Για 8 Κυριακές η πέρδικα στη Λέσβο

Συμπληρώθηκε χθες Κυριακή η πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και η θεώρηση των κυνηγετικών αδειών συνεχίζεται στους κατά τόπους Κυνηγετικούς Συλλόγους, δεδομένου πως μετά τις πρώτες τουφεκιές που έπεσαν την Κυριακή 20 Αυγούστου για το τρυγόνι, το επόμενο ραντεβού για τις μαζικές εξόδους των κυνηγών στα βουνά ξεκινά από το Σεπτέμβριο στο κυνήγι του ορτυκιού και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Αν και οι παθιασμένοι αυτής της ενασχόλησης έκαναν την πρώτη τους έξοδο το Σαββατοκύριακο, περισσότερο όμως για το ξεμούδιασμα των τετράποδων συντρόφων τους.

 

Το κυνήγι φέτος

 

Όπως ήδη έχουν γράψει τα “Νέα της Λέσβου” από τις 7 Αυγούστου ενημερώνοντας σχεδόν πρώτοι σε πανελλαδικό επίπεδο για την φετινή Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας πριν ακόμα δημοσιευθεί τότε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και φέτος το κυνήγι δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι μόνες διαφοροποιήσεις από πέρυσι είναι για το κυνήγι του αγριόχοιρου για το οποίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται το όριο κάρπωσης από 6 άτομα κατά ομάδα κυνηγών σε 10. Ωστόσο στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο παραμένει στα 6 άτομα.

Παρόλα αυτά η διάρκεια της θήρας του είδους αυξάνεται (μόνο για φέτος) κατά μια ημέρα στις 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μην χάσουν οι κυνηγοί την παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής. Τέλος, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά φέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

Το κυνήγι του λαγού ξεκινά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη  10 Ιανουαρίου, ενώ όπως είναι γνωστό επιτρέπεται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο.

Για την πέρδικα ισχύει ειδική απόφαση για το Νομό Λέσβου κατόπιν των προτάσεων των Κυνηγετικών Οργανώσεων για περιορισμό των εξόδων σε 8 και μόνο τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα οι έξοδοι που προβλέπονται από την Απόφαση είναι για τις ακόλουθες Κυριακές:

17/9/2017, 24/9/2017, 1/10/2017, 08/10/2017, 15/10/2017, 22/10/2017, 29/10/2017, 05/11/2017.

Κατά τα άλλα η Απόφαση για την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας κατά τη φετινή σεζόν που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρει τα παρακάτω:

«1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

  1. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15/9/2017 μέχρι και 21/1/2018 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).
  2. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι 6 ατόμων ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
  3. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15/9/2017 μέχρι 20/1/2018 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/1/2018 μέχρι 28/2/2018 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι καθώς επίσης και στις ζώνες διάβασης, από 20/8-14/9 το κυνήγι της αλεπούς χωρίς σκύλο, στις Περιφερειακές Ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου 2 της παρούσης.

-Απαγορεύουμε το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

-Απαγορεύουμε το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Άγιο Ευστράτιο.

-Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Νήσο Τήλο.

-Στους Νομούς Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α’ ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας από 15/09/2017 έως 30/11/2017 και μόνο τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή. Εξαιρείται η Νήσος Χίος η οποία επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές όπου επιτρέπεται από 15/9/2017 έως 30/11/2017 μόνο τις μέρες Σάββατο – Κυριακή.

Απαγορεύουμε το κυνήγι:

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής

1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων

1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας

1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών

1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής

1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές

1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθμ. 414985/29.11.1985, Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.1985 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Η.Π.8353/276/Ε103 (ΦΕΚ 415/Β/23.2.2012) και ισχύει.

1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών, όπως αναφέρεται στο σημείο 28 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

1.10. Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.

  1. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
  2. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις Νήσους Λήμνο και Θηρασιά όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.
  3. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
  4. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειωτέον πως όλα τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για την κυνηγετική δραστηριότητα θα πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας και μικροτσίπ, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται σε αντίθετη περίπτωση είναι τσουχτερά».