Ξεκινούν οι πανελλαδικές

Μια ανάσα πριν την έναρξη των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων βρίσκονται οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει,  καθώς μένουν μόλις δυο μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων για τα ΓΕΛ και μόλις μια ημέρα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Για τα γενικά λύκεια, οι εξετάσεις θα αρχίσουν αυτή την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού.

-Αναλυτικότερα, στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

-Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

-Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

 

Ειδικά Μαθήματα

 

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), Ελεύθερο (25/6) και Γραμμικό Σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6).

Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου.

 

Οδηγός συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από υποψηφίους των ΕΠΑΛ

 

Έναν πλήρη οδηγό με οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, στη στήλη Σειρά Προτίμησης οι υποψήφιοι θα πρέπει να  συμπληρώσουν με αύξουσα σειρά τις προτιμήσεις για τα τμήματα ή τις εισαγωγικές κατευθύνσεις που επιθυμούν. Για παράδειγμα, για συνολικά 10 προτιμήσεις, ο αριθμός 1 δηλώνει το πρώτο τμήμα που ο υποψήφιος επιθυμεί να εισαχθεί και ο αριθμός 10 δηλώνει ότι αυτό είναι το τελευταίο τμήμα από τις επιλογές του.

Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία του κάθε υποψηφίου, δηλαδή πρώτα να δηλώνει τη σχολή που πραγματικά επιθυμεί να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων του, και μετά τις λοιπές. Διευκρινίζεται ότι δεν εισάγεται υποψήφιος σε σχολή για την οποία δεν δήλωσε προτίμηση.

Αν με το σύνολο των μορίων ένας υποψήφιος εισάγεται σε περισσότερες από μια σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται  ο υποψήφιος να δηλώσει τμήμα, στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής από προηγούμενο έτος.