Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τι συμβαίνει με την ΔΕΔΑΠΑΛ;

 

Καιρό έχει να συνεδριάσει η ΔΕΔΑΠΑΛ, που δεν έχει καταθέσει ακόμη τον προϋπολογισμό της για το 2016, ενώ δεν έχουν απαντηθεί και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά στοιχεία του 2015. Θυμίζουμε ότι ο Στρατής Κυρατζής είχε υποστηρίξει σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Διαδημοτική Επιχείρηση είχε υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό της την προηγούμενη χρονιά και είχε ζητήσει να λάβει εγγράφως τα έσοδα και τα έξοδα για την πλήρη ενημέρωση της παράταξής του. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα και με την μισθοδοσία του προσωπικού της ΔΕΔΑΠΑΛ, κάτι που διαψεύδει ο Γιώργος Κατζανός. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαριστεί σύντομα, όταν συζητηθούν όλα τα παραπάνω στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ν.Β.

 

Από άνοιξη σε άνοιξη…

 

Όλο άσφαλτο ακούμε τα τελευταία 2 χρόνια και άσφαλτο δεν βλέπουμε, ούτε στην Μυτιλήνη, ούτε και στα χωριά, ενώ οι λακκούβες – κρατήρες μεγαλώνουν και δημιουργούνται νέες, όπου δεν υπήρχαν! Επί Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου είχε μπλέξει και καθυστερήσει η δημοπράτηση της βελτίωσης δρόμων της Μυτιλήνης που ολοκληρώθηκε, μετά κόπων και βασάνων, την περασμένη άνοιξη. Κι ενώ την ίδια περίοδο πάρθηκε η απόφαση, από τη νέα Δημοτική αρχή να πέσει στους δρόμους 1 εκατ. ευρώ σε ασφαλτικό, ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο να ζητήσει την επαναδημοπράτηση του έργου “φτου κι από την αρχή”. Ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, διαβεβαιώνει ότι τον ερχόμενο Απρίλιο οι εργασίες θα ξεκινήσουν κι όλοι οι οδηγοί περιμένουν αυτή η δέσμευση να είναι και η τελευταία…

Ν.Β.

 

“Κουτσουρεμένα” τα επιδόματα

 

“Κουτσουρεμένα” μπήκαν τα χρήματα των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παρ’ όλο που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση στους δικαιούχους ότι η τέταρτη δόση θα είναι και η τελευταία για το 2015. Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και πέμπτη δόση για να εξοφληθεί η προηγούμενη χρονιά, ενώ παράλληλα, ο ΟΓΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τα δικαιολογητικά 50.000 αιτήσεων που ήταν ελλιπή. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δείξουν αρκετή υπομονή οι οικογένειες με παιδιά μέχρι να πάρουν στα χέρια τους το συνολικό ποσό που δικαιούνται.

Ν.Β.

Επισκέψεις  επωνύμων…

 

Στο άκουσμα της επίσκεψης ενός επώνυμου  – όχι πολιτικού –  στη Λέσβο για το προσφυγικό, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να σχολιάσουν με σκωπτικό τρόπο «τώρα ήρθε να μας σώσει». Αυτή η μίζερη, αρνητική αντιμετώπιση είναι παράλληλα και εντελώς ακατανόητη. Αυτό που “εισπράττει” ο τόπος από την επίσκεψη κάθε επώνυμου, διεθνώς προβεβλημένου καλλιτέχνη είναι ακριβώς η προβολή της επίσκεψης. Το ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να ευαισθητοποιήσουν, να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή μας στον κόσμο. Λίγο είναι αυτό; Ή μήπως περιμένουν να έρθει κάποιος διάσημος και να διαθέσει την περιουσία του για να λυθεί το προσφυγικό; Γιατί και αυτό να κάνει πάλι δεν λύνεται.

