Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξηροί καρποί για πάντα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το ότι παχαίνουν είναι πέρα από σίγουρο. Το ότι όμως είναι παν-νόστιμοι και υγιεινοί είναι το πιο σημαντικό.

Όταν η χρήση είναι στα πλαίσια του αρχαίου ρητού «παν μέτρον άριστον», οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα διότι περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την σεξουαλικότητα.

Οι διατροφολόγοι τα συστήνουν για την καταπολέμηση του στρες, της κόπωσης, αλλά ακόμη και για την μείωση της κακής χοληστερίνης.

Δεν υπάρχει πιο ωραία συνήθεια για μένα, Κυριακή βράδυ, μετά από μεσημεριανές κραιπάλες, στημένη μπροστά στην τηλεόραση με τις καλύτερες ταινίες και σειρές του NET FLIX να μασουλάω ασύστολα ξηρούς καρπούς. Τα αγαπημένα μου κάσιους λιπαρά και βουτυράτα, τα φιστίκια «τύπου Αιγίνης» γιατί πού να βρεις Αιγίνης, τα αφράτα στραγάλια παρέα με σταφίδες κορινθιακές ξανθές και ζουμερές, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και φιστικάκι αράπικο.

Νομίζω πως και η διαδικασία του ξεφλουδίσματος δίνει κάτι. Έτσι ακόμα και τα καρύδια σπασμένα με τον καρυοθραύστη, ή το τσίκι-τσίκι του πασατέμπου μου δίνουν μια ειλικρινή γευστική απόλαυση.

Η λατρεμένη μου νοστιμιά είναι τα μύγδαλα με τη φλούδα μουσκεμένα σε νερό και σερβιρισμένα με πάγο.

 

Tips

 

  1. Αποφεύγετε την κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών, έχουν περισσότερες θερμίδες και ανεβάζουν την πίεση.
  2. Οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία σε όσους έχουν ιστορικό αλλεργίας.

3, Να τους παίρνετε πάντα φρέσκους και σε μικρές ποσότητες για να μην χαλάνε.

  1. Μην τους βάζετε ποτέ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, χάνουν τη νοστιμιά τους.

 

Φιστίκια αράπικα

 

Ξέρετε ότι το γνωστό μας φιστίκι δεν είναι καν ξηρός καρπός, αλλά όσπριο; Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών μαζί με τα μπιζέλια, τις φακές και τα φασόλια. Έτσι εξηγείται και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια και συγκεκριμένα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι και πολύ θρεπτικά.

 

Ξηροί καρποί με καραμέλα και σοκολάτα

 

Υλικά

 

  • 80 γρ. αμύγδαλα
  • 40 γρ. φουντούκια
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. νερό
  • 300 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

 

 

Εκτέλεση

 

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε ταψί με μια λαδόκολλα.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Την ανακατεύουμε συνεχώς μέσα στο μπολ μέχρι να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία βουτάμε στην κουβερτούρα. Τα τινάζουμε να πέσει η περίσσια σοκολάτα και τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

spot_img

More articles