Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να δώσουμε αίμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη βρίσκει τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και σε συνδιοργάνωση όλων των συναρμόδιων φορέων.

Την ίδια ώρα, σε τοπικό επίπεδο, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης συνεχίζει σήμερα για τρίτη και τελευταία ημέρα την εθελοντική αιμοδοσία στο ισόγειο του Επιμελητηρίου, πρωί και απόγευμα, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την εθελοντική αιμοδοσία που εδώ και 20 περίπου χρόνια πιστά υπηρετεί με τα μέλη του.

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως, να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της αιμοδοσίας.

Όπως εκτιμάται, κάθε χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Μέσα από τις σελίδες των “Νέων της Λέσβου” έχουμε αναδείξει κατά καιρούς ότι και μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, εκτός από την προσφορά του εθελοντή προς το συνάνθρωπο, προκύπτουν και σημαντικά οφέλη για τον ίδιο και ίσως τελικά αυτό να είναι ένα δώρο Θεού για ανεκτίμητη προσφορά του εθελοντή αιμοδότη.

Σε τοπικό επίπεδο οι πρώτοι που μίλησαν για τα οφέλη στον οργανισμό του εθελοντή αιμοδότη ήταν ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Μυτιλήνης στο μακρινό παρελθόν ο γιατρός Χρήστος Κορδώνης και μεταγενέστερα από την ίδια θέση που τον διαδέχθηκε ο συνάδελφός του,  Νίκος Μαυρουδής, ο οποίος μάλιστα συνεχίζει συνταξιούχος πια σήμερα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα από τους κόλπους του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης και ως πρόεδρος της Επιτροπής του νοσοκομείου για τη στήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το αίμα είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας που κάθε μέρα σώζει στην κυριολεξία τις ζωές συνανθρώπων μας. Ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, με τον πιο προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίμα. Το αίμα μπορεί να προέλθει μόνο από έναν άλλο ανθρώπινο οργανισμό… δεν υπάρχει υποκατάστατο του αίματος.

Το αίμα είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Δεν μπορεί να κατασκευαστεί, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα άλλο.

Μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας ο αιμοδότης ωφελείται καθώς εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα του. Αν και σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας υπάρχει η άποψη ότι όσο πιο υψηλός είναι ο σίδηρος στο αίμα τόσο καλύτερη είναι και η υγεία για τον άνθρωπο, στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες  τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα.

Επιπλέον η αιμοδοσία προστατεύει την καρδιά, καθώς οι αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου.

Η αιμοδοσία βοηθά στη συνολική υγεία του αίματος. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του σιδήρου στο αίμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών και  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πολύ.

Για τους συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες υπάρχει η άποψη ότι μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας επιτυγχάνουν καλύτερη εικόνα της υγείας τους.

Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους  κι έχουν καλύτερη ροή του αίματος στον οργανισμό τους.

Ένας τελευταίος λόγος για να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης είναι πως σε περίπτωση που χρειαστεί αίμα για κάποιο δικό του άνθρωπο, τότε δεν θα χρειαστεί να τρέχει την τελευταία στιγμή, αλλά θα μπορεί να επικοινωνεί με τον φορέα μέσω του οποίου συμμετείχε σε εθελοντική αιμοδοσία για να του διαθέσουν αίμα.

Με τα παραπάνω δεδομένα αυτό που θα λέγαμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην είναι κανείς εθελοντής αιμοδότης. Απεναντίας μάλιστα υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους όλοι μας θα πρέπει να δίνουμε αίμα.

spot_img

More articles

spot_img