Ακούστηκαν πολλά για την επίσκεψη της Σούζαν Σάραντον, όπως και γελοιότητες του τύπου… «ήρθε για να φωτογραφηθεί με τους πρόσφυγες», λες και η διάσημη ηθοποιός περίμενε τις φωτογραφίες με τους πρόσφυγες για να γίνει γνωστή. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος πρωτίστως είναι λιγότερη μιζέρια…

Πελ.Γ.

 

Το δώρο του Ai Weiwei

 

Πρωτοχρονιάτικο “δώρο” αποδείχθηκε για τη Λέσβο η επίσκεψη του παγκοσμίου φήμης Κινέζου καλλιτέχνη  και  ακτιβιστή, Ai Weiwei, αφού ο διάσημος εικαστικός δεν έμεινε μόνο στην επίσκεψη παρά αποφάσισε να παραμείνει στο νησί και να ετοιμάσει μνημείο για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Η κατασκευή του μνημείου από τα χέρια του διάσημου εικαστικού στον τόπο που ταυτίσθηκε με την προσφυγική κρίση τη χρονιά που φεύγει, είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο, πέρα από την παγκόσμια προβολή. Υπ’ αυτή την έννοια η επίσκεψή του είναι πολύτιμη και μακάρι ν’ ακολουθήσουν και άλλες.

Πελ.Γ.

 

 

Για τις χρηματοδοτήσεις… ούτε λόγος

 

Καμιά επίσημη ενημέρωση δεν είχαμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα 10 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα “μοιράσει” στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. Η λαλίστατη κατά τα άλλα Περιφέρεια που εκδίδει δελτία τύπου ακόμη και για δηλώσεις της Περιφερειάρχη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει για τα κονδύλια  που θα αποσπάσει, για ένα ζήτημα  για το οποίο… ελάχιστα έχει ασχοληθεί. Παρόλα αυτά και… ευρωπαϊκά δάνεια έχει συνάψει και εθνικές χρηματοδοτήσεις έρχονται. Ούτε λόγος όμως για το πώς θα κινηθεί και τι σχεδιάζει για την αξιοποίησή τους.

Πελ.Γ.

Κάνουμε τα εύκολα, δύσκολα

 

Δεν λέμε, καλοδεχούμενη η ηλεκτρονική τεχνολογία σε κάθε επίπεδο, θεωρούμε όμως πρόωρη την εισαγωγή της στις ανανεώσεις των δικύκλων χαμηλού κυβισμού, όπως τα 50άρια με το Ηλεκτρονικό Παράβολο και το Ηλεκτρονικό Ένσημο από φέτος, καθώς με τον τρόπο που έγινε προσθέτει ταλαιπωρία στους κατόχους τους, ενώ σε υπηρεσίες, όπως η Τροχαία Μυτιλήνης, που λειτουργούν αποδυναμωμένες από προσωπικό θα προσθέσει απίστευτο βάρος δουλειάς και ουρές.

Σε τελική ανάλυση γιατί θα πρέπει ο κάθε κάτοχος δικύκλου των 50 κυβικών να “ψάχνεται” στο Ίντερνετ προσπαθώντας να εκτυπώσει το παράβολο και το ένσημο, στη συνέχεια να απευθύνεται στην τράπεζα για πληρωμή και μετά στην Τροχαία, όπου από την υπηρεσία θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία “δέσμευσης” που είναι κάπως χρονοβόρα; Και αυτό θα πρέπει να γίνει για 30.000 μηχανάκια στη Λέσβο, ενώ το κράτος θα μπορούσε να εφάρμοζε και στα 50άρια αντίστοιχο σύστημα με αυτό της καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ώστε ο κάθε κάτοχος από την εκτύπωση να κατευθύνεται για πληρωμή στην τράπεζα και αυτό ήταν!

Εναλλακτικά, δε, (καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούμε χωρίς γραφειοκρατία!) θα μπορούσε να κατέβαλε ο κάτοχος του δικύκλου το αντίτιμο στην τράπεζα και με το αποδεικτικό να κατευθύνεται στην Τροχαία για σφραγίδες και υπογραφές, χωρίς το φόρτο της “δέσμευσης” που θα πρέπει να κάνουν οι τροχονόμοι και να έχουν “στο περίμενε” τους πολίτες.

