Η Λέσβος στη «Ζωή εν τάφω»

Το διάσημο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω» ζωντανεύει τη φετινή σεζόν στην μικρή οθόνη η ΕΡΤ, σε σειρά 16 επεισοδίων, που αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2019, με τη Λέσβο να βρίσκεται σε… πρώτο πλάνο! Χθες ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στο νησί με το κινηματογραφικό συνεργείο και τους ηθοποιούς να κινούνται σε Μυτιλήνη, Αγιάσο αλλά και φυσικά τη Σκάλα Συκαμιάς, την πατρίδα του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου,  ζωντανεύοντας τις εικόνες εποχής στα σοκάκια των γραφικών χωριών αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Τα γυρίσματα στη γενέτειρα του Στράτη Μυριβήλη, τη Λέσβο διήρκεσαν πέντε ημέρες. Ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν χθες. Την Παρασκευή και το Σάββατο έγιναν γυρίσματα στην Αγιάσο, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στη Σκάλα Συκαμιάς και το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και χθες μέχρι το μεσημέρι έγιναν ξανά γυρίσματα στην Αγιάσο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σπουδαίος Τάσος Ψαρράς, ενώ μεγάλα ονόματα ηθοποιών περιλαμβάνονται στο καστ της σειράς, όπως ο Γιάννης Μπέζος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Αρμένης.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Μέσα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στην Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη ευαίσθητη ερωτική ιστορία που μεγαλώνει όπως “μια παπαρούνα” στα ζοφερά χαρακώματα.

Το casting συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως: Δημήτρης Μοθωναίος (Αντώνης Κωστούλας), Γιάννης Μπέζος (Στρατηγός Ιωάννου-Μπαλαφάρας), Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη (Μυρσίνη), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άντζω), Νίκος Πουρσανίδης (Στράτης Μυριβήλης), Γιώργος Αρμένης (Θύμιος Κωστούλας), Δημήτρης Ήμελλος (Φαναριώτης), Ερρίκος Λίτσης (Ταμίας), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Στυλιανούλα), Βαγγέλης Στρατηγάκος (Λεωνίδας).

Την σφραγίδα τους στη σειρά επίσης καταθέτουν οι: Σπύρος Λάσκαρης ως Σκηνογράφος, Γιάννης Δρακουλαράκος ως Διευθυντής Φωτογραφίας, Ιουλία Σταυρίδου ως Ενδυματολόγος.

Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η View Master Films, την οργάνωση παραγωγής ο Γιώργος Παπαδάτος, ενώ παραγωγός είναι ο Γιώργος Κυριάκος.

Όπως μας είπε ο Γραμματέας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Παναγιώτης Κουτσκουδής  για τις σκηνές που γυρίσθηκαν στην Αγιάσο, «αφορούσαν την κλήση σε εθελοντική αρχικά και υποχρεωτική εν συνεχεία επιστράτευση για την απόκρουση της βουλγαρικής εισβολής στη Μακεδονία, στο φόντο του εθνικού διχασμού μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών». Μάλιστα πολλοί κάτοικοι της Αγιάσου συμμετείχαν στα γυρίσματα.

Τρεις νέοι της Αγιάσου (Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Γιώργος Δελόγκος, Αχιλλέας Μπουρλής) είναι μερικοί από τους ντόπιους που κλήθηκαν να συμμετέχουν στα γυρίσματα.

 

Ο «Ξενοφώντας» άλλαξε το πρόγραμμα

Ο υπεύθυνος παραγωγής κ. Γιώργος Παπαδάτος μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» λίγο πριν αναχωρήσει χθες από το νησί δήλωσε ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία και την θερμή υποδοχή του κόσμου. Ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι τα γυρίσματα είχε προγραμματισθεί αρχικά να διαρκέσουν μέχρι και σήμερα, όμως λόγω των καιρικών συνθηκών και της επιδείνωσης του καιρού από χθες, αποφασίσθηκε να επισπευσθεί η παραμονή του συνεργείου στη Λέσβο. Λόγω της αλλαγής στο πρόγραμμα των γυρισμάτων μάλιστα δεν ήρθε στο νησί ο σπουδαίος Γιάννης Μπέζος, που επρόκειτο να συμμετάσχει στα γυρίσματα της τελευταίας ημέρας.

«Η φιλοξενία ήταν άψογη από τους κατοίκους. Μας υποδέχθηκαν πάρα πολύ ζεστά και ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστήκαμε παρά το γεγονός ότι ταράξαμε τις ζωές τους για πέντε ημέρες, ιδιαίτερα στην Αγιάσο. Μπορώ να πω ότι η Λέσβος ήταν από τα πιο φιλόξενα μέρη που έχουμε πάει», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα της Λέσβου» ο υπεύθυνος Παραγωγής κ. Παπαδάτος. Η σειρά θα προβληθεί στις οθόνες μας από τη νέα χρονιά στη συχνότητα της ΕΡΤ.