Βιβλία της Λέσβου

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΦΕΤΟΣ ΣΕ Β’ ΕΚΔΟΣΗ

Λεξικό Γλωσσικού Ιδιώματος Ερεσού – Λέσβου

Κυκλοφόρησε η β’ έκδοση του  Λεξικού Γλωσσικού Ιδιώματος Ερεσού – Λέσβου του Χαράλαμπου Κλ. Δεμίρη, όπου μπορεί να γνωρίσει κανείς την τοπική διάλεκτο μέσα από πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρώσει ο συγγραφέας. Γέννημα – θρέμμα Ερεσιώτης ο Χαράλαμπος Δεμίρης εργάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα επί 37 χρόνια απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντή. Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση γλωσσικού, δημογραφικού και λαογραφικού υλικού για τον τόπο καταγωγής του.

Το υλικό αυτό πήρε τη μορφή των παρακάτω βιβλίων και λευκωμάτων:

-Το Λεξικό Γλωσσικού Ιδιώματος Ερεσού Λέσβου, κυκλοφόρησε ως έκδοση του Συλλόγου Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» για πρώτη φορά το 2003 και επανακυκλοφόρησε φέτος.

-Γενεαλογία Ερεσού 150 χρόνια (1850-2000), έκδοση της Εστίας Καλών Γηρατειών «Ο φάρος της Ερεσού».

– Νύφες Ερεσού 1900 -1950, έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος».

-Ξωκλήσια Ερεσού Λέσβου, έκδοση του ίδιου Συλλόγου.

-Ερέσιοι εν όπλοις (1900 – 1950), έκδοση του ίδιου Συλλόγου.

-Ερέσιοι στην Αφρική, έκδοση του ίδιου Συλλόγου.

 


 

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ι. ΧΑΤΖΗΛΙΑ

«Η πέτρα και το νερό στον πολιτισμό του Σκαλοχωρίου»

-Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικά στοιχεία

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ι. Χατζηλία ,π. Προϊσταμένου Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επίτιμου Σχολικού Συμβούλου με τίτλο «Η Πέτρα και το νερό στο πολιτισμό του Σκαλοχωρίου Λέσβου». Πρόκειται για μια καταγραφή για τα υδραγωγεία, τις πέτρινες βρύσες, τα βρυσέλια, τα γεφύρια, τα πέτρινα ακίνητα, τα πηγάδια, τους τεχνίτες της πέτρας στην περιοχή του Σκαλοχωρίου.
Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει εκδώσει αντίστοιχα βιβλία με στοιχεία έρευνας για τον τόπο καταγωγής του. Συγκεκριμένα: «Το Σκαλοχώρι της Λέσβου», το «Σκαλοχώρι του χθες» και «Σκαλοχωρίτικα». Στόχος του είναι να συστήσει τον αναγνώστη με το «άγνωστο» Σκαλοχώρι παρουσιάζοντας και φωτίζοντας διάφορες πτυχές του τόπου του.

«Έχει γραφεί ότι όπου υπάρχουν νερά αναπτύσσεται πολιτισμός και όπου υπάρχουν πέτρες οι άνθρωποι κοιτάνε ψηλά. Το Σκαλοχώρι έχει και νερά και πέτρες. Είχε και πολλούς Τούρκους», γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

Μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου θ’ ανακαλύψει κανείς στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, για ό,τι αφορά κατασκευές που αφορούν το νερό και την πέτρα. Τα περισσότερα είναι οθωμανικά μνημεία, έργα πολιτισμού που άντεξαν στο χρόνο.