Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ζωντάνεψε ξανά το Μουσείο της Λήμνου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Παρουσία πλήθους κόσμου και σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου.

Οι κτιριακές υποδομές του Μουσείου και τα εκτιθέμενα σε αυτό ευρήματα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε την 24η Μαΐου του 2014. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε τότε κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή του κτιρίου και για τον λόγο αυτό τα εκθέματα του β’ ορόφου απομακρύνθηκαν προσωρινά και αποθηκεύτηκαν. Τον Οκτώβριο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου, ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμη η επαναλειτουργία της έκθεσης του β’ ορόφου, με το σκεπτικό ότι το Μουσείο χρειαζόταν ανανέωση, βάσει σύγχρονων μουσειακών αντιλήψεων, καθώς είχαν παρέλθει τότε 23 χρόνια από την τελευταία έκθεση.

Στο Μουσείο πλέον θα εκτίθενται η προϊστορική Λήμνος με ευρήματα κατά κύριο λόγο των σημαντικών ανασκαφών και κύρια των σύγχρονων στην προϊστορική Πολιόχνη και τη Μύρινα, καθώς και μυκηναϊκά εκθέματα από το Κουκονήσι. Λίθινα εκθέματα, όπως γλυπτά, επιγραφές, καθώς και επιτύμβιες στήλες όχι μόνον από τη Λήμνο, αλλά και από την Ίμβρο. Ακόμα θα εκτεθούν ευρήματα από το Καβείριο, την Ηφαιστία, τη Μύρινα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του νησιού.

Η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, στο χαιρετισμό της ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ανάπτυξης μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τα Κάστρα του Βορείου Αιγαίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στο έργο υποστήριξης και ανακατασκευής του Κάστρου της Μύρινας. «Είμαστε περήφανοι γιατί σε έναν ανακαινισμένο χώρο με νέες υποδομές και με οδηγό σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις, εκτίθενται ευρήματα και δημιουργήματα που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Ένας τόπος είναι πάντα αυτό που έχει προηγηθεί, αυτό που σήμερα υπάρχει, αυτό που οι άνθρωποι του παρόντος εργάζονται για να αντέξει στον χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.

Και κατέληξε: «Ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πολιόχνης, της Ηφαιστίας, του Ιερού των Καβείρων, βρίσκουν εδώ έναν φιλόξενο χώρο. Γιατί όσο και αν ένα Μουσείο είναι ο παγωμένος χρόνος της ιστορίας, αυτός ο χρόνος ζωντανεύει και συνδέεται με το σήμερα κάθε φορά που ένας επισκέπτης ρίχνει τη ματιά του σε ένα δημιούργημα του πριν.

Εδώ στον υπέροχο τόπο που ζούμε θα μιλάει πάντα δημιουργικά και το παρελθόν και το παρόν».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img