Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μεταπασχαλινές ενοχές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ομολογώ πως το φετινό Πάσχα ήταν πολύ νόστιμο.

Θες το κατσικάκι που ήταν σκυριανό, θες η αλμύρα της συκωταριάς που θύμιζε Αιγαίο, θες το σταμναγκάθι και τα άγρια σπαράγγια που μου έστειλε η Μαίρη… όλα αυτά και η διάθεση του ότι όπως και να έχει το πράγμα εγώ θα περάσω καλά, ε, ναι, πέρασα καλά κι έφαγα εξαιρετικά και πολύ, ως είθισται.

Η παρέα, όπως πάντα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί ξέρετε τα “ρευστά”, η αύρα και τα μαγνητικά πεδία είναι αυτά που συντελούν στην τελειότητα που προσεγγίζει κάθε μας κίνηση ή εμπειρία.

Αγαπησιάρικες παρουσίες, φίλοι πραγματικοί, όπως η δικιά μου Πέγκυ, χαλαροί άνθρωποι με πασχαλινή διάθεση βοήθησαν να ξεχάσουμε τα καθημερινά προβλήματα και να περάσουμε ζάχαρη.

Μωρέ, τελικά, η ευτυχία είναι στιγμές που δεν πρέπει να χάνουμε. Με περίσκεψη, με πλούσια αισθήματα, με γλύκα και σεβασμό στα ήθη και έθιμα, στους συμβολισμούς γύρω από ένα τρανταχτό φαγοπότι, όπως αυτού του Πάσχα, παρέχουμε στον εαυτό μας μια ειλικρινή μαρτυρία και κουράγιο για τη συνέχεια. Λατρεύω τις γιορτές, τα πανηγύρια, τα ξεσαλώματα και όλα εκείνα τα διαλείμματα της ρουτίνας.

Όλες τις μέρες πριν και μετά την Ανάσταση είχαμε θαυμαστά τσιμπούσια που μας κάνανε όλους να ξεφύγουμε  σε λιπαρά και θερμίδες. Διατροφή και δίαιτα ήταν λέξεις και πράξεις άγνωστες αυτές τις άγιες μέρες.

Λίγο τα τσουρέκια, λίγο το αρνί, λίγο τα κουλουράκια, οι μπίρες, τα ούζα, τα τσίπουρα και τα κρασάκια συν τα 2 πιάτα μαγειρίτσα μετά τα μεσάνυχτα, ε, δεν θέλει και πολύ… η ζυγαριά τώρα δεινοπαθεί.

Οι ειδικοί συστήνουν 2 ημέρες “αποτοξίνωση”

Στοπ σε όλες τις νοστιμιές λοιπόν ώστε να επανέλθουμε χωρίς δράματα και κυρίως σπασμωδικές κινήσεις.

Μην μπείτε στην παγίδα να αποφεύγετε γεύματα για να χάσετε κιλά και να σας φύγει το φούσκωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Βάλτε τον οργανισμό σας πάλι σε φυσιολογικό ρυθμό, τρώτε τακτικά, κάθε 3 ώρες, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό  (όλα τα γεύματα της ημέρας) και 2 σνακ ενδιάμεσα.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τα κοινά μυστικά είναι γνωστά:

-Μείωση  ποσότητας

-Μείωση λιπαρών, τηγανητών, ψωμιού, γλυκών.

Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι πως το κλειδί για όλα είναι η ισορροπία και το μέτρο. Οι υπερβολές ποτέ δεν ωφελούν. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, να διαλέγουμε φρέσκα, εποχικά και όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένα τρόφιμα για να έχουμε “νου υγιή εν σώματι υγιεί”.

Δεν λέω ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να χάσουμε τα κιλά μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και την αίσθηση όταν μου χωράνε όλα μου τα ρούχα!

Και φυσικά βάζουμε το περπάτημα  στη ζωή μας, τις βόλτες με τα πόδια, την άσκηση στη φύση.

Σουπιές αλά μαγειρίτσα

Υλικά

1 κιλό σουπιές

1 μεγάλο μαρούλι καλά πλυμένο

1 αντίδι καλά πλυμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι

10 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνηθος

2-3 κ.σ. λάδι

αλάτι

πιπέρι

για το αυγολέμονο:

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις βάζουμε να βράσουν με πολύ λίγο νερό, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Τις στραγγίζουμε  και τις κρατάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό βάζουμε τα μαρούλια και τα αντίδια ψιλοκομμένα να μαραθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες και το βάζουμε με λίγο νερό να αχνιστεί μαζί με τις σουπιές. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, φέρνουμε 2-3 βόλτες και προσθέτουμε το ανάλογο νερό. Αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χορταρικά και τ’ αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος, βάζουμε τον άνηθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να κρυώσει για 15′ τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε το λεμόνι και μετά τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από τη σούπα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

 

Tip

-Αν θέλετε βάλτε περισσότερα ασπράδια στο αυγολέμονο! Το ασπράδι λειτουργεί λιποδιαλυτικά και φυσικά δίνει την περιβόητη μορφή του γαστρονομικού αφρού στο πιάτο μας.

-Αν όταν μαγειρεύετε προσθέτετε μετρημένες κουταλιές ελαιόλαδο στο τέλος – τα 3-5 τελευταία λεπτά – θα έχετε πιο υγιεινό αποτέλεσμα και το ίδιο νόστιμο φαγάκι.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img