“Η χαρά της Δουκινιώς” του Μίλτη Παρασκευαΐδη στην Κομοτηνή

Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός θεωρείται για την Κομοτηνή η παράσταση που θα ανέβει αυτή την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, με την συμμετοχή 120 και πλέον ηθοποιών, χορευτών κλπ..

Μετά από πολύμηνη εργασία δεκάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης, “Η χαρά της Δουκινιώς” το μοναδικό έργο αυτό για την Θράκη και τις παραδόσεις της, του πνευματικού τέκνου της Λέσβου, Μίλτη Παρασκευαΐδη, παρουσιάζεται στην Κομοτηνή μετά από 76 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του στις 23 Ιουνίου 1940, στο υπαίθριο στάδιο της Κομοτηνής και αποτελεί έναν φόρο τιμής στη Θράκη και στις παραδόσεις της.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) βρίσκεται σε επικοινωνία με το δραστήριο πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης Χρήστο Χατζηπέμου, έτσι ώστε να βοηθήσει και να συνεργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο ανέβασμα του έργου. Τον ευχαριστεί για την πρωτοβουλία, την επιλογή, την επικοινωνία και τη διάθεση συνεργασίας όλο αυτό το διάστημα. Μέλη της ΟΛΣΑ και της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης θα δώσουν το παρών σε αυτήν τη σπουδαία παράσταση.

Πρόκειται για το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που γράφτηκε για τη Θράκη, για μια “Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες”, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας της, έργο στο οποίο, με αφορμή το γάμο της Δουκινιώς και του Σωτήρη, ξετυλίγονται οι παραδόσεις, οι χοροί και οι μουσικές της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.