Έχουμε την αίσθηση πως ακόμα και για τα πιο απλά, στην Ελλάδα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα μετατρέψουμε σε σύνθετα, χωρίς πρακτική σκέψη και κυρίως χωρίς την αίσθηση της επιβάρυνσης που προκαλούν στους πολίτες αλλά και στις υπηρεσίες οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Παράταση για τα τέλη

 

Παράταση έδωσε μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοχοι των μοτοσικλετών και των αυτοκινήτων. Ο στόχος ωστόσο της παράτασης να αποφευχθούν οι ουρές παραμονή Πρωτοχρονιάς στις Εφορίες δεν επιτεύχθηκε, καθώς ο Υπουργός την ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ επίσημα το Υπουργείο του έδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όταν το σύνολο σχεδόν των κατόχων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών “είχαν κάνει το κουμάντο τους” για να μην βρεθούν εκπρόθεσμοι!

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση που ισχύει μέχρι την προσεχή Παρασκευή καλύπτει και όσους κατόχους αυτοκινήτων επιθυμούν αντί για την πληρωμή των τελών, να καταθέσουν στις Εφορίες τις πινακίδες ακινητοποιώντας τα οχήματά τους.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο επισημαίνει πως ΔΕΝ θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας και ότι η παράταση δόθηκε για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Εκπτώσεις σε μία βδομάδα

 

Από την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, δίνοντας την ευκαιρία για συνέχιση της κίνησης στα μαγαζιά και μετά τις γιορτές.

Προϋπόθεση αποτελούν οι δελεαστικές προσφορές από τους καταστηματάρχες για να εκλείψουν και τα φαινόμενα επιχειρηματιών που μια εβδομάδα πριν τις εκπτώσεις ανεβάζουν τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα για να τις μειώσουν κατά τη διάρκεια του θεσμού. Τέτοιες “εξυπνάδες” γίνονται πλέον άμεσα αντιληπτές από πολλούς καταναλωτές, ειδικά στις δύσκολες μέρες μας.

Σ.ΣΑΜ.

 

Δευτέρα με Παναθηναϊκό

 

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ορίστηκε από την Super League το παιχνίδι της Καλλονής με τον Παναθηναϊκό. Η αναμέτρηση που θα γίνει στο Στάδιο Μυτιλήνης θα ξεκινήσει στις 19.30 και αυτό είναι το δεύτερο δευτεριάτικο παιχνίδι της ομάδας της Λέσβου στο νησί, καθώς είχε προηγηθεί αυτό με τον ΠΑΟΚ. Τα εισιτήρια αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία μέσα στην εβδομάδα, με τους φίλους του τριφυλλιού να ετοιμάζονται ήδη να δώσουν δυναμικό παρόν στις εξέδρες του Ταρλά.

Σ.Τσιν.

 

Θλίψη και οργή

 

Τις ημέρες των εορτών που η κίνηση είναι αυξημένη στην αγορά, έχουν κάνει την εμφάνισή τους γυναίκες Ρομά, οι οποίες έχοντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά ζητιανεύουν και ζητάνε βοήθεια από τους περαστικούς. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές είναι βρέφη, αφού όσο μικρότερα είναι τόσο μεγαλύτερο “τζίρο” μπορούν να κάνουν, ενώ είναι ελάχιστα ντυμένα για να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη “δυστυχία” στους γύρω. Η εικόνα βέβαια αυτή, πέρα από την θλίψη, προκαλεί και οργή στους πολίτες που πολλές φορές αντί για βοήθεια, “επιτίθενται” στις τσιγγάνες για το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κατά αυτό τον απάνθρωπο τρόπο τα μικρά παιδιά τους. Και βέβαια πέρα από τους πολίτες, καλό θα ήταν να επέμβει και η αστυνομία και να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα.

Σ.Τσιν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img