της ηθικής μέσα κι από τη διατροφή τους.

Θεωρούν τον βιγκανισμό ανώτερο, ποιότητα ζωής, οικολογικά αναγκαίο.

Σεβασμός στα ζώα, στην ψυχή, στην ταλαιπωρία του σώματος από τις τοξίνες.

Γενικά, είναι μία στάση ζωής, μία αντίληψη και μία νοοτροπία που προέρχεται από βαθιές πεποιθήσεις.

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία μας. Ο καθένας οφείλει να φροντίζει αυτό το πολύτιμο αγαθό. Και έχει αποδειχτεί πως οι νέες ιδέες είναι για να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, αλλά ένας απόλυτος χορτοφάγος μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο αν δεν τρώει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θρέφουν τον οργανισμό.

Πρωτεΐνες, ασβέστιο, κλπ. σίγουρα υπάρχουν και στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, απλά πρέπει να ενημερωθεί, να ρωτήσει γιατρό και τότε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία εφόσον τον ευχαριστεί.

 

Mην εκπλήσσεστε…

 

Αν για τους περισσότερους από εμάς η ιδέα να μην τρώμε κανένα απολύτως ζωικό προϊόν φαντάζει κάτι το αδύνατον, σκεφτείτε πως η ελληνική κουζίνα λατρεύει τις απολύτως βίγκαν συνταγές και τα δικά μας λαδερά αποτελούν αποχή από ζωικά.

Τα όσπριά μας, φακές, φασολάδα, ρεβιθάδα, κουκιά γιαχνί, φάβα. Είμαστε μέσα στη μόδα διαχρονικά σαν λαός ούτως ή άλλως.

 

Ρεβιθοκεφτέδες VEGAN με καρύδι

Υλικά

 

2 φλ. ρεβίθια βρασμένα

2 φλ. ψωμί μουσκεμένο

1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο

1/2 ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλεύρι για πανάρισμα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

 

Στραγγίζουμε πολύ καλά τα  ρεβίθια και τα πολτοποιούμε.

Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, για να πλάθεται καλύτερα. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.

Τους αλευρώνουμε ελαφρά και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις  ροδίσουν ομοιόμορφα, τους βγάζουμε και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.

 

Tip

 

Aν θέλετε μπορείτε να τους συνοδέψετε με ταχίνι αραιωμένο με παγωμένο νερό ίσα χτυπημένο μέχρι να ασπρίσει. Λίγο αλάτι και αποτελεί ένα υπέροχο δροσερό ντιπ για τους βίγκαν ρεβιθοκεφτέδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