Πέρασε η Πρωτομαγιά και φέτος αφήνοντας μια γλυκιά γεύση! Τη γεύση της πιο λουλουδιαστής μέρας του χρόνου.

Όλος ο Μάης μοσχοβολά και νοστιμεύει τη ζωή μας.

Τα θυμάρια, τα χαμομηλάκια, οι ρίγανες μαζί με τα κουκιά και τα μάραθα στήνουν χορό… “Το πράσινο μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι…”.

Ο Μάης ειναι μήνας χαράς! Είναι η καλοκαιρία, το φως, η λάμψη του ουρανού!

Πατάω play στο τραγούδι που ανέβασε ο φίλος μου στο Facebook με Μαίρη Λίντα στα καλύτερα του Χιώτη, κάνω like στη φωτογραφία με την ακρογιαλιά του Αιγαίου στο νότιο Πήλιο, και φυσικά retweet στα πολιτικά σχόλια για τον Μακρόν με την γυναικάρα δίπλα του που την ζήλεψε όλη η υφήλιος και οι Ελληνίδες αρθρογράφοι που βγάλανε χολή!

Μωρέ η Λεπέν να μην βγει και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε!

Μάης λοιπόν και μαζί του φέρνει δροσερά κεράσια, ζουμερά βερίκοκα και πολύχρωμα ρόδα! Μα τι συμβαίνει φέτος με τις τριανταφυλλιές ! Τέτοιο ξεσάλωμα; Κόβω τριαντάφυλλα, γεμίζω τα βάζα μου και αυτές θεριεύουν.

Έκοψα ορνούς από το ρέμα να κάνω συκαλάκι γλυκό!

Στο ραδιόφωνο μόνιμα στο ΒΗΜΑ FM ακούω τα ευφυολογήματα του Κοσμά Βίδου! Λατρεύω!

Μάζεψα φύλλα κληματαριάς για τη σοδειά! Τα ντολμαδάκια δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι! Γιαλαντζί ή με αυγολέμονο με ξετρελαίνουν !

Βλέπω στην ΕΡΤ-στάση τον Αντρέα Ροδίτη με Νταλάρα!

Φύτεψα τζίνιες και πανσέδες, πετούνιες και μπιγονάκια πολύχρωμα σαν της Μίρκας και του Μάριου!

Τα καλύτερα του Μπαρίσνικοφ στο YouTube με φέρνουν σε παλιές δόξες του Ηρωδείου.

Να και οι βασιλικοί! Ψηλοί και πλατύφυλλοι!

Μοσχοβολά ο τόπος! Περιμένω να μεγαλώσουν να φτιάξω πέστο στο γουδί με τουρκικό κουκουνάρι περασμένο από το τηγάνι χωρίς λάδι, ίσα που να αλλάξει χρώμα!

Κάλεσα φίλους να φάμε τα πρώτα γεμιστά στην αυλή, μαζέψαμε τα χαλιά, αλλάξαμε κουρτίνες και φυλάξαμε τ’ ασημικά! Μυρίζει θέρος κι ας είναι ακόμα άνοιξη!

Μαγιάτικη φανουρόπιτα αλλιώς

Στήνω και μια αλλιώτικη φανουρόπιτα για τον άγιό μας και ας μην ακολουθώ τα 9 υλικά!

Μια φανουρόπιτα αρχές του μήνα είναι πάντα στο πρόγραμμα!

Για το καλό, για να φανερωθούν τα καλά και για να θυμόμαστε εκείνους που μας λείπουν.

Υλικά

1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη

1 φλιτζάνι λάδι ελαφρύ

1 φλιτζ. μαρμελάδα βερίκοκο ή σύκο αραιωμένη με νερό

750 γρ. αλεύρι απλό

5 κουταλιές σούπας κονιάκ

1 κουτί πορτοκαλάδα με ανθρακικό

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1 κ.γ. κανελογαρίφαλο

2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 κ.σ. ανθόνερο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aναμειγνύουμε σε μεγάλη λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα, τη μαρμελάδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το ανθόνερο. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Aνακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Aλείφουμε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα 22-25 εκατοστών, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η πίτα και να μην κολλάει όταν βάζουμε το δοκιμαστικό ξυλάκι. Bγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Aναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.