Η απελευθέρωση της Λέσβου και οι Πλωμαρίτες αγωνιστές

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΠΟΛΙΟΝ”

-Τιμή στη λαϊκή ποιήτρια Ρηνιώ Βεκρή – Τυροπώλη

Επετειακή εκδήλωση-τιμητικό αφιέρωμα για την απελευθέρωση της Λέσβου με θέμα: “Η απελευθέρωση της Λέσβου και οι Πλωμαρίτες αγωνιστές”, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον” σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα προβληθεί, με τιμητικό αφιέρωμα, η προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του νησιού μας, των Πλωμαριτών πατριωτών – μαχητών και για 1η φορά θα τιμηθεί η λαϊκή ποιήτρια Ρηνιώ Βεκρή-Τυροπώλη.

Θα φωτισθούν πτυχές της δράσης της, πέρα από τα ποιήματα με τα οποία υμνούσε τον αγώνα για την απελευθέρωση, εκφράζοντας την ψυχή και τα αισθήματα όλων των Πλωμαριτών. Για τη ζωή, τη δράση και την προσφορά της Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη θα μιλήσει η εγγονή της, δημοσιογράφος Ντόρα Πολίτη, στη σχετική εισήγηση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου με παραδοσιακή μουσική της Λέσβου, κυρίως αυτής της εποχής. Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων, και φωτογραφιών της εποχής εκείνης. Θα διανεμηθεί δε, από την Κ. Κυριαζή, ένα φυλλάδιο με τα ονόματα των 210 στρατιωτών της Λεσβιακής Φάλαγγας και τα χωριά τους. Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.