Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ας Δολώσουμε!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μέρος 1ο

 

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

 

Ένας από τους βασικούς παράγοντες στον όλο συνδυασμό που χρειαζόμαστε στο ψάρεμά μας είναι και το δόλωμά μας. Το κάθε είδος δολώματος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και παρουσία μέσα στο νερό. Ένα ζωντανό δόλωμα όσο καλύτερα είναι προσαρμοσμένο πάνω στο αγκίστρι μας ώστε να παρουσιάζει την καλύτερη προς την πραγματική του εμφάνιση μέσα στο νερό, τόσο πιο εύκολα ξεγελά και τα ψάρια. Σε άλλα πάλι δολώματα που δεν είναι ζωντανά ή είναι κατεψυγμένα, η μεγαλύτερη ποσότητα στο αγκίστρι μας κάνει τη διαφορά.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το πώς δολώνουμε τέσσερα είδη δολωμάτων ώστε να έχουν την καλύτερη παρουσίαση προς τα ψάρια. Αυτά είναι το καραβιδάκι (μαμούνι), ο ακροβάτης, το μονοδόλι και η γαρίδα.

-ΚΑΡΑΒΙΔΑΚΙ (μαμούνι): Το καραβιδάκι δολώνεται ολόκληρο και ζωντανό στο αγκίστρι μας, άρα το αγκίστρι μας πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος, φτάνει μόνο το αγκίστρι μας να είναι καινούργιο και όχι σκουριασμένο αφού έχει το ελάττωμα να το ψοφάει λόγω της σκουριάς του. Όταν το αγκίστρι μας είναι περίπου το ίδιο με το μέγεθος του δολώματος τότε παίρνουμε την ακίδα του και την περνάμε στο πίσω μέρος της ουράς του και προς το μέρος της κοιλιάς (Φώτο Α). Στη συνέχεια προχωράμε όλο το αγκίστρι να μπει στο εσωτερικό της καραβίδας και βγάζουμε την άκρη της ακίδας στο κάτω μέρος του κεφαλιού, το οποίο είναι και το πιο σκληρό σημείο (Φώτο Β). Έτσι και το αγκίστρι μας καλύπτει ολόκληρο και το καραβιδάκι δεν σακατεύεται και παραμένει ολοζώντανο κουνώντας τόσο τα ποδαράκια του όσο και τις δαγκάνες του.

 

-ΜΟΝΟΔΟΥΛΙ: Το αγκίστρι μας το διαπερνά ολόκληρο με την βοήθεια βελόνας, με την ακίδα του να το καρφώνει πολύ ελαφριά και επιφανειακά της σάρκας του εξωτερικά στο τέλος του σκουληκιού   

-ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ:  Δολώνεται σε αγκίστρι με λεπτό κατά προτίμηση στέλεχος, περνώντας το αγκίστρι από το εσωτερικό του σκουληκιού με ψαροβελόνα  ενώ αφήνουμε και κάποιο μικρό περίσσευμα στην άκρη του αγκιστριού

-ΓΑΡΙΔΑ: Δολώνεται ολόκληρη ή σε τάκο. Προσωπικά σας  προτείνω την ολόκληρη γαρίδα στο αγκίστρι δολώνοντάς την από την ουρά και προς τη μεριά του κεφαλιού. Η γαρίδα είναι ένα δόλωμα που μπορεί και να δολωθεί παραπάνω από μια πάνω στο αγκίστρι, μα και να περάσει πάνω στο παράμαλλο

Καλές και όμορφες θάλασσες σε όλους σας…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img