«Αν ο Θεός μου έστελνε έναν άγγελο, θα τον ξεπουπούλιαζα για να τον φάω»,  είχε πει ο πληθωρικός Μολιέρος. Κι εγώ σκέφτομαι πως όταν μου έστειλε εκείνη την μαρεγκένια τούρτα, το ίδιο έκανα.

Τώρα λοιπόν που πλησιάζουν οι γιορτές η παραδεισένια τούρτα μου έρχεται στο μυαλό σαν το απολύτως αυτονόητο γλύκισμα για τα τραπεζώματα.

Σας την αφιερώνω για να προετοιμαστείτε, να κάνετε τις δοκιμές σας και φυσικά να την προτιμήσετε μαζί με ό,τι άλλο παραδοσιακό και γιορτινό.

irina-pavlovaΗ μπαλαρίνα

Περθ, 1927: Ένα  ιερό τέρας του κλασικού μπαλέτου, η αέρινη Άννα Παβλόβα, “το σκάει” από τον ασφυκτικό κλοιό της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τα Μπολσόι,  και προσφέρει την αξεπέραστη τεχνική της αρτιότητα, στον υπόλοιπο κόσμο.

Με την “Λίμνη των Κύκνων” σε συγκλονιστική μουσική  Τσαϊκόφσκι, κατακτά τους αντίποδες.  Όπως στη Δύση ο Φοκίν της χάρισε το όνομα “Κύκνος” εξαιτίας της ασύλληπτης πλαστικότητάς της,  στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας, ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade, της αφιερώνει ένα ντελικάτο γλύκισμα, που προς τιμήν της ονομάστηκε παβλόβα.

akis-petretzikis-pavlova-cheesecake_3 pav-cake-sos

Ο τόνος στο λο.

Έκτοτε αποτελεί το εθνικό γλυκό της Αυστραλίας αλλά και της Νέας Ζηλανδίας, που σθεναρά διεκδικεί τον τίτλο της πατρότητας αντιπαραθέτοντας έναν παρόμοιο μύθο.

Μια απόλυτα μαρεγκένια τούρτα

Η παβλόβα βασίζεται σε μια παλιά συνταγή  με ασπράδια αβγού. Ασπράδια χτυπημένα με ζάχαρη και βανίλια, αφρατεύουν  και σχηματίζουν έναν  πλούσιο αφρό. Καθώς σιγοψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες φουσκώνουν και η τούρτα αποκτά εξωτερικά μια κριτσανιστή εύθραυστη υφή, ενώ στο εσωτερικό παραμένει αιθέρια, μαλακιά και αέρινη.

pavlova-1200x777_c

Συνταγή

Η δική μου Παβλόβα με σαντιγί και φρέσκα φρούτα

 

Υλικά

4 ασπράδια αβγών

Ελάχιστο αλάτι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 κ.γ. υγρή βανίλια

1 κ.γ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. ξίδι λευκό

10 φράουλες

1 μπανάνα

1 ακτινίδιο

1 αχλάδι

Κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130ο C. Χτυπάτε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτετε τη ζάχαρη σταδιακά μέχρι να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Ρίχνετε το ξίδι και το κορν φλάουρ με τη βανίλια, ανακατεύετε ελαφρά.  Απλώνετε το μίγμα σε ταψί 23 εκ., με μετακινούμενο πάτο. Στρώνετε  αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουρ. Ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 50 λεπτά – 1 ώρα. Κλείνετε τη θερμοκρασία  και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει μέσα στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα.

Όταν κρυώσει τη γαρνίρετε με σαντιγί και  τα φρούτα κομμένα σε λεπτές φέτες.

Μυστικά

-Πολλές παλιές συνταγές προσθέτουν ξίδι και κρεμόριο που βοηθούν στη σταθεροποίηση του εσωτερικού marshmαllow και του τραγανού εξωτερικού κελύφους.

-Το μυστικό  είναι στο χτύπημα της μαρέγκας. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα και περιμένετε να πήξουν σε μαρέγκα που να κάνει κορυφές  και να γυαλίζει, πριν αρχίσετε να προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια.

-Σημειώστε ότι τα ασπράδια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου (20-22 βαθμούς) για να έχετε το σωστό αφράτο αποτέλεσμα.

tip

-Μπορείτε να  σερβίρετε την παβλόβα με απογευματινό καφέ ή τσάι, ή σαν επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

-Σαν τούρτα γενεθλίων ή γιορτής.

-Στα καλύτερα σπίτια αποτελεί την πιο chic γαμήλια τούρτα αντί για την passé  πολυώροφη.

-Σε μορφή κορμού είναι ο απόλυτος κορμός των Χριστουγέννων με κάστανα και σοκολάτα, ενώ σαν φραουλένια τούρτα μπαίνει στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Σημείωση

Στον αναγεννησιακό chef  Αντονέμ Careme οφείλουμε την ζαχαροπλαστική σακούλα (piping bag) με την οποία οι μαρέγκες  παίρνουν  το γνωστό περίτεχνο σχήμα της ροζέτας που συναντάμε  μέχρι σήμερα.

Όμως να έχετε υπόψη πως άλλο μαρέγκα, άλλο παβλόβα.