Ένας Αιώνας Ακράσι (1834-1934)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΕΛΛΗ

– Η παρουσίασή του θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου 2017 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

 

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ακρασιώτη Γ. Κοντέλλη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του από το 1834 μέχρι σήμερα εξέδωσε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

Ένα βιβλίο με πλούσιο αρχειακό υλικό για την κοινωνική και οικονομική ζωή του Ακρασίου και γενικότερα της Λέσβου. Το βιβλίο έχει ενδιαφέρον επίσης και για κάθε επιστήμονα που ενδιαφέρεται και μελετά την οικονομική και κοινωνική ζωή της Λέσβου και γενικότερα της Ελλάδας.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου υπάρχει έγγραφο του 1909 (επί τουρκοκρατίας στο Ακράσι Λέσβου). Το  προλογικό σημείωμα του εκλιπόντος Γιάννη Κοντέλλη, αναφέρει:

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΚΡΑΣΙ…

«Το καλοκαίρι του 1990 βρήκα σκόρπια και σε κακή κατάσταση, σε διάφορα μέρη μέσα στην εκκλησία, έγγραφα περιόδου 1832-1927, με διάφορο περιεχόμενο. Όλα τα ανωτέρω έγγραφα είναι αξιόλογα, γιατί μας δίνουν άγνωστες πληροφορίες για την ιδιωτική και κοινωνική ζωή και γενικά για την ιστορία του χωριού. Αφού τα αρίθμησα κατά χρονολογική σειρά, τα κατέγραψα με ειδικούς σχολιασμούς και υπομνήσεις. Στάθηκα με θρησκευτική ευλάβεια μπροστά σ’ αυτά τα εκατό πενήντα δύο έγγραφα και ΠΑΡΑΚΑΛΩ το μελλοντικό ερευνητή το ίδιο να κάνει. Καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες να βρεθούν και άλλα παλιά έγγραφα, γιατί ασφαλώς υπάρχουν σε χέρια ιδιωτών. Αν βρεθούν τέτοια έγγραφα θα φωτοτυπούνται και θα εγγράφονται στο παρόν τετράδιο στο τέλος, κατά την ίδια τάξη των προηγουμένων. Ακράσι 2 Μαΐου 1991, Γιάννης Γεωργίου Κοντέλλης, τ. Λυκειάρχης».

Το βιβλίο κοστίζει μόνο 10 ευρώ και μπορείτε να το παραγγείλετε με ένα τηλέφωνο (6977033166) ή στέλνοντας  email: [email protected